Συναγερμός έχει σημάνει στην κυβέρνηση, μετά τις εξελίξεις στον πόλεμο Τουρκίας και Συρίας και τις δηλώσεις Τούρκου αξιωματούχου στο Reuters ότι η Άγκυρα δεν θα εμποδίζει πλέον τους Σύρους πρόσφυγες οι οποίοι θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με όλους τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να αποφευχθούν οι μαζικές είσοδοι προσφύγων στη χώρα μας από τα ανατολικά χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στον μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Μετά τις εξελίξεις στην Ιντλίμπ, είναι σε διαρκή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ».
Εσπευσμένα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος μεταβαίνει σήμερα στον Έβρο για την ενίσχυση των δυνάμεων και τη στεγανοποίηση των συνόρων, την ίδια ώρα που ο υπουργός Ναυτιλίας Γιάννης Πλακιωτάκης πηγαίνει στη Λέσβο για να εποπτεύσει τη φύλαξη των συνόρων στα ακριτικά νησιά μας.
Παράλληλα, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επικοινώνησε σήμερα τηλεφωνικά με την Καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ. Στη διάρκεια της επικοινωνίας συζητήθηκε η κατάσταση στην Τουρκία, οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα και ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την Καγκελάριο για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.
Εν τω μεταξύ και όπως μεταδίδει το Ράδιο Εβρος από σήμερα στις 11 το πρωί έχει κλείσει το τελωνειακό σημείο διέλευσης των Καστανεών με αποτέλεσμα πολλοί Τούρκοι και ξένοι επισκέπτες να μην μπορούν να εισέλθουν στην χώρα, όπως και Έλληνες οι οποίοι θέλουν να επιστρέψουν. Άγνωστο είναι το πότε θα ανοίξει ξανά
Η σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς
Ειδικά όσον αφορά τα νησιά και την ένταση των τελευταίων ημερών, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά και τη χθεσινή σύσκεψη με τους αυτοδιοικητικούς του βορειοανατολικού Αιγαίου, δήλωναν ικανοποιημένοι για δύο πράγματα. Το πρώτο, ότι οι δίαυλοι επικοινωνίας με τους εκπροσώπους των πολύπαθων νησιών αποκαταστάθηκαν και το δεύτερο, ότι η εμπιστοσύνη ανάμεσα στις δύο πλευρές, όπως λένε στην κυβέρνηση, επανέρχεται.
Συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει λόγο για «το πρώτο βήμα εκτόνωσης» του… πολεμικού κλίματος και εκτιμά ότι μετά την προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού και τη χθεσινή συνάντηση, κυβέρνηση και νησιώτες βρίσκονται ένα βήμα πιο κοντά σε σχέση με πριν. Φυσικά, ο δρόμος που θα πρέπει να ακολουθηθεί δεν είναι στρωμένος με… ροδοπέταλα και στο Μαξίμου γνωρίζουν καλά ότι τα δύσκολα δεν έχουν τελειώσει, δεδομένου μάλιστα του απρόβλεπτου παράγοντα που στο συγκεκριμένο θέμα δεν θα πρέπει να παραβλέπεται.
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο επιμένουν στο γεγονός ότι το σχέδιο που έχει δρομολογηθεί και εδράζεται στους άξονες «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες ασύλου, γρήγορες επιστροφές και ελεγχόμενες δομές» ισχύει απολύτως και αποτελεί το μόνο σχέδιο που μπορεί να εφαρμοστεί. Αυτό επιχείρησε να πείσει τους τοπικούς άρχοντες ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος θα επισκεφθεί τις επόμενες μέρες και τα τρία νησιά. Πρώτος σταθμός, τις αμέσως επόμενες ημέρες -ακόμα και αύριο, αν είναι εφικτό- θα είναι η Σάμος.
Ρεαλιστικές λύσεις
Πλέον, τα στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που συμμετείχαν χθες στη σύσκεψη (απουσίαζε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ως persona non grata) θα προχωρήσουν σε άμεση διαβούλευση με τα Δημοτικά Συμβούλια και το Περιφερειακό Συμβούλιο και θα υποβάλουν προτάσεις με στόχο -όπως ειπώθηκε- την κατάρτιση ρεαλιστικών λύσεων, την ώρα που ο πρωθυπουργός είναι διατεθειμένος να στηριχθούν περαιτέρω οι τοπικές κοινωνίες, αφενός με οριζόντια οικονομικά μέτρα και αφετέρου, με εξειδικευμένα μέτρα για κάθε νησί, με βάση τις ανάγκες του.
Μία εναλλακτική πρόταση που έχει διατυπωθεί από τους νησιώτες είναι τα κλειστά κέντρα να κατασκευαστούν και να λειτουργήσουν σε ακατοίκητα νησιά. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν μπαίνουν επισήμως σε καμία τέτοια συζήτηση, ωστόσο -κατά πληροφορίες- το θέμα έχει συζητηθεί στις κλειστές συσκέψεις, κατ’ αρχάς διερευνητικά, χωρίς κάποια επιπλέον εξέλιξη.
Όσον αφορά τα επεισόδια στα νησιά, όπως επισήμανε και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης, όσοι μετείχαν σε αυτά και στους προπηλακισμούς των αστυνομικών θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν βάσει του νόμου. Από την άλλη, όμως, οι εικόνες ανδρών των ΜΑΤ να σπάνε τα αυτοκίνητα ντόπιων δεν κολακεύουν ούτε την ΕΛΑΣ ούτε την κυβέρνηση και οι σχετικές γκρίνιες -ακόμα και μέσα από τη ΝΔ- για τον υπουργό Προστασία του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με τον «νόμο και την τάξη» να μην εκλείπουν.
Όπως πάντως τόνισε ο πρωθυπουργός, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία με βάση τις σοβαρές καταγγελίες που έχουν γίνει, ενώ το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας ανακοίνωσε ότι θα διερευνηθούν συμπεριφορές και γεγονότα που σχετίζονται με τα συμβάντα του τελευταίου τριημέρου στα νησιά της Χίου και της Λέσβου.
Στο μεταξύ, η νέα νομοθετική πρωτοβουλία που ανέπτυξε στο Υπουργικό Συμβούλιο ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Νότης Μηταράκης στοχεύει, όπως επεσήμανε, στην περαιτέρω επιτάχυνση της διαδικασίας ασύλου, τη διευκόλυνση των επιστροφών όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας, την αυστηροποίηση των διατάξεων για την κυκλοφορία των αιτούντων άσυλο μετά την έκδοση απορριπτικής απόφασης και στην ενίσχυση των διαδικασιών ελέγχου για τη διαπίστωση της ανηλικότητας. Μάλιστα, προβλέπεται και η αποχώρηση μη δικαιούχων στέγασης από Δομές Φιλοξενίας, καθώς και η διακοπή προς αυτούς των υλικών παροχών.