Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παράθυρο για επιπλέον 1 δισ. στο Εγγυοδοτικό Ταμείο

Το χρονοδιάγραμμα παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης. Τα κονδύλια από το ΕΣΠΑ, η εγγύηση μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας και η μόχλευση των πόρων. Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία από τα καταστήματα.

Παράθυρο για επιπλέον 1 δισ. στο Εγγυοδοτικό Ταμείο

Το χρονοδιάγραμμα της λειτουργίας του Εγγυοδοτικού Ταμείου για την ενίσχυση των επιχειρήσεων παρουσίασε στη Βουλή ο υπουργός Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι «από τις 27 με 28 Μαΐου, το εργαλείο θα είναι στη διάθεση των πολιτών για να κάνουν την αίτηση και μέσα από την ηλεκτρονική πλατφόρμα να αρχίσουν να καταβάλλονται τα χρήματα». Μάλιστα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αύξηση του ποσού ακόμα και κατά ένα δισεκατομμύριο.

Όπως επεσήμανε, μπορούμε μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ να πάρουμε 2 δισεκατομμύρια, να τα βάλουμε ως εγγύηση μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, να τα μοχλεύσουμε και να τα κάνουμε 7 δισεκατομμύρια. «Αν χρειαστεί να βάλουμε και τρία δισεκατομμύρια, να είστε απολύτως βέβαιος ότι θα το κάνουμε», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός επεσήμανε πως είμαστε εν μέσω της μεγαλύτερης οικονομικής κρίσης που έχει γνωρίσει η ανθρωπότητα μετά το Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και την κρίση του 1929 με το μεγάλο κραχ στις ΗΠΑ, κάνοντας αναφορά και στην ελληνική οικονομία.

Ειδικότερα αναφέρθηκε σε τρεις σοβαρούς επιβαρυντικούς παράγοντες, όπως η μεγάλη εξάρτηση από κλάδους που έχουν πληγεί ιδιαιτέρως από την πανδημία (π.χ. ο τουρισμός και η εστίαση), το υψηλό λόγω χρέους ΑΕΠ στην ευρωζώνη, κάτι που επηρεάζει τον δανεισμό αλλά και το ότι η χώρα μόλις έχει εξέλθει από μία δεκαετή οικονομική κρίση.

Ωστόσο σημείωσε πως είναι αισιόδοξος για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, λέγοντας πως η χώρα έχει εξαιρετικά καλές επιδόσεις στο υγειονομικό πεδίο και μπορεί να κάνουμε την έκπληξη και στην οικονομία.

Τέλος, ο Αδ. Γεωργιάδης σημείωσε πως η πρώτη εβδομάδα ανοίγματος της οικονομίας δείχνει ότι οι τζίροι στα καταστήματα είναι πάρα πολύ καλοί. Σημείωσε δε πως «η οικονομία δείχνει να αντιδρά και είμαστε εδώ για να τη βοηθήσουμε να αντιδράσει γρηγορότερα και καλύτερα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v