Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Marfin φέρνει πιο κοντά Κυριάκο - Φώφη

Το προσκλητήριο του πρωθυπουργού και οι απαντήσεις των πολιτικών αρχηγών. Η «προοδευτική συμμαχία» και τα μηνύματα των εμπλεκόμενων πλευρών. Οι κάλπες, η αμηχανία και ο… μοναχικός δρόμος.

Η Marfin φέρνει πιο κοντά Κυριάκο - Φώφη

Η πρόσκληση που απηύθυνε χθες ο πρωθυπουργός προς τους πολιτικούς αρχηγούς για να παραστούν στην λιτή τελετή του Σαββάτου στο κτίριο της Marfin, προς τιμήν των τριών νεκρών δέκα χρόνια μετά, είχε θετικές ανταποκρίσεις, αλλά και αρνήσεις. Οι πιο ενδιαφέρουσες, σε πολιτικό -και κατά κάποιους σε σημειολογικό- επίπεδο ήταν η απορριπτική απόφαση του Αλέξη Τσίπρα και ταυτόχρονα η καταφατική απάντηση της Φώφης Γεννηματά.  

Την ώρα που εντείνονται οι φήμες περί φλερτ και ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ με το ΚΙΝΑΛ με φόντο την ανάγκη άμεσης σύναψης «προοδευτικής συμμαχίας» απέναντι στην κυβερνητική πολιτική, η κ. Γεννηματά, προσπαθεί, σε κάθε ευκαιρία, να διατηρήσει την πολιτική των ίσων αποστάσεων από τα δύο κόμματα εξουσίας, επιδιώκοντας τον διακριτό ρόλο που -κατά τη γνώμη της- μπορεί να κάνει τη διαφορά. Παράλληλα, φροντίζει να στέλνει μηνύματα προς πάσα κατεύθυνση μιλώντας για την επιστροφή «μιας νέας σοσιαλδημοκρατίας, έξυπνης, ευέλικτης, ανθρώπινης και αποφασισμένης να κόψει τα δεσμά με τον νεοφιλελευθερισμό».

Από την άλλη, και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ενόψει και των δύσκολων ημερών που έρχονται ελέω ύφεσης, σίγουρα δεν θα ήθελε να δει ενισχυμένο και συσπειρωμένο το αντιπολιτευτικό μέτωπο στα αριστερά του κόμματός του. Κάτι πάντως που στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν θεωρούν πολύ πιθανόν, παρά τις επιθυμίες ορισμένων στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς και δεδομένων των φιλοδοξιών τόσο του πρώην πρωθυπουργού όσο και της επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής.

Η συνάντηση πάντως Μητσοτάκη – Γεννηματά του Σαββάτου, σύμφωνα με στενό συνομιλητή του πρωθυπουργού, δεν σηματοδοτεί κάποια ουσιώδη αλλαγή στη σχέση των δύο, η οποία παραμένει «σταθερή, χωρίς προβλήματα». Ο πρωθυπουργός, από το βήμα της Βουλής την περασμένη εβδομάδα, χαρακτήρισε «ενδιαφέρουσες» τις προτάσεις της κ. Γεννηματά για την προκαταβολή στις επιχειρήσεις και ενώ γνωρίζει ότι αρκετοί είναι οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ που κλείνουν το μάτι περισσότερο προς τη Νέα Δημοκρατία, παρά προς τον ΣΥΡΙΖΑ.  

«Ανά πάσα στιγμή»

Όσο για την ίδια την επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, σε πρόσφατη συνέντευξή της, είχε παρατηρήσει πως «πολλά από αυτά που συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό, τα έχει κάνει αποδεκτά και προχωρούν», την ίδια ώρα που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.  Αν και δημοσίως χαρακτηρίζει «θεσμική ύβρη» την όποια συζήτηση πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, η εκτίμηση που υπάρχει στην Χαριλάου Τρικούπη είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης, ανά πάσα στιγμή, μπορεί να «απασφαλίσει», ζητώντας την ανανέωση της λαϊκής εντολής.  

Η κυβέρνηση, πάντως, για μία ακόμη φορά, διέψευσε χθες -δια του εκπροσώπου της Στέλιου Πέτσα- το συγκεκριμένο σενάριο, ρίχνει το βάρος της στον «Γολγοθά» που θα κληθεί να ανέβει το επόμενο διάστημα, ενώ δεν αφήνει αναπάντητες και τις επιθέσεις που δέχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Με αφορμή δε την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να αρνηθεί την πρόσκληση του πρωθυπουργού για την τελετή στη Marfin, κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν το συγκεκριμένο γεγονός ως «απόδειξη της παντελούς απουσίας του κ. Τσίπρα από την σημερινή πολιτική πραγματικότητα της χώρας. Πρόκειται για μία ακόμα ένδειξη αμηχανίας και σπασμωδικών κινήσεων από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που ακόμα αναζητά ρόλο και ταυτότητα», σημειώνουν.    

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, λένε στο Μέγαρο Μαξίμου, κάλεσε όλους τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων «για μία συμβολική αλλά αυτονόητη πράξη ενότητας, που θα σηματοδοτεί την κοινή αποστασιοποίηση από την εποχή του διχασμού και της βίας, ωστόσο ο κ. Τσίπρας επέλεξε και πάλι τον μοναχικό και λανθασμένο δρόμο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v