Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βουλή: Ψηφίζονται τρία νομοσχέδια σε μία εβδομάδα

Με 60 βουλευτές θα συνεδριάζει η Ολομέλεια. Ειδικότερα αποφασίστηκε πως εκτός από την σταθερή παρουσία 19 Βουλευτών, θα συμμετέχουν και άλλοι 41. Τι αποφασίστηκε για τις ψηφοφορίες.

Βουλή: Ψηφίζονται τρία νομοσχέδια σε μία εβδομάδα

Ξεκινά αύριο και ολοκληρώνεται την επόμενη Παρασκευή ένας κοινοβουλευτικός “μαραθώνιος” με στόχο την ψήφιση τριών νομοσχεδίων. Σημειώνεται πως η κυβέρνηση έχει πει πως συνολικά 26 νομοσχέδια θα περάσουν από τη Βουλή μέχρι το τέλος Ιουλίου.

Η αρχή έγινε ήδη με το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Αύριο τη “σκυτάλη” παίρνει το σχέδιο νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, που συζητήθηκε αυτή την εβδομάδα στην αρμόδια επιτροπή. Επίσης ξεκινά τη Δευτέρα η συζήτηση στην επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου του νομοσχεδίου με τίτλο: «Κύρωση της Διακυβερνητικής Συμφωνίας μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας, του Κράτους του Ισραήλ, της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ιταλικής Δημοκρατίας για ένα Σύστημα Αγωγού για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο προς τις ευρωπαϊκές αγορές».

Αύριο θα κατατεθεί και νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, το οποίο επίσης θα συζητηθεί στην αρμόδια επιτροπή τη Δευτέρα. Σύμφωνα με το σχεδιασμό το νομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος θα συζητηθεί στην Ολομέλεια στις 14 του μήνα και το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης στις 15 Μαΐου.

Να σημειωθεί πως η Ολομέλεια θα συνεδριάζει με 60 βουλευτές και σταδιακά θα υπάρχει “χαλάρωση” των μέτρων, που είχαν ληφθεί λόγω κορωνοϊού. Ειδικότερα αποφασίστηκε πως εκτός από την σταθερή παρουσία 19 Βουλευτών, θα συμμετέχουν και άλλοι 41.

Στους 19 Βουλευτές, υπολογίζονται οι εισηγητές, οι ειδικοί αγορητές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, οι πέντε πολιτικοί αρχηγοί (ο Πρωθυπουργός δεν προσμετράται), καθώς και όποιος από τον Κανονισμό έχει δικαίωμα να μιλήσει όποτε ζητήσει το λόγο (π.χ. ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης). Οι υπόλοιποι 41, θα υποδεικνύονται από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες και θα κατανέμονται ανάλογα με τη δύναμη των κομμάτων. Δηλαδή από τη Νέα Δημοκρατία θα είναι 22 βουλευτές, από τον ΣΥΡΙΖΑ 12, από το Κίνημα Αλλαγής 3, από το ΚΚΕ 2, από την Ελληνική Λύση ένας βουλευτής και από τη ΜέΡΑ25 επίσης ένας Βουλευτής.

Σε πιθανές ονομαστικές ψηφοφορίες (πλην μυστικών) θα χρησιμοποιείται παραλλήλως το ηλεκτρονικό σύστημα και η επιστολική ψήφος μέχρι την 1 Ιουνίου. Τέλος από την επόμενη εβδομάδα θα λειτουργήσει το σύστημα τηλεδιάσκεψης και στην αίθουσα της Ολομέλειας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v