Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Η επικοινωνία Μητσοτάκη - Τραμπ και η επίσκεψη στον Έβρο με την πολιτική ηγεσία της Ε.Ε. Ποιος ο στόχος του πρωθυπουργού. Οι επαφές Δένδια και οι πρωτοβουλίες των γαλάζιων ευρωβουλευτών.

Διπλωματικές κινήσεις της κυβέρνησης στις δύο πλευρές του Ατλαντικού

Την ώρα που οι χιλιάδες των προσφύγων εξακολουθούν να «πολιορκούν» τα ελληνοτουρκικά σύνορα και να επιχειρούν με κάθε τρόπο να εισέλθουν στη χώρα μας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης κλιμακώνει τις πρωτοβουλίες του σε διπλωματικό επίπεδο, προκειμένου να ενισχύσει τις συμμαχίες της Ελλάδας. Και ο ίδιος γνωρίζει καλά ότι το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα σύνθετο και αδύνατον να μπορέσει να επιλυθεί μόνο από τις προσπάθειες της κυβέρνησής του.

Υπό το πρίσμα αυτό, πυκνώνει τις επαφές του με Ευρωπαίους ηγέτες και αξιωματούχους, ενώ χθες κινήθηκε και προς την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, επικοινωνώντας με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Η πρωτοβουλία φέρεται να ήταν του πρωθυπουργού, ο οποίος περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί μετά την κίνηση του Ταγίπ Ερντογάν να ανοίξει τα σύνορα για τους μετανάστες και πρόσφυγες. Σύμφωνα με την κυβερνητική διαρροή, ο πρωθυπουργός έλαβε τη στήριξη του κ. Τραμπ όσον αφορά το «δικαίωμα της Ελλάδας να επιβάλει τη νομοθεσία στα σύνορά της», κάτι που θα διεκδικήσει και κατά τη σημερινή επίσκεψή του στον Έβρο, με την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός θα υποδεχθεί τους επικεφαλής των τριών ευρωπαϊκών θεσμών, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλς Μισέλ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι, ενώ το παρών στην ανατολικότερη ελληνική γωνιά θα δώσουν επίσης ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρωθυπουργός της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς και ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Κροατίας Νταβόρ Μποζίνοβιτς.

Αρχικά ο κ. Μητσοτάκης με τους υψηλούς προσκεκλημένους του θα πετάξει με ελικόπτερο πάνω από τα χερσαία σύνορα με την Τουρκία και θα προσγειωθεί στην περιοχή της Ορεστιάδας, όπου θα επισκεφτούν στρατιωτικό φυλάκιο, ενώ θα ενημερωθούν για τις τελευταίες εξελίξεις από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ Στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο.

Ο πρωθυπουργός, παρουσία 100 και πλέον εκπροσώπων ξένων ΜΜΕ οι οποίοι θα καλύψουν τη συγκεκριμένη επίσκεψη, θα διεκδικήσει αφενός την επιβεβαίωση της διπλωματικής απομόνωσης του Τούρκου προέδρου και αφετέρου, τη συμβολή της Ε.Ε. στην πίεση προς την Άγκυρα, αλλά και στην ενίσχυση της χώρας μας στο επιχειρησιακό πεδίο.

«Εκμετάλλευση της ελπίδας απελπισμένων ανθρώπων»

Νέο γύρο επαφών ξεκινά από σήμερα και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος θα υποδεχθεί στην Αθήνα τον ομόλογό του της Αυστρίας, ενώ την Παρασκευή θα δώσει το παρών στην έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων στο Ζάγκρεμπ.

Αντίστοιχες κινήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χθες, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας της Νέας Δημοκρατίας Βαγγέλης Μεϊμαράκης έθεσε το θέμα της μεταναστευτικής κρίσης που «δημιουργεί τεχνηέντως η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη την ελπίδα απελπισμένων ανθρώπων, με στόχο τον εκβιασμό της Ευρώπης μέσω της Ελλάδας», στο προεδρείο του ΕΛΚ. Ταυτόχρονα, ο γαλάζιος ευρωβουλευτής Μανώλης Κεφαλογιάννης κατέθεσε ερώτηση προς την Κομισιόν, ζητώντας να απαντήσει «πώς θα συνδράμει την Ελλάδα στην απόπειρα μαζικής παραβίασης των συνόρων της».

Ήδη πάντως, η Κομισιόν, μέσω του Έλληνα αντιπροέδρου της, επιτρόπου αρμοδίου για την προώθηση του ευρωπαϊκού τρόπου ζωής, Μαργαρίτη Σχοινά, διεμήνυσε προς την Τουρκία ότι «κανείς δεν μπορεί να εκβιάσει ή να εκφοβίσει την Ευρωπαϊκή Ένωση», με φόντο την αυριανή έκτακτη συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε., υπογραμμίζοντας και την ανάγκη για ενίσχυση της FRONTEX.

Στο πλαίσιο αυτό, ο εκτελεστικός διευθυντής της Frontex Φαμπρίς Λεγκερί, με χθεσινή ανάρτηση στο Twitter, σημείωσε ότι «εξετάζουμε πώς θα στηρίξουμε καλύτερα την Ελλάδα όσο το δυνατόν γρηγορότερα» και «συμφώνησε σήμερα να ξεκινήσει αυτή η ταχεία επέμβαση», ώστε να βοηθήσει την Ελλάδα να διαχειριστεί τον μεγάλο αριθμό των μεταναστών στα εξωτερικά σύνορά της.

Στο μεταξύ, βολές με πραγματικά πυρά από ελαφρύ και βαρύ οπλισμό θα πραγματοποιούν και σήμερα οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, σε νέες ασκήσεις, ανατολικά των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τη νήσο Σαμοθράκη μέχρι τη Μεγίστη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v