Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πλατείες, τα σχολεία και τα επόμενα βήματα του Μαξίμου

Αγωνία για την ομαλή ξεδίπλωση του δεύτερου σταδίου άρσης των περιοριστικών μέτρων. Οι προειδοποιήσεις των ειδικών και τα άσχημα νέα από τη Γερμανία. «Κόκκινος συναγερμός» από την άνοδο της θερμοκρασίας.

Οι πλατείες, τα σχολεία και τα επόμενα βήματα του Μαξίμου

Νέα σελίδα στην σταδιακή αποκλιμάκωση των περιοριστικών μέτρων λόγω της πανδημίας ανοίγει από σήμερα, με το άνοιγμα των σχολείων (Γ' Λυκείου) και μιας σειράς οικονομικών δραστηριοτήτων, όπως τα εμπορικά καταστήματα.

Στην κυβέρνηση επικρατεί εγρήγορση και τόσο το Μέγαρο Μαξίμου, όσο και τα αρμόδια υπουργεία από νωρίς το πρωί θα παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης θα ενημερώνεται διαρκώς για την πορεία των πραγμάτων, με το περιβάλλον του να αισιοδοξεί πως και αυτό το στοίχημα, σε υγειονομικό επίπεδο, θα κερδηθεί. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν σε κάθε ευκαιρία στην κυβέρνηση, ο εν λόγω σχεδιασμός ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναθεωρηθεί και να διαμορφωθεί εκ νέου, ανάλογα με τα δεδομένα που προκύπτουν.

«Μπορεί τα στοιχεία να είναι πολύ καλά, αλλά είναι έτσι επειδή εφαρμόσαμε σωστά τα μέτρα», ανέφερε χθες ο υφυπουργός Πολιτική Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, εξηγώντας πως «αντικατοπτρίζουν ό,τι κάναμε πριν από δυο εβδομάδες. Η συνέπεια και η πειθαρχία μας έφτασε σε αυτό το σημείο. Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί σε 10-15 μέρες από τώρα».

Στο πλαίσιο αυτό, η κυβέρνηση και οι επιστήμονες παρακολουθούν με μεγάλη προσοχή πως εξελίσσεται η πανδημία στις άλλες χώρες που έχουν άρει νωρίτερα τα περιοριστικά μέτρα και μόνο ευχάριστα δεν εισέπραξαν την χθεσινή είδηση από τη Γερμανία όπου ο επιδημιολογικός δείκτης του κορωνοϊού άρχισε να ξεφεύγει του ελέγχου (έφθασε στο 1,13, από 0,65 που ήταν την προηγούμενη Τετάρτη).

Στα δύο πρώτα στάδια επανεκκίνησης της οικονομίας, την περασμένη και αυτή την εβδομάδα, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις, θα έχουν επανέλθει στην εργασία τους 225.000 εργαζόμενοι, δηλαδή το 33% του προσωπικού που ανεστάλη η εργασία του λόγω μη λειτουργίας των επιχειρήσεων στις οποίες απασχολούνται. Επίσης, θα έχουν επαναλειτουργήσει 93.000 επιχειρήσεις, δηλαδή το 35% των επιχειρήσεων των οποίων η λειτουργία είχε ανασταλεί με κρατική εντολή.

Πολιτική χροιά

Όσον αφορά τα σχολεία, στόχος του υπουργείου Παιδείας, σε συνεργασία με τα σχολεία και τους καθηγητές, είναι ο περιορισμός του συνωστισμού κατά την προσέλευση-αποχώρηση στη σχολική μονάδα και η τήρηση των αποστάσεων μεταξύ των μαθητών. Επίσης, δεν θα πραγματοποιείται συγκέντρωση μαθητών στον προαύλιο χώρο πριν την έναρξη του προγράμματος, θα γίνονται διαφορετικά διαλείμματα, θα υπάρχει εκ περιτροπής διδασκαλία και οι σχολικές αίθουσες θα φιλοξενούν μέχρι 15 μαθητές με έναν μαθητή ανά θρανίο.

Την ίδια ώρα, προβληματισμός επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου για τη συγκέντρωση πλήθους κόσμου στις πλατείες των μεγάλων πόλεων και της προσπάθειας κάποιων -σύμφωνα με τις κυβερνητικές καταγγελίες- να προσδώσουν πολιτική χροιά στην συγκεκριμένη κίνησή τους. Πηγές της κυβέρνησης κάνουν λόγο για καλά οργανωμένες ενέργειες από ανθρώπους που θέλουν να κάνουν «επαναστατική γυμναστική» και διαμηνύουν ότι, εάν επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα, η Πολιτεία θα αντιδράσει δυναμικά. 

Με δεδομένο δε ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων, θα ανέβει πολύ τις επόμενες μέρες, ο κίνδυνος να επαναληφθούν αντίστοιχες εικόνες, όπως βεβαίως και στις παραλίες, είναι μεγάλος. Εξ ου και ο «κόκκινος συναγερμός» στην Πολιτική  Προστασία για να προληφθούν τυχόν απρόοπτα τα οποία θα μπορούσαν να «υπονομεύσουν τη συλλογική προσπάθεια μιας κοινωνίας», όπως λένε στην κυβέρνηση.

Νέα δεδομένα από σήμερα και για τα μέσα μαζικής μεταφοράς, καθώς θα υπάρχουν εμβόλιμα δρομολόγια τις ώρες αιχμής στις γραμμές των λεωφορείων και του Μετρό , στους δρόμους της Αθήνας βγαίνουν περισσότερα από 1.000 οχήματα και στο Μετρό οι χρονοαποστάσεις θα μειωθούν, ιδίως στις ώρες αιχμής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v