Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι τρεις στόχοι του Μητσοτάκη στο ραντεβού με τη Μέρκελ

Με ποια ατζέντα για το προσφυγικό προσέρχεται ο πρωθυπουργός στο Βερολίνο. Οι γερμανικές θέσεις και το… παζάρι Ερντογάν στις Βρυξέλλες. Επενδύσεις και ΑΠΕ στη θεματολογία του Ελληνογερμανικού Οικονομικού Φόρουμ.

Οι τρεις στόχοι του Μητσοτάκη στο ραντεβού με τη Μέρκελ

Την ώρα που ο Ταγίπ Ερντογάν θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες, επιχειρώντας να παζαρέψει με τους Ευρωπαίους για τα μέγιστα δυνατά κέρδη για την Τουρκία όσον αφορά το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για δεύτερη φορά μέσα στο τελευταίο εξάμηνο, θα επισκέπτεται το Βερολίνο και θα συναντάται με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Αφορμή θα είναι το Ελληνογερμανικό Οικονομικό Φόρουμ, η βασική ατζέντα του οποίου θα είναι η πράσινη ενέργεια, οι ανανεώσιμες πηγές, η κλιματική αλλαγή και οι επενδύσεις, ωστόσο δεδομένο θεωρείται ότι στο τραπέζι θα βρεθεί το φλέγον ζήτημα που έχει ανεβάσει στα ύψη τον υδράργυρο στα ανατολικά σύνορά μας.

Το έργο του Έλληνα πρωθυπουργού στην έδρα της κ. Μέρκελ αναμφίβολα δεν θα είναι εύκολο, δεδομένης της έως τώρα εξαιρετικά φειδωλής γερμανικής στάσης προς τη χώρα μας, τόσο όσον αφορά την άρνησή της να δεχτεί πρόσφυγες από τους ελληνικούς καταυλισμούς (επαναβεβαιώθηκε και στη σχετική ψηφοφορία στη γερμανική Βουλή την περασμένη εβδομάδα), όσο και τις σταθερά καλές σχέσεις της με την Άγκυρα.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα προσέλθει στη συνάντηση με την Άγκελα Μέρκελ με τρεις στόχους:

1) Θα αναπτύξει στη συνομιλήτριά του τους νέους άξονες για την αποτροπή της παράνομης εισόδου των μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα, με γνώμονα την προστασία των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνόρων, σε συνδυασμό με την ανάδειξη της τουρκικής επιλογής να εργαλειοποιεί τους πρόσφυγες και μετανάστες προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων.

2) Θα επιμείνει στην ανάγκη επιμερισμού των βαρών, καθώς χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία αδυνατούν να κρατήσουν για πολύ χρόνο στα εδάφη τους τόσους χιλιάδες ανθρώπους και θα πρέπει και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης, να συνδράμουν στην αντιμετώπιση του μείζονος προβλήματος.

3) Θα επαναλάβει την ανάγκη υιοθέτησης μιας νέας ενιαίας πολιτικής ασύλου, η οποία θα έρθει να αντικαταστήσει τη Συνθήκη του Δουβλίνου.

«Κρατά τους μετανάστες»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει στη διεθνοποίηση του ζητήματος, μετά και την υποδοχή στην Ελλάδα των επικεφαλής των ευρωπαϊκών θεσμών, επιζητώντας ένα όσο το δυνατόν πιο ευρύ φάσμα συνεργασιών με το βλέμμα και στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής στα τέλη Μαρτίου στις Βρυξέλλες, όπου το συγκεκριμένο θέμα θα είναι ένα από τα βασικά στην ατζέντα των συνομιλιών των Ευρωπαίων ηγετών.

Από την πλευρά της, η Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με τις σχετικές διαρροές από το Βερολίνο, τάσσεται αναφανδόν υπέρ του δόγματος «η Ευρώπη δίνει τα λεφτά, η Τουρκία κρατά τους μετανάστες», θέλει να επισπευστεί η διαδικασία εκταμίευσης των συμφωνημένων κονδυλίων προς την Άγκυρα και δεν δείχνει αρνητική στην απόδοση επιπλέον ποσού, προκειμένου να παραμείνουν εκτός Ευρώπης οι πρόσφυγες τους οποίους απειλεί ο Ταγίπ Ερντογάν να «σπρώξει» προς τη Δύση.

Η απόφαση για τη διεξαγωγή του Φόρουμ στο Βερολίνο ελήφθη πριν από ένα χρόνο, στο πλαίσιο της επίσημης επίσκεψης του Έλληνα πρωθυπουργού στη γερμανική πρωτεύουσα. Διοργανώνεται από το Ελληνογερμανικό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με την Κεντρική Ένωση Εμπορικών και Βιομηχανικών Επιμελητηρίων Γερμανίας και με την υποστήριξη του Συνδέσμου Γερμανών Βιομηχάνων.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, αρχικά θα πραγματοποιηθούν οι ομιλίες του κ. Μητσοτάκη και της καγκελαρίου Μέρκελ, στη συνέχεια θα διεξαχθεί η συνάντησή τους και κατόπιν θα έχει επαφές με Γερμανούς επενδυτές και θα συμμετάσχει σε πάνελ διαλόγου που διοργανώνει το German Council on Foreign Relations.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v