Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κινήσεις εντός και εκτός συνόρων από την κυβέρνηση για τον κορωνοϊό

Τι «έβγαλε» η τηλεδιάσκεψη Μητσοτάκη με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε. Στήριξη επιχειρήσεων, εργαζόμενων και θέσεων εργασίας στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα.

Κινήσεις εντός και εκτός συνόρων από την κυβέρνηση για τον κορωνοϊό

«Οφείλαμε να μην πιαστούμε απροετοίμαστοι. Εξαρχής είχαμε συμφωνήσει να λάβουμε όποια μέτρα χρειαστούν, όσο δύσκολα και αν είναι αυτά, για να αποφύγουμε τα χειρότερα». Με αυτή τη φράση, κορυφαίος υπουργός ερμηνεύει στο Euro2day.gr τις τελευταίες αποφάσεις της κυβέρνησης για την εμπόδιση της εξάπλωσης του κορωνοϊού, με πιο ηχηρή το κλείσιμο όλων των σχολείων για δύο τουλάχιστον εβδομάδες.

Οι δραματικές εξελίξεις στην Ιταλία και τα παραδείγματα άλλων χωρών, όπου ο ιός επεκτάθηκε ραγδαία, είχε θορυβήσει εδώ και μέρες το Μέγαρο Μαξίμου και εξαρχής βούληση του Κυριάκου Μητσοτάκη  ήταν να γίνει ό,τι είναι δυνατόν προκειμένου η κατάσταση να μην ξεφύγει του ελέγχου. Το θέμα του κλεισίματος όλων των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων της χώρας είχε συζητηθεί και στην ευρεία σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό το περασμένο Σάββατο, ωστόσο επιλέχθηκε η ολιγοήμερη αναμονή, ώστε να διαπιστωθεί η πορεία του απειλητικού φαινομένου.

Η κυβέρνηση κινείται σε δύο επίπεδα για την αντιμετώπιση του προβλήματος, εντός της χώρας αλλά και εκτός αυτής, μέσω του κ. Μητσοτάκη, ο οποίος συμμετείχε σε τηλεδιάσκεψη με τους υπόλοιπους ηγέτες της Ε.Ε., αναζητώντας την από κοινού αντιμετώπιση της κρίσης.

Η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αμέσως μετά, από τις Βρυξέλλες, εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, τη σύσταση ενός επενδυτικού ταμείου ανταπόκρισης στον κορωνοϊό, ύψους 25 δισ. ευρώ, με ταυτόχρονη ευέλικτη εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. Ο Έλληνας πρωθυπουργός προηγουμένως είχε ζητήσει περισσότερο δημοσιονομικό χώρο για να προστατευθούν όσοι πλήττονται από τον κορωνοϊό, ενώ έθεσε το ζήτημα της ανάληψης οικονομικών μέτρων για την ενίσχυση της ρευστότητας και τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας που πλήττεται.

Κοινή γραμμή

Σήμερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου με τους Περιφερειάρχες της χώρας, προκειμένου να χαραχθεί μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης του απειλητικού ιού, ενώ θα προχωρήσει σε ανακοινώσεις για τα μέτρα αποφυγής εξάπλωσης του κορωνοϊού, την προστασία της δημόσιας υγείας και την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε τον χρόνο που έχουμε για να ενισχύσουμε το σύστημα υγεία μας και να προστατέψουμε τους πιο ευάλωτους, τους ηλικιωμένους και τους χρόνια πάσχοντες. Κάνω μια έκκληση σε αυτούς: Είναι πολύ σημαντικό, όλοι αυτοί να παραμείνουν σπίτι τους. Απαιτώ απ’ όλους όσοι συμμετάσχουν στον δημόσιο διάλογο υπευθυνότητα, σοβαρότητα και αλληλεγγύη. Είναι μια κρίση και θα την περάσουμε όλοι μαζί, ενωμένοι», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τις κοινές δηλώσεις που έκανε χθες με τον καγκελάριο της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς.

Την κατάσταση που διαμορφώνεται στην οικονομία και την κοινωνία από τις ραγδαίες εξελίξεις εξέτασαν, σε άλλη σύσκεψη, οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννης Βρούτσης και Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, οι οποίοι συμφώνησαν σε δύο πράγματα: αφενός, το κράτος θα συνδράμει και θα στηρίξει επιχειρήσεις, εργαζόμενους και θέσεις εργασίας και αφετέρου, θα διευκολυνθούν εργαζόμενοι στον Δημόσιο και στον Ιδιωτικό Τομέα, οι οποίοι έχουν παιδιά ηλικίας έως 15 ετών.

Την ίδια ώρα, στο υπουργείο Οικονομικών, η Γενική Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών συνέτασσε με υπηρεσιακούς παράγοντες των υπουργείων Οικονομικών και Εργασίας το περιεχόμενο της εγκυκλίου, η οποία θα εκδοθεί σήμερα για την εργασία των υπαλλήλων του Δημοσίου και των ΟΤΑ, με βάση τα τελευταία δεδομένα. Στο πλαίσιο αυτό, θα διευκρινιστούν λεπτομέρειες για την έκταση των προληπτικών μέτρων στη χώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v