Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κορωνοϊός απαιτεί συνεργασία και άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων

«Τυμβωρυχία και τοξική αντιπολίτευση δεν θα κάνουμε», δηλώνει ο Π. Πολάκης. Την ανάγκη άμεσων προσλήψεων κυρίως για τις ΜΕΘ μετέφερε στο Μαξίμου ο Ηλίας Μόσιαλος. Οι 5.000 προσλήψεις 2019-2020, που έμειναν στα χαρτιά.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κορωνοϊός απαιτεί συνεργασία και άμεση ενίσχυση των νοσοκομείων

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν αξιοποιεί... τον κορωνοϊό για να κάνει αντιπολίτευση, καθώς όχι μόνο συνιστά συνεργασία των αρμόδιων οργάνων της Πολιτείας, του Εθνικού Συστήματος Υγείας και όλων των επαγγελματιών υγείας, αλλά κάνει σαφές πως δεν θα αδράξει την ευκαιρία για «δημαγωγία».

Τον τόνο έδωσαν ο πρώην υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός και ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Παύλος Πολάκης, με αναλόγου ύφους δηλώσεις.

Ο κ. Πολάκης μάλιστα, παρεμβαίνοντας και με την ιατρική του ιδιότητα, εξηγεί ότι θα υπάρξει κρούσμα και στην Ελλάδα, διότι «έτσι γίνεται με τις επιδημίες από στελέχη ιών με ισχυρή λοιμογόνο δύναμη», ενώ συνιστά στους πολίτες να αποφύγουν τον πανικό και να τηρούν τα μέτρα ατομικής υγιεινής και αποφυγής επαφής, όπως περιγράφονται στις οδηγίες που έχει εκδώσει το Υπουργείο Υγείας επανειλημμένα για αντίστοιχες επιδημίες όπως της γρίπης.

«Κίνδυνο διατρέχουν οι ευπαθείς ομάδες, οι ίδιες που κινδυνεύουν από την επιδημία της γρίπης», σημειώνει και τονίζει: «Το Υπουργείο Υγείας οφείλει να συντονίσει τους εμπλεκόμενους φορείς από τις πύλες εισόδου μέχρι τα νοσοκομεία. Εμείς τυμβωρυχία και τοξική αντιπολίτευση δεν θα κάνουμε, θα ελέγχουμε όμως την ετοιμότητα και προετοιμασία, την επάρκεια των μέσων και υποδομών με βάση τις προτάσεις της επιστημονικής κοινότητας».

Η. Μόσιαλος: Άμεσες προσλήψεις, να ανοίξουν οι ΜΕΘ

Το θέμα ωστόσο επανέφερε στην επικαιρότητα τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία και δίνει άλλη διάσταση στην ανάγκη στελέχωσής τους. Το αίτημα για άμεσες προσλήψεις ωστόσο… ήλθε από αλλού και ακούστηκε δυνατά στο Μαξίμου. Κι αυτό διότι διατυπώθηκε από τον καθηγητή Πολιτικής της Υγείας του London School of Economics and Political Science Ηλία Μόσιαλο (σ.σ. είχε διατελέσει για λίγους μήνες εκπρόσωπος της κυβέρνησης Γιώργου Παπανδρέου το 2011), τον οποίο κάλεσε ο πρωθυπουργός σε τηλεδιάσκεψη χθες, στη διάρκεια της έκτακτης κυβερνητικής σύσκεψης για τον κορωνοϊό.

Τόσο στην εν λόγω σύσκεψη όσο και αργότερα σε παρέμβασή του στη δημόσια Τηλεόραση, ο κ. Μόσιαλος μίλησε για την ανάγκη άμεσων προσλήψεων και, μάλιστα, με έμφαση στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας.

«Με συνοπτικές διαδικασίες, η κυβέρνηση θα πρέπει να προσλάβει νοσηλευτές και γιατρούς για να ανοίξουν άμεσα όλα τα κλειστά κρεβάτια των ΜΕΘ. Ακόμη και αν δεν υπάρξει πρόβλημα με τον κορωνοϊό, θα έχουμε μεγάλο κέρδος για το σύστημα Υγείας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πάγωσε» το πρόγραμμα μετά τις εκλογές

Με αυτή την αφορμή, αρμόδιες πηγές του ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζουν το πρόγραμμα 10.000 προσλήψεων ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού για τα έτη 2019-2022, το οποίο δρομολογήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση και έμεινε στα χαρτιά μετά τις εκλογές του περασμένου Ιουλίου.

Το πρόγραμμα αυτό αξιοποιούσε την επαναφορά της αναλογίας 1:1 στις αποχωρήσεις-προλήψεις στο Δημόσιο μετά τη λήξη του μνημονίου και προέβλεπε 4.000 γιατρούς και 6.000 λοιπό προσωπικό:

- Για το 2019, είχε εκδοθεί Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου για τους πρώτους 1.000 και 1.500, αντίστοιχα. Η διαδικασία πάγωσε μετά τις εκλογές, ενώ πριν από δέκα ημέρες έγινε επαναπροκήρυξη μόνο για τους 1.000 γιατρούς.

- Για το τρέχον έτος, 2020, δεν έχει εκδοθεί καν Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου. Συνεπώς παραμένει άγνωστη η τύχη των 2.500 προσλήψεων που είχαν προγραμματισθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υγείας και Διοικητικής Μεταρρύθμισης.

Η αξιωματική αντιπολίτευση τελεί εν αναμονή των κυβερνητικών αποφάσεων και ανακοινώσεων, προκειμένου να παρέμβει δυναμικά στο θέμα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v