Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες «αιχμές» από Ξ. Δημητρίου για Ράϊκου και Αγγελή

Στη σημερινή τρίτη ημέρα κατάθεσης η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να είπε πως καλώς ερευνάται η υπόθεση Novartis, κάνοντας νέες αναφορές στην εισαγγελέα Ελένη Ράϊκου και στον αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή. Τι λενε πηγές της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ για την κατάθεση της Ξ. Δημητρίου.

Νέες «αιχμές» από Ξ. Δημητρίου για Ράϊκου και Αγγελή

Συνεχίζεται και αύριο η κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξένης Δημητρίου στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που έχει συσταθεί για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο.

Στη σημερινή τρίτη ημέρα κατάθεσης η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου φέρεται να είπε πως καλώς ερευνάται η υπόθεση Novartis, κάνοντας νέες αναφορές στην εισαγγελέα Ελένη Ράϊκου και στον αντιεισαγγελέα Ιωάννη Αγγελή.

Απαντώντας σε ερώτηση του Γ. Ραγκούση από το ΣΥΡΙΖΑ για το αν η υπόθεση Novartis ήταν σκάνδαλο ή σκευωρία φέρεται να είπε πως είναι σκανδάλο, που καλώς ερευνάται. Μάλιστα πληροφορίες από την προανακριτική αναφέρουν πως χαρακτήρισε πρωτοφανή την πίεση που έχει ασκηθεί από κάποιους κατηγορούμενους στους εισαγγελείς διαφθοράς.

Σύμφωνα με πηγές της προανακριτικής επιτροπής, η πρώην εισαγγελέας του Αρείου Πάγου αναφέρθηκε εκ νέου στους εισαγγελικούς λειτουργούς Ελ. Ράικου και Γ. Αγγελή. Όπως σημείωσε στις αρχές του 2018 κατατέθηκαν οι μηνύσεις Σαμαρά και άλλων πολιτικών προσώπων κατά των Εισαγγελέων και πολιτικών. Και φέρεται να προσέθεσε πως τότε δεν είχαν πει τίποτα οι δύο εισαγγελικοί λειτουργοί για πιέσεις και περί Ρασπούτιν. Συμπλήρωσε δε πως αυτά ειπώθηκαν πολύ μετά τον Φεβρουάριο του 2018 και φέρεται να είπε πως «όψιμα τα λέει η Ράικου και ακόμη πιο όψιμα ο Αγγελής…».

Όσον αφορά στο Ν. Μανιαδάκη- ο οποίος αρχικά ήταν στους προστατευόμενους μάρτυρες - η Ξ. Δημητρίου φέρεται να είπε πως έπρεπε πριν να καταστεί κατηγορούμενος να είχε κάνει τις καταγγελίες για πιέσεις να εμπλέξει πολιτικούς. Σύμφωνα με πληροφορίες επεσήμανε πως γι΄ αυτό το λόγο δεν είναι αξιόπιστος.

Να σημειωθεί πως σήμερα την Προανακριτική απέστειλε αίτημα η δημοσιογράφος Γιάννα Παπαδάκου με το οποίο ζητά να λάβει τα πρακτικά της κατάθεσης του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή προκειμένου όπως αναφέρει στην αίτησή της να καταθέσει έγκληση για ψευδορκία, απάτη, συκοφαντική δυσφήμιση και άλλα αδικήματα, για όσα – σύμφωνα με δημοσιεύματα – έχει καταθέσει.

Τι λένε πηγές της ΝΔ για την κατάθεση της Ξ. Δημητρίου

Πηγές της Νέας Δημοκρατίας σημειώνουν πως : «η απελπισία γεννά φαντάσματα. Δεν εξηγείται διαφορετικά πως ο κύριος Βαξεβάνης και η παρέα του βλέπουν - ως συνήθως - νέους υπόπτους και off shore». Συνεχίζουν τονίζοντας πως «τώρα λοιπόν αποδίδουν αλλά πράγματα από αυτά που πραγματικά η εισαγγελεας Ξένη Δημητρίου είπε "ξεχνώντας" πως σήμερα η ίδια εκ νέου επιβεβαίωσε οτι ο κ. Αγγελής της είχε πει οτι πίσω από την στοχοποίηση του ήταν ο κ.Παπαγγελόπουλος και όταν μιλούσαν για Ρασπούτιν και μεθοδεύσεις όλοι ήξεραν οτι αναφέρεται στον κ. Παπαγγελόπουλο. Ταυτόχρονα η κυρία Δημητρίου πήρε αποστάσεις και απο την αντιθεσμική συνάντηση Παπαγγελόπουλου- Παππά - Μιωνή στο Μαξίμου».

Οι γαλάζιες πηγές προσθέτουν "όλοι λοιπόν ήξεραν όταν έγραφε ο κ. Αγγελής "Ρασπούτιν" σε ποιον αναφερόταν. Δυστυχώς όμως οι καταγγελίες του αντί να ελεγχθούν άμεσα έπρεπε να περάσουν 6 μήνες και ένα δημοσίευμα στο τύπο για να διατάξει η εισαγγελέας την διερεύνηση τους. Ερωτηματικό αποτελεί γιατι η εισαγγελέας οταν εξετάσθηκε απο τους αντιεισαγγελείς του Αρείου Πάγου κ. Σοφουλάκη και κ.Ζαχαρή στην ερώτηση για Ρασπούτιν δήλωσε άγνοια και γιατί δεν απάντησε αυτό που αποκάλυψε στην επιτροπή μας ότι ο Ρασπούτιν είναι ο κ. Παπαγγελόπουλος. Όσο καποιοι φίλοι του κ. Αρτεμίου διαστρεβλώνουν τα λεγόμενα και ανακαλύπτουν δήθεν off shore με βουλευτές που ποτέ δεν ειπώθηκε δεν μπορούν να ξεπεράσουν την αποκάλυψη ότι μετά την παραίτηση Αγγελή όλοι στον Άρειο Παγο και στην Κυβέρνηση ήξεραν οτι ο Ρασπούτιν είναι ο Παπαγγελόπουλος και δεν έκαναν τίποτα».

Τι λένε πηγές στο ΣΥΡΙΖΑ για την κατάθεση της  Ξ. Δημητρίου

Κοινοβουλευτικές πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν πως με τη φράση της Ξ. Δημητρίου “η υπόθεση Novartis είναι μεγάλο σκάνδαλο και καλώς ερευνάται. Η πίεση που έχει ασκηθεί από κάποιους κατηγορούμενους με όλα τα μέσα (μηνύσεις, στοχοποίηση κ.α.) στους εισαγγελείς διαφοράς είναι πρωτοφανής και αθέμιτη" καταρρίφθηκε πλήρως η κατασκευασμένη επιχείρηση της Ν.Δ. να μετατρέψει το αυταπόδεικτο και διεθνές σκάνδαλο σε σκευωρία.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν πως “προφανής στόχος τους ήταν και είναι να παγώσει η έρευνα στην οποία εμπλέκονται πολιτικά πρόσωπα. Δεν τα κατάφεραν και δεν θα τα καταφέρουν. Τώρα έγινε απολύτως αντιληπτό γιατί προσπάθησαν να παραποιήσουν την κατάθεση της κ. Δημητρίου. Φοβόντουσαν την αλήθεια και όσα συγκλονιστικά αποκαλύφθηκαν σήμερα στο πλαίσιο της προανακριτικής επιτροπής. Η μαρτυρία της Ξένης Δημητρίου ήταν ποταμός”.

Παράλληλα κοινοβουλευτικές πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης προσθέτουν πως "η πρώην εισαγγελέας προχώρησε σε 5 συγκλονιστικές αποκαλύψεις, αποδομώντας πλήρως το αφήγημα της ΝΔ:

- Για τον πρώην οικονομικό εισαγγελέα Παναγιώτη Αθανασίου, ο οποίος και αυτός χρόνια μετά την αποχώρησή του «θυμήθηκε» εξωθεσμικές πιέσεις, αποκάλυψε ότι για 3 χρόνια (2014-2017) κρατούσε στο συρτάρι υποθέσεις για οφσορ τριών πρώην υπουργών της ΝΔ. Η υπόθεση ήταν γνωστή από τότε και στην Ελένη Ράικου. Αποτέλεσμα της μεθόδευσης ήταν να παραγραφούν τα αδικήματα των τριών πρώην υπουργών.

-Ο κ. Αθανασίου δεν προήχθη στο δικαστικό σώμα εξαιτίας της συγκεκριμένης υπόθεσης, αλλά και για το γεγονός ότι σε συνάντηση εισαγγελέων στη Χάγη, προκειμένου να ανταλλάξουν στοιχεία σχετικά με τα Panama papers, είπε ψέματα στην υπηρεσία του ότι πήγε ενώ αυτό δεν συνέβη.

-Η Ελ. Ράικου και Γ. Αγγελής επινόησαν τις καταγγελίες κατά του κ. Παπαγγελόπουλου, ένα χρόνο μετά την αποχώρησή τους από τις θέσεις που κατείχαν. Κατά τη διάρκεια της θητείας τους, δεν είχαν αναφέρει το παραμικρό για όσα όψιμα καταγγέλλουν τώρα περί εκβιασμών, πιέσεων και Ρασπούτιν.

-Η Ελένη Ράικου δεν θα μπορούσε να παραμείνει στην Εισαγγελία Διαφθοράς από την ώρα που μπήκαν λεφτά από την Novartis στον κοινό λογαριασμό που διατηρούσε με το σύζυγό της

-Ο κ. Μανιαδάκης δεν είναι αξιόπιστος μάρτυρας από τη στιγμή που «είπε όσα είπε» μόνο όταν κατέστη κατηγορούμενος".

Τι λένε πηγές στο ΚΙΝΑΛ για την κατάθεση της Ξ. Δημητρίου

Για νέο "άδειασμα" της Ξ.Δημητρίου στον Δ.Παπαγγελόπουλο κάνουν λόγο πηγές του Κινήματος Αλλαγής. Οι πηγές σημειώνουν πως σε ερώτηση του Δ.Μαρκόπουλου εάν θεωρεί δόκιμο να συμμετέχει πρώην δικαστικός του επιπέδου Παπαγγελόπουλου σε μυστική συνάντηση επίλυσης διαφοράς μεταξύ εκδότη και επιχειρηματία η Ξένη Δημητρίου απάντησε «Εγώ ποτέ δεν θα γινόμουν πολιτικός. Ποτέ.»

Προσθέτουν παράλληλα πως υπήρξε ερώτηση του Β.Κεγκέρογλου για τις ευθύνες της Εισαγγελέως Διαφθοράς για την παραγραφή της υπόθεσης Κουρουμπλή (σχετικά με ανατιμολόγηση φαρμάκων), καθώς τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ είχαν στείλει αναφορές στην Εισαγγελία Διαφθοράς και τελικά ο Εισαγγελέας που το χειρίστηκε δεν διαβίβασε εγκαίρως και παραγράφηκε η υπόθεση. Σύμφωνα με τις πηγές του ΚΙΝΑΛ η Ξ. Δημητρίου φέρεται να απάντησε «εάν ισχύουν αυτά που λέτε, ο Εισαγγελέας που το χειρίστηκε έχει διαπράξει πειθαρχικό αδίκημα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v