Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Προσφυγικό «ώρα μηδέν», διάλογος τώρα για εθνικό σχέδιο

Στον φόβο για ανθρώπινα θύματα αποδίδεται η υπαναχώρηση της κυβέρνησης, με την απόσυρση των ΜΑΤ. Το αδιέξοδο και το plan B των βραχονησίδων-ξερονησιών. Παρέμβαση Τσίπρα.

ΣΥΡΙΖΑ: Προσφυγικό «ώρα μηδέν», διάλογος τώρα για εθνικό σχέδιο

Στον φόβο για ανθρώπινα θύματα αποδίδουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης το «όπισθεν ολοταχώς» της κυβέρνησης, με την απόσυρση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο, χωρίς να είναι ακόμη ορατό το επόμενο βήμα της.

Δεδομένου ότι η κατάσταση στα νησιά παραμένει έκρυθμη και τίποτα δεν δείχνει ότι οι κάτοικοι θα δεχτούν τα νέα κλειστά κέντρα, μετά τον νέο γύρο διαλόγου που ανοίγει σήμερα στο Μαξίμου, το ερώτημα που προβάλλουν είναι εάν η κυβέρνηση θα ανασύρει το γνωστό σχέδιο για «μετακίνηση» των προσφύγων-μεταναστών σε βραχονησίδες. Δηλαδή «εάν θα τους εξορίσει σε ξερονήσια του βορείου Αιγαίου».

Όπως επισημαίνουν, το εν λόγω σχέδιο είχε πέσει στο τραπέζι προ λίγων εβδομάδων από «ακραίους» τόσο του κυβερνώντος κόμματος όσο και των τοπικών παραγόντων, ως λύση που θα ικανοποιήσει όλες τις πλευρές. Δηλαδή τους νησιώτες και όσους αντιδρούν στην ηπειρωτική χώρα με τις μετεγκαταστάσεις, αρχής γενομένης, πάλι, από τους τοπικούς αυτοδιοικητικούς και κομματικούς παράγοντες.

Κατά τον περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κώστα Μουτζούρη μάλιστα, την πρόταση για τις βραχονησίδες έχει κάνει κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίσει εάν ο ίδιος (ο περιφερειάρχης) συμφωνεί μ' αυτήν. «Επισήμως η κυβέρνηση δεν έχει μιλήσει για "εκτοπισμό" στις βραχονησίδες. Αν το κάνει, θα αντιδράσουμε», σημειώνει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, τελώντας εν αναμονή των επόμενων κυβερνητικών βημάτων.

Παρέμβαση Τσίπρα

Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να παρέμβει χθες, καλώντας την κυβέρνηση να αποκλιμακώσει την ένταση και να ξεκινήσει διάλογο για την εξεύρεση λύσεων. Σ' αυτή την περίπτωση, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι έτοιμος να βάλει πλάτη στη διαμόρφωση και υλοποίηση ενός εθνικού σχεδίου, αλλά, σε διαφορετική περίπτωση, «δεν μπορούμε παρά να είμαστε απέναντι στην κυβέρνηση».

Στην ουσία, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε το τρίπτυχο άμεσων μέτρων για την αποκλιμάκωση της έντασης, καλώντας προσωπικά τον κ. Μητσοτάκη:

- Να ανακαλέσει την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τις επιτάξεις.

- Να αποσύρει άμεσα τα ΜΑΤ από τα νησιά (σ.σ. αυτό έγινε λίγες ώρες αργότερα).

- Να αναστείλει τις εργασίες για τη δημιουργία φυλακών.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επιμένει στην αναγκαιότητα μετεγκαταστάσεων προσφύγων/μεταναστών στην ηπειρωτική χώρα μέχρι να εξετασθούν τα αιτήματα ασύλου. Αποδίδει δε, την ατολμία της κυβέρνησης στον υπολογισμό του πολιτικού κόστους, καθώς «μετά το αντιπροσφυγικό δηλητήριο που ενστάλαξε τα τελευταία τέσσερα χρόνια, τα δικά της τοπικά και αυτοδιοικητικά στελέχη πρωτοστατούν στις αντιδράσεις».

Συνεπώς, «είναι δικό της θέμα να πείσει τα στελέχη της και δικό μας θέμα, δηλαδή ολόκληρου του προοδευτικού χώρου, να συμβάλουμε στην αλλαγή κλίματος στις τοπικές κοινωνίες», σημειώνουν στον ΣΥΡΙΖΑ.

Θετικός, εκ μέρους του ΚΙΝΑΛ, εμφανίσθηκε με δημόσιες δηλώσεις ο βουλευτής του Μιχάλης Κατρίνης: «Θεωρώ ότι ο εθνικός διάλογος είναι εκ των ων ουκ άνευ», είπε (στο Kontra), ενώ επισήμανε την ανάγκη να τεθεί το θέμα εκ νέου στην ΕΕ.

«Τι κάνετε στις Βρυξέλλες;»

Παράλληλα με την εσωτερική διαχείριση του θέματος, όμως, αναδεικνύουν σε μείζον θέμα την κινητοποίηση της κυβέρνησης στους ευρωπαϊκούς θεσμούς. «Δεν το κάνει διότι δεν τολμάει να ζητήσει από τις Βρυξέλλες (και το Βερολίνο) να ανοίξουν οι "πόρτες" των χωρών-μελών στους αιτούντες άσυλο», λένε. Υπενθυμίζοντας τις μάχες που είχαν δοθεί στις συνεχείς συνόδους κορυφής το 2016, «παρότι εμείς, ως κυβέρνηση και ως χώρα, ήμασταν με την πλάτη στον τοίχο λόγω μνημονίου», για να επιτευχθεί η ανεκτή, για εκείνη την εποχή, ευρω-τουρκική συμφωνία.

Να παραιτηθεί ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Πέραν των παραπάνω, ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επισήμως χθες την παραίτηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Την αφορμή έδωσε το νέο περιστατικό αυθαιρεσίας, όπου αστυνομικός, οδηγώντας το αυτοκίνητό του, τράκαρε με διερχόμενο όχημα το οποίο στη συνέχεια… πυροβόλησε, χωρίς, ευτυχώς, να υπάρξουν ανθρώπινα θύματα.

Ο εκπρόσωπος του κόμματος Αλέξης Χαρίτσης αναφέρθηκε στο ιστορικό των τελευταίων ημερών επιρρίπτοντας την ευθύνη στον κ. Χρυσοχοΐδη. «Φέρνει γενικευμένη ανασφάλεια και χάος. Είναι καιρός να παραδεχτεί την παταγώδη αποτυχία του και να παραιτηθεί, πριν θρηνήσουμε θύματα εξαιτίας της εμμονικής πολιτικής του», τόνισε.

Υπενθύμισε δε, ότι «μόλις πριν από δύο εβδομάδες, νεοπροσληφθέντες ειδικοί φρουροί χωρίς επαρκή εκπαίδευση χτυπήθηκαν και απώλεσαν υπηρεσιακό όπλο από μπράβους της νύχτας, ενώ την περασμένη Δευτέρα, ένας ακόμη ειδικός φρουρός απειλούσε με όπλο φοιτητές μέσα στην ΑΣΟΕΕ».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v