Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μετρό και καταστήματα στο κυβερνητικό μικροσκόπιο

Εγρήγορση στο Μέγαρο Μαξίμου για το στοίχημα της ασφαλούς εξόδου από την καραντίνα. Οι συστάσεις, οι φόβοι και τα σενάρια. Προετοιμασία για νέα πολιτική κόντρα για την υπόθεση Novartis.

Μετρό και καταστήματα στο κυβερνητικό μικροσκόπιο

Από νωρίς το πρωί ο Κυριάκος Μητσοτάκης και οι συνεργάτες του θα βρίσκονται στο Μέγαρο Μαξίμου, παρακολουθώντας την εξέλιξη του νέου μεγάλου στοιχήματος για την κυβέρνηση. Της επιτυχούς σταδιακής άρσης των περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών, σε μια προσπάθεια μετάβασης στη «νέα κανονικότητα», δίχως νέες υγειονομικές περιπέτειες. Το πρωθυπουργικό επιτελείο θα ελέγξει εάν ο σχεδιασμός, όπως έχει ανακοινωθεί και επικοινωνηθεί στην κοινωνία, θα ξεδιπλωθεί χωρίς προβλήματα, με τα βλέμματα να είναι στραμμένα κυρίως στα μέσα μαζικής μεταφοράς και δη το μετρό, στο άνοιγμα και λειτουργία των πρώτων καταστημάτων και στην κυκλοφορία στους δρόμους.

Μετά από 1.008 ώρες καραντίνας, όπως τις καταμέτρησε χθες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς, σήμερα το πρωί άρχισε να εφαρμόζεται η δεύτερη φάση του κυβερνητικού σχεδίου για τις επόμενες εβδομάδες, πιο δύσκολη και σύνθετη φάση, όπως αναγνωρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, που σχετίζεται με την ασφαλή έξοδο από τα σπίτια.

Στο πλαίσιο αυτό, θα συνεχιστεί με κάθε τρόπο η υπογράμμιση της ανάγκης τήρησης των κανόνων που συστήνουν οι ειδικοί, καθώς σε διαφορετική περίπτωση, ο κίνδυνος για νέα αύξηση των κρουσμάτων και για εμφάνιση νέων εστιών εξάπλωσης του ιού θα είναι εξαιρετικά πιθανός. Η κυβέρνηση προφανώς ξορκίζει ένα τέτοιο πισωγύρισμα και ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει διαμηνύσει πως, δεδομένης και της καθημερινής αξιολόγησης της κατάστασης, ανά πάσα στιγμή μπορεί να αναδιαμορφωθεί ο σχεδιασμός, με πρώτη προτεραιότητα τη δημόσια υγεία.   

«Θα πηγαίνουμε σταδιακά. Αυτό που πρέπει να έχουμε πάντα στο μυαλό μας είναι ότι πήραμε όλα αυτά τα μέτρα -και είμαστε σήμερα μία μέρα πριν την άρση του lockdown- για να πάρουμε τη ζωή μας πίσω, όχι για να μείνουμε κλεισμένοι στα σπίτια μας. Ο φόβος είναι τώρα ο εχθρός. Αυτό που χρειάζεται είναι να ακολουθούμε όλα τα μέτρα που έχουν να κάνουν με την υγιεινή και προστασία», δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τακτική βάση

Ο πρωθυπουργός, μετά την πρώτη αποτίμηση η οποία θα γίνει στη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με τους αρμόδιους υπουργούς και τους επιστήμονες, οι οποίοι εμπλέκονται με το εν λόγω πλάνο, στις 12 μ.μ. θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ενημερώσει την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου για την κατάσταση. Η ενημέρωση της Προέδρου της Δημοκρατίας από τον Πρωθυπουργό θα πραγματοποιείται στο εξής σε τακτική μηνιαία βάση, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, μέσω Twitter, αναφέρθηκε χθες στα μέτρα προστασίας ενόψει της σημερινής έναρξης της σταδιακής επιστροφής στην κανονικότητα. «Όπως ακούσαμε τους ειδικούς και μείναμε σπίτι, τώρα ακούμε τους ειδικούς για να μάθουμε τον σωστό τρόπο να χρησιμοποιούμε τη μάσκα. Πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε αποστάσεις, μένουμε ασφαλείς», σημείωσε.

Την ίδια ώρα, η κυβερνώσα παράταξη προετοιμάζεται για το νέο γύρο αντιπαράθεσης με τον ΣΥΡΙΖΑ όσον αφορά την υπόθεση της Novartis. Με αφορμή την κατάθεση της πρώην εισαγγελέως του Αρείου Πάγου Ξ. Δημητρίου στην Προανακριτική, κομματικές πηγές σημειώνουν: «Κάθε νέα κατάθεση προσθέτει και νέα στοιχεία για τον τρόπο δράσης του παραδικαστικού μηχανισμού Παπαγγελόπουλου. Καταδεικνύονται και από αυτή την κατάθεση, οι μεθοδεύσεις ΣΥΡΙΖΑ, δια του κυκλώματος του πρώην υπουργού, για το… στήσιμο κατηγοριών χωρίς συγκεκριμένα στοιχεία -ούτε από το FBI- αλλά μέσω ψευδών μαρτυριών». 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v