Μητσοτάκης: Πάμε καλά, μας περιμένει σκληρή δουλειά

Εάν υπάρχουν μέτρα περιορισμού νωρίς, μπορείς να μειώσεις την καμπύλη, σημείωσε ο πρωθυπουργός στο CNN. Προτεραιότητα η ανθρώπινη ζωή. Ξεκάθαρη η προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απελπισμένους, δεν θα εκβιαστούμε.

Μητσοτάκης: Πάμε καλά, μας περιμένει σκληρή δουλειά

Ικανοποιημένος από την μέχρι στιγμή αντιμετώπιση της πανδημίας του κορωνοϊού από την κυβέρνησή του εμφανίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σε συνέντευξή του στο CNN και τη δημοσιογράφο Κριστιάν Αμανπούρ.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι «πάμε καλά», ωστόσο αναγνώρισε πως «μας περιμένει σκληρή δουλειά ακόμα». Όπως είπε, «αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν μια πυρκαγιά και υπάρχει ένας μόνο τρόπος να τον σταματήσουμε και αυτό είναι η κοινωνική απόσταση». Παράλληλα, εκτίμησε πως αποκαταστάθηκε η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος και την κυβέρνηση, υπογράμμισε την τεράστια αλληλεγγύη που δείχνουν οι Έλληνες, ενώ έμφαση έδωσε στην προσφορά του ιδιωτικού τομέα.

«Η τάση είναι ενθαρρυντική σε σχέση με άλλα κράτη, αλλά προφανώς γνωρίζουμε ότι η σκληρή δουλειά μας περιμένει. Αυτό που κάναμε -και νομίζω ότι ήταν επιτυχημένο- ήταν να εφαρμόσουμε αυστηρά μέτρα απόστασης σχετικά νωρίς. Είχαμε την απόλυτη συνεργασία των Ελλήνων και θα ήθελα να τους ευχαριστώ επειδή σεβάστηκαν τις κατευθύνσεις μας και έμειναν στο σπίτι με πολύ λίγες εξαιρέσεις», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε: «Δεν είμαι ειδικός, αλλά είναι σαφές ότι αν έχουμε μέτρα κοινωνικής απόστασης από πολύ νωρίς, τότε στην πραγματικότητα μπορείς να μειώσεις την καμπύλη. Έχουμε 50 ανθρώπους που τραγικά έχουν χάσει τη ζωή τους στην Ελλάδα αλλά το δικό μας σύστημα υγείας τα πάει αρκετά καλά. Μάλιστα εξέρχεται από μια δεκαετή κρίση. Έχουμε μεγαλύτερο κίνδυνο σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά ένα υπερφορτωμένο δυνητικά σύστημα υγείας».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι βρίσκεται στο γραφείο του με μια πολύ μικρή ομάδα στενών συνεργατών. «Δουλεύουμε από γραφεία μας ο καθένας και διοικούμε τη χώρα μέσω των τηλεδιασκέψεων. Πολύ γρήγορα το ελληνικό κράτος μετακινήθηκε προς το ψηφιακό του μέλλον. Οι άνθρωποι έχουν κινηθεί πιο γρήγορα διαδικτυακά, αυτή η κρίση τρόπω τινά αποτέλεσε και μια ευκαιρία για το ελληνικό κράτος ώστε να μπορέσει να αγκαλιάσει την ψηφιακή εποχή πολύ πιο γρήγορα. Έχουμε και ένα μέλος του κοινοβουλίου που ήταν θετικό στον ιό, τώρα είναι εκτός νοσοκομείου και είμαστε απολύτως λειτουργικοί», τόνισε, αναφερόμενος στον βουλευτή της ΝΔ Λάρισας, Χρήστο Κέλλα.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε πως «υπάρχει ένας παγκόσμιος ανταγωνισμός για αναπνευστήρες, εξοπλισμό, κλίνες ΜΕΘ και κάθε χώρα -τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα- κάνει την δική της προσπάθεια. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αποπειραθεί να θέσει ένα πλαίσιο για μια κοινή διαδικασία συμβάσεων αυτού του υλικού μεταξύ των κρατών – μελών. Τέτοιες διαδικασίες σαφώς απαιτούν κάποιο χρόνο και υπάρχει κάποια ασυμμετρία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, κάτι που θα μας οδηγήσει να εξετάσουμε εκ νέου την δική μας αλυσίδα προμηθειών και δυνατότητα να μην εξαρτόμαστε από εισαγωγές που μπορεί να εξαντληθούν σε περίοδο κρίσης».

Όταν είσαι σε λειτουργία κρίσης, ανέφερε ο πρωθυπουργός, «είναι σαφές ότι κάθε κράτος θέλει το καλύτερο για τους πολίτες του και η Ελλάδα φυσικά δεν ήταν η εξαίρεση σε αυτό. Αυτό που κάναμε αρκετά επιτυχημένα ήταν να κινητοποιήσουμε τον ιδιωτικό τομέα, τα μεγάλα ιδρύματα. Είχαμε μεγάλες δωρεές και μας βοήθησαν πολύ να αγοράσουμε έναν εξαιρετικά μεγάλο όγκο προστατευτικού εξοπλισμού από το εξωτερικό».

Η Ελλάδα, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, «θεωρείται μια ατομικιστική κοινωνία αλλά, αν κάτι πρέπει να σημειώσουμε ως καλό από την κρίση, είναι μια αίσθηση αλληλεγγύης που επέδειξε η ελληνική κοινωνία και πιστεύω ότι είμαστε σε αυτό όλοι μαζί. Μπορέσαμε να αποκαταστήσαμε την εμπιστοσύνη προς το κράτος και την κυβέρνηση, μετά από μια δεκαετή κρίση. Υπάρχει η εκτίμηση ότι κάνουμε τη δουλειά μας με επαγγελματικό τρόπο. Επιπλέον, δώσαμε τον λόγο στους ειδικούς, με μια ημερήσια ενημέρωση από τους ειδικούς, μετά από μια δεκαετία λαϊκισμού που ακούσαμε πολλά πράγματα στον δημόσιο διάλογο της Ελλάδος, πλέον είναι ανακουφιστικό το γεγονός ότι οι πραγματικοί ειδικοί, όχι οι δαιμονοποιημένοι τεχνοκράτες, μας οδηγούν σε σωστές αποφάσεις».

Προειδοποίησε δε ότι «αυτός ο ιός εξαπλώνεται σαν μια πυρκαγιά και υπάρχει ένας μόνο τρόπος να τον σταματήσουμε και αυτό είναι η κοινωνική απόσταση. Υπάρχει μια συγκεκριμένη ευθύνη και έχω μεγάλη ευθύνη έναντι των πολιτών. Ξέρω ότι είναι οδυνηρά τα μέτρα, όλοι μένουμε σπίτι, όλοι υφιστάμεθα τις οικονομικές συνέπειες, αλλά το βασικό είναι η προστασία της ζωής των ανθρώπων. Δεν θέλουμε το σύστημα υγείας μας να κατακλυστεί από αρρώστους, δεν θέλω να φτάσουμε στο σημείο ποιος θα πάρει αναπνευστήρα και ποιος όχι, δεν θέλω κάποιον που τραγικά να χάνει τη ζωή του. Αν αφήσεις αυτόν τον ιό χωρίς έλεγχο και μετά λάβεις μέτρα, με κάποια καθυστέρηση, έχω πολύ μεγάλες αμφιβολίες ότι θα δουλέψει».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην μεταναστευτική κρίση: «Είναι ευτύχημα που δεν είχαμε στα νησιά, ούτε στη Μυτιλήνη κάποιο κρούσμα σε δομή φιλοξενίας προσφύγων. Είχαμε μόνον ένα κρούσμα σε δομή φιλοξενίας στην ενδοχώρα. Νομίζω ότι τα καταφέραμε στην ιχνηλάτηση των κρουσμάτων, κάτι που δεν ήταν εύκολο από την αρχή, ιδίως αν σκεφτεί κανείς ότι βρεθήκαμε αντιμέτωποι με το ξέσπασμα του κορωνοϊού. Κοιτάζουμε με προσοχή τα τεκταινόμενα στα νησιά και σκοπός μας είναι να επιμοχλεύσουμε την πίεση που δημιουργεί το προσφυγικό / μεταναστευτικό. Ξέρετε ότι το προσφυγικό ζήτημα συνιστά ένα σύνθετο πρόβλημα και είδατε τι συνέβη στην Ελλάδα πριν από ένα μήνα περίπου».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για μία «ξεκάθαρη προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει απελπισμένους ανθρώπους πρόσφυγες και μετανάστες, να τους σπρώξει στην Ελλάδα, για να εκβιάσει την Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτό δε δούλεψε. Η Ελλάδα προστάτεψε και θα προστατεύει τα σύνορα της, αλλά νομίζω ότι ταυτόχρονα έχουμε και καλές επιδόσεις στο ανθρωπιστικό επίπεδο». Και συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης: «Είναι καθήκον μου και αυτό το ξεκαθάρισα να προστατέψω τα σύνορά μας. Η Ελλάδα και η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν πρόκειται να εκβιαστούν από την Τουρκία», σημείωσε με νόημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v