Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στα… «ισόβια Τσίπρα» ψάχνει επικοινωνιακή διέξοδο η κυβέρνηση

Η δήλωση Αδ. Γεωργιάδη και η απάντηση της Κουμουνδούρου: «Σας έχει προκαλέσει να τον παραπέμψετε στο Ειδικό Δικαστήριο». Νέα δεδομένα από τη μη βίαιη προσαγωγή των προστατευόμενων μαρτύρων και τη διατήρηση της προστασίας τους.

ΣΥΡΙΖΑ: Στα… «ισόβια Τσίπρα» ψάχνει επικοινωνιακή διέξοδο η κυβέρνηση

«Παραπέμψτε τον Τσίπρα στο Ειδικό Δικαστήριο. Εδώ είμαστε». Mε αυτή τη φράση τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ απαντούν στην προειδοποίηση του Άδωνι Γεωργιάδη περί… ισόβιας κάθειρξης στον Αλέξη Τσίπρα, εάν αποδειχθεί ότι έχει εμπλακεί «στη σκευωρία» με την υπόθεση Novartis.

O υπουργός Ανάπτυξης (και αντιπρόεδρος της ΝΔ) άφησε να εννοηθεί ότι υπάρχει εμπλοκή: «Τα έκανε μόνος του ο Παπαγγελόπουλος; Ήταν μια απόφαση ενός κακού υπουργού που τα έκανε μόνος του και αποφάσισε να αυτονομηθεί;». Για να προσθέσει: «Ο κ. Τσίπρας, θα έρθει η ώρα που θα εξηγήσει ο ίδιος πια τον ρόλο του στην υπόθεση. Του εύχομαι να μην είναι μπλεγμένος, γιατί ούτε παραγραφή υπάρχει ούτε τίποτα. Το αδίκημα αυτό έχει ποινή ισόβιας κάθειρξης». Λίγο αργότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας κινήθηκε σε ανάλογο μήκος κύματος, αν και πιο προσεκτικά: «Οι κουκούλες βγαίνουν και αποκαλύπτεται το δικό του πρόσωπο», δηλαδή του κ. Τσίπρα.

Πώς αντιμετωπίζουν στην αξιωματική αντιπολίτευση τα παραπάνω; Ως «τελευταία απελπισμένη προσπάθεια» του κυβερνώντος κόμματος και τμήματος του ΚΙΝΑΛ «να βγάλουν κέρδη» από την Προανακριτική επιτροπή της Βουλής, καθώς, όπως τονίζουν, «δεν έχουν καταφέρει να αποδείξουν ποινικές ευθύνες του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου».

«Διπλά δειλός ο κ. Μητσοτάκης»

Πρωταγωνιστικό ρόλο σ' αυτή την προσπάθεια αποδίδουν στον Αντώνη Σαμαρά, τον οποίον «βλέπουν» πίσω από τις πιέσεις που ασκούνται στο Μαξίμου και στον κ. Μητσοτάκη «να ξεπεράσουν διασταγμούς και να εμπλέξουν ευθέως τον κ. Τσίπρα στα περί σκευωρίας». Άκρως ενδεικτική είναι η δήλωση του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Χαρίτση, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Μητσοτάκη δολοπλόκο και διπλά δειλό.

«Δειλός απέναντι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος τον έχει προκαλέσει ήδη από τον Σεπτέμβρη να τον οδηγήσει αν θέλει σε ειδικό δικαστήριο, επειδή τόλμησε να δρομολογήσει τη διαλεύκανση του σκανδάλου Novartis.

Δειλός και απέναντι στον κ. Σαμαρά, τον οποίο εξευμενίζει για να αποφύγει την εσωκομματική κρίση στη ΝΔ, καταστρατηγώντας τον νόμο και το Σύνταγμα».

Κατά τον κ. Χαρίτση, «μοναδική πραγματική σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι η προσπάθεια της κυβερνητικής πλειοψηφίας να μετατραπούν οι θύτες του σκανδάλου σε θύματα και οι κατήγοροι σε κατηγορούμενους».

Η μη βίαιη προσαγωγή...

Η άρνηση (όπως προκύπτει) της ηγεσίας της Αστυνομίας να δώσει το πράσινο φως για τη βίαιη προσαγωγή των δύο προστατευόμενων μαρτύρων (του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση») καθώς και η διαρροή από «πηγές του Αρείου Πάγου» ότι η μη προσέλευση των δύο μαρτύρων να καταθέσουν στα μέλη της Προανακριτικής χωρίς προστασία (σ.σ. να δώσουν, δηλαδή, την ταυτότητά τους στους βουλευτές) δεν οδηγεί στην άρση της προστασίας τους, έχει προκαλέσει εκνευρισμό στο εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος.

Της διαρροής είχε προηγηθεί επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στον Άρειο Πάγο (υπό την Όλγα Γεροβασίλη και τον Σπύρο Λάππα), όπου επέδωσαν υπόμνημα καταγγέλλοντας τους χειρισμούς της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ εις βάρος των μαρτύρων.

Βουλευτές της ΝΔ που μετέχουν στην Προανακριτική εμφανίζονται βέβαιοι ότι σήμερα η επιτροπή θα αποφασίσει την άρση της προστασίας των δύο μαρτύρων. Σε μία τέτοια περίπτωση, μένει να φανεί η τύχη του αιτήματος, καθώς θα πρέπει να το αποδεχθεί η εισαγγελέας Διαφθοράς που έθεσε τους δύο μάρτυρες σε καθεστώς προστασίας, δηλαδή η Ελένη Τουλουπάκη.

Διέξοδος από... συντάξεις και επιτάξεις

Σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η όξυνση της «γαλάζιας» στάσης σχετίζεται και με το γεγονός ότι η κυβέρνηση έχει «στριμωχτεί» από την τροπή που παίρνουν δύο κορυφαία ζητήματα: το νέο συνταξιοδοτικό και το προσφυγικό.

* Από τη μια, η κατάθεση του νομοσχεδίου και η πρώτη ημέρα συζήτησης στην επιτροπή της Βουλής δικαιώνει όσους κατηγορούσαν τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση ότι επί τρεις μήνες καλλιεργούσε προσδοκίες για σημαντικές αυξήσεις σε πολύ μεγάλο τμήμα συνταξιούχων (περί το ένα εκατομμύριο), ενώ τώρα αποδεικνύεται ότι είναι μικρές και αφορούν λίγες χιλιάδες δικαιούχων. «Η ώρα του λογιστή και... του εργατολόγου έφτασε, οι συνταξιούχοι θα καταλάβουν το ψέμα», λένε χαρακτηριστικά.

* Από την άλλη, ο υπουργός Μετανάστευσης Νότης Μηταράκης δήλωσε χθες πως το υπουργείο του αρχίζει κανονικά τις διαδικασίες αδειοδότησης, ώστε να ξεκινήσει η κατασκευή των κλειστών κέντρων στις περιοχές που έχει αποφασισθεί επίταξη στα προσφυγικά νησιά. Αυτό παραπέμπει σε νέες αντιδράσεις από κατοίκους και τοπικούς άρχοντες και τα πνεύματα είναι ήδη οξυμένα. «Τα... ισόβια του Τσίπρα είναι μια κάποια διέξοδος, έστω και επικοινωνιακή», λένε στην Κουμουνδούρου και ετοιμάζονται για τις επόμενες κινήσεις τους.

Προχωρώντας, ταυτόχρονα, όπως σημειώναμε χθες, στη διεθνοποίηση του προβλήματος που προκαλεί η κυβέρνηση στον θεσμό των προστατευόμενων μαρτύρων. Αρχής γενομένης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τα όργανα της ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v