Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρή και ασύμμετρη απειλή

Η Τουρκία γίνεται διακινητής προσφύγων, τονίζει η κυβέρνηση. Προσωρινή αναστολή στην υποβολή αιτήσεων ασύλου για όσους περνούν παράνομα στη χώρα. Αίτημα για ενεργοποίηση δύναμης της Frontex και αλληλεγγύη από την ΕΕ.

ΚΥΣΕΑ: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει σοβαρή και ασύμμετρη απειλή

 Τις τελευταίες ημέρες η Ελλάδα δέχεται αιφνίδια και συντονισμένη πίεση από μετακινήσεις πληθυσμών στα ανατολικά θαλάσσια και χερσαία σύνορά της, τόνισε ο Στέλιος Πέτσας μετά την ολοκλήρωση του ΚΥΣΕΑ.
Η μετακίνηση κατευθύνεται και ενθαρρύνεται από την Τουρκία.

Οι ενέργειες αυτές γίνονται κατά παράβαση των υποχρεώσεων που απορρέουν από την κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, τόνισε. Η τελευταία αντί να περιορίσει τα κυκλώματα των διακινητών γίνεται η ίδια διακινητής, σημείωσε. 

Όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τα συγκεντρωμένα άτομα προσπαθούν δια της βίας να εισέλθουν σε ελληνικό έδαφος παρά το γεγονός ότι η ελληνική πλευρά έχει καταστήσει με κάθε τρόπο σαφές ότι δεν επιτρέπεται καμία διέλευση.

«Λόγω του συντονισμένου και μαζικού χαρακτήρα της η μετακίνηση αυτή δεν έχει καμία σχέση με το διεθνές δίκαιο του ασύλου που αφορά εξατομικευμένες περιπτώσεις», τόνισε ο Στέλιος Πέτσας.

Όπως είπε «υπό τις συνθήκες αυτές η παρούσα κατάσταση συνιστά ενεργή, σοβαρή και ασύμμετρη απειλή κατά της Εθνικής Ασφάλειας της χώρας. Τα άτομα αυτά χρησιμοποιούνται ως πιόνια από την Τουρκία για άσκηση διπλωματικής πίεσης. Η Ελλάδα ασκεί αταλάντευτα το συνταγματικό δικαίωμα να διαφυλάσσει την ακεραιότητα της». 

Το ΚΥΣΕΑ, όπως είπε αποφάσισε τα ακόλουθα:

1) Αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των ανατολικών συνόρων, θαλασσίων και χερσαίων από τις δυνάμεις ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2) Την προσωρινή αναστολή για ένα μήνα από σήμερα της υποβολής αιτήσεων ασύλου σε όσους εισέρχονται παράνομα στη χώρα.

3) Την άμεση επιστροφή, όπου είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης χωρίς καταγραφή σε όσους εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4) Την υποβολή αιτήματος στην Frontex για ενεργοποίηση της δύναμης Rabit με στόχο την φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας που συνιστούν και σύνορα της ΕΕ.

5) Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ και την εκκίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της συνθήκης της ΕΕ ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα επείγουσας κατάστασης υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας λόγω αιφνίδιας εισροής προσώπων τρίτων χωρών στο πλαίσιο της αλληλεγγύης της ΕΕ.

Να σημειωθεί ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα ζητήσει τη διεξαγωγή Συνόδου Κορυφής, όπως ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά και το ΚΙΝΑΛ και απέφυγε να απαντήσει.

Σύμφωνα, τέλος, με ενημέρωση από κυβερνητικές πηγές από τις 06.00 το πρωί της Κυριακής μέχρι πριν από λίγο έχουν καταγραφεί περίπου 5.500 αποτροπές εισόδου παράνομων μεταναστών στην Ελλάδα.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις και σχηματίστηκε δικογραφία για παρανομή είσοδο στη χώρα.

Επισκέπτονται τον Έβρο Μητσοτάκης-Μισέλ

Τα χερσαία σύνορα του Έβρου θα επισκεφθεί ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την Τρίτη μαζί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ.

Τη στήριξη της ΕΕ στην Ελλάδα για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων, επανέλαβε σε tweet του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, ενώ γνωστοποίησε ότι θα επισκεφθεί τα ελληνοτουρκικά σύνορα την προσεχή Τρίτη μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα, αναφέρει στο μήνυμά του: "Στηρίζουμε τις προσπάθειες της Ελλάδας να προστατεύσει τα ευρωπαϊκά σύνορα. Παρακολουθούμε από κοντά την κατάσταση στο πεδίο. Θα επισκεφθώ τα ελληλοτουρκικά σύνορα την Τρίτη με τον πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη".

Επίσης, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης έκανε τις δυο αναρτήσεις στο twitter, μετά το ΚΥΣΕΑ:

  1. "Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας αποφάσισε να αυξήσει στο μέγιστο το επίπεδο αποτροπής στα σύνορά μας. Ξεκινώντας από τώρα, δεν θα δεχόμαστε νέες αιτήσεις ασύλου για ένα μήνα. Επικαλούμαστε το άρθρο 78.3 της Συνθήκης για την ΕΕ για να εξασφαλίσουμε πλήρη ευρωπαϊκή στήριξη".
  2. "Τα σύνορα της Ελλάδας είναι τα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Θα τα προστατεύσουμε. Θα επισκεφθώ τα χερσαία σύνορα του Έβρου μαζί με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Τρίτη. Επαναλαμβάνω: μην επιχειρήσετε να εισέλθετε παράνομα στην Ελλάδα - θα γυρίσετε πίσω".

Ντόναλντ Τουσκ: Στηρίξτε την Ελλάδα

Στήριξη και συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση ζήτησε από τους Ευρωπαίους ηγέτες ο Ντόναλντ Τουσκ.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο τέως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναφέρει τα εξής:

"Η ΕΕ και οι Θεσμοί της πρέπει να στηρίξουν την ελληνική κυβέρνηση και τις τελευταίες αποφάσεις της. Καλώ τους Ευρωπαίους ηγέτες να συνεργαστούν στενά με τον Έλληνα πρωθυπουργό. Είναι προς το κοινό μας συμφέρον".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v