Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τα μηνύματα Μητσοτάκη και τα εκλογικά σενάρια

Πώς το χθεσινό διάγγελμα του πρωθυπουργού άνοιξε νέο κύκλο εκλογολογίας. Οι ερμηνείες της αντιπολίτευσης και η απάντηση του Μεγάρου Μαξίμου. «Αχτίδα φωτός» για επιστροφή στην… κανονική ζωή.

Τα μηνύματα Μητσοτάκη και τα εκλογικά σενάρια

Το χθεσινό τηλεοπτικό μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν διαφορετικό σε σχέση με τα προηγούμενα στη διάρκεια της πανδημίας, καθώς έντονος ήταν ο τόνος αισιοδοξίας για την -σταδιακή έστω- επιστροφή στην «κανονική ζωή», χωρίς να εκλείπει και πάλι η υπογράμμιση της κρισιμότητας των στιγμών.

Χρησιμοποιώντας πρώτο πρόσωπο, με εμφανή την πρόθεσή του να «πάρει πάνω του» τη διαχείριση του ζητήματος, ο πρωθυπουργός προχώρησε στον απολογισμό των κυβερνητικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της κρίσης, προανήγγειλε την «αναπτυξιακή έκρηξη» που θα ακολουθήσει τη φετινή ύφεση, ενώ άνοιξε για μία ακόμη κοινωνική ομάδα το «πουγκί», ανακοινώνοντας ότι οι 155.000 μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 400 ευρώ.

Ο συνδυασμός όλων των παραπάνω στοιχείων άνοιξε και πάλι τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες, καθώς ερμηνεύτηκε από κάποιους -με πρώτα τα κόμματα της αντιπολίτευσης- ως βούληση του κ. Μητσοτάκη να προσφύγει σε εκλογές τους αμέσως επόμενους μήνες. «Δεν μίλησε ως ηγέτης μιας χώρας σε κρίση αλλά ως πονηρός πολιτευτής σε προεκλογική περίοδο», ήταν το σχετικό σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ και η Ελληνική Λύση εκτίμησε πως «μύρισε άνοιξη και μετά το διάγγελμα μύρισε... εκλογές».

Σύμφωνα με την επιχειρηματολογία της συγκεκριμένης άποψης, ο πρωθυπουργός αυτή τη στιγμή, όπως αποτυπώνεται και στις δημοσκοπήσεις, τυγχάνει ευρείας αποδοχής από τους πολίτες, τόσο για τους χειρισμούς στην υπόθεση της πανδημίας όσο και με τις τουρκικές προκλήσεις που προηγήθηκαν στα βορειοανατολικά σύνορά μας. Όπερ σημαίνει, σύμφωνα πάντα με το συγκεκριμένο σκεπτικό, ότι θα τον εξυπηρετούσε να «ξεπεράσει ανώδυνα τις πρώτες εκλογές (της απλής αναλογικής) και να μηδενίσει το κοντέρ, με μια νέα καθαρή θητεία μπροστά του», πριν αρχίσουν να αναδεικνύονται στην πράξη οι δυσμενείς οικονομικές επιπτώσεις της κρίσης.  

«Στο τέλος της τετραετίας»

Από την άλλη, το Μέγαρο Μαξίμου, για μία ακόμη φορά απορρίπτει κάθε σενάριο με άρωμα… κάλπης, επαναλαμβάνοντας ότι οι εκλογές θα γίνουν, όπως ορίζει το σύνταγμα, στο τέλος της τετραετίας.

Σύμφωνα με στενό συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, αυτός δεν έχει κανέναν λόγο να προχωρήσει σε μια τέτοια κίνηση, όντας μάλιστα ο ίδιος «απόλυτα θεσμικός παίκτης». Από τη στιγμή δε που ο ιός πιθανότατα θα επιστρέψει δριμύς από το φθινόπωρο -όπως εκτιμούν οι ειδικοί-, κάθε σκέψη για κάλπες εν μέσω… τρικυμίας, «μόνο ανευθυνότητα θα καταδείκνυε εκ μέρους μας και θα μας γύριζε μπούμερανγκ», σημειώνει η ίδια πηγή.

Την ίδια ώρα, ο πρωθυπουργός, παρά το απρόβλεπτο γεγονός με την πανδημία, θεωρεί ότι, Ευρώπης… θελούσης, μπορεί να καταφέρει μακροπρόθεσμα να οδηγήσει την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης, θέλοντας τον απαραίτητο χρόνο γι’ αυτό. «Οι πολίτες δεν μας εξέλεξαν για να κάνουμε τακτικισμούς. Μας εξέλεξαν για να φέρουμε αποτέλεσμα και θα φέρουμε», τόνισε πρόσφατα ο κ. Μητσοτάκης, δηλώνοντας ταυτόχρονα πως στόχος του δεν είναι να «αποστρατεύσει τους πολιτικούς του αντιπάλους», όπως κάποιοι τον προτρέπουν να κάνει με τον Αλέξη Τσίπρα.

«Το μόνο που δεν έχει στο μυαλό του ο πρωθυπουργός είναι οι εκλογές», υποστηρίζουν στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου επαναλαμβάνουν ότι το μοναδικό τους στοίχημα αυτή τη στιγμή είναι να ξεπεραστεί με τις λιγότερες δυνατές απώλειες η κρίση του κορωνοϊού. Καθοριστική, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, είναι η παρούσα εβδομάδα και το μόνο βέβαιο, σημειώνουν στο κυβερνητικό στρατόπεδο, είναι πως όσο πιο πιστά πειθαρχήσουν οι πολίτες στα περιοριστικά μέτρα, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση, για μια σταδιακή και μακρόσυρτη επιστροφή στην κανονικότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v