Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρότερα μέτρα αλλά όχι κλείσιμο της Βουλής

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν τρία νομοσχέδια στην Ολομέλεια, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η μη πραγματοποίηση επίσημων αποστολών προς ή από πληττόμενες χώρες.

Αυστηρότερα μέτρα αλλά όχι κλείσιμο της Βουλής

Προληπτικά μέτρα λαμβάνει η Βουλή για να αποφύγει εξάπλωση του κορωνοϊού, θέμα που συζητήθηκε και στη Διάσκεψη των Προέδρων. Σε αυτή τη φάση αποφασίστηκε να μπει τέλος στις επισκέψεις (μέτρο που αφορά και στα γραφεία βουλευτών στο κτίριο), ενώ θα γίνει προληπτική απολύμανση. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωνσταντίνος Τασούλας επανέλαβε πως το σύνθημα είναι “δεν πάμε γυρεύοντας”, ωστόσο η Βουλή δεν πρόκειται να κλείσει (κάτι που έχει και συμβολική σημασία).

Για το νομοθετικό νόμο θα εφαρμοστούν διατάξεις του άρθρου 107 του Κανονισμού της Βουλής περί οργανωμένης συζήτησης. Δηλαδή σε κάθε νομοσχέδιο θα μιλά ο εισηγητής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και ένας κύκλος ομιλητών που θα ορίζουν τα κόμματα (θα ανακοινώνεται στη Διάσκεψη Προέδρων πριν τη συνεδρίαση Ολομέλειας). Στόχος είναι να περιοριστεί η ταυτόχρονη παρουσία βουλευτών στην Ολομέλεια.

Οι ονομαστικές ψηφοφορίες θα διεξάγονται με το τεκμήριο της πλειοψηφίας και εφόσον προκύψει ζήτημα χρήσης του ηλεκτρονικού συστήματος, οι βουλευτές θα προσέρχονται σταδιακά στην αίθουσα για την αποφυγή συνωστισμού. Δεκτές θα γίνονται και οι επιστολικές ψήφοι.

Επίσης ο αριθμός των ακροάσεων φορέων στις Επιτροπές δεν θα ξεπερνά τα 6 άτομα από 25 που συνήθως ήταν στο παρελθόν. Προσωρινά δεν θα γίνονται συνεδριάσεις ειδικών επιτροπών χωρίς νομοθετικό έργο.

Την επόμενη εβδομάδα θα συζητηθούν τρία νομοσχέδια στην Ολομέλεια, ενώ ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο πρόσθετων μέτρων. Μεταξύ άλλων αποφασίστηκε η μη πραγματοποίηση επίσημων αποστολών προς ή από πληττόμενες χώρες καθώς και η αναβολή όσων δεν κρίθηκαν υψηλής σπουδαιότητας. Σχετικά με τις Διοικητικές Υπηρεσίες, προετοιμάζεται ο σχεδιασμός της παροχής υπηρεσιών μέσω τήλε-εργασίας και με λειτουργικά μειωμένο προσωπικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v