Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διπλό «όχι» από τους προστατευόμενους μάρτυρες για προανακριτική

Μετά τον «Μάξιμο Σαράφη» δεν προσήλθε ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» στη ΓΑΔΑ για να καταθέσει. Συνεδριάζει η προανακριτική επιτροπή. Σφοδρή πολιτική σύγκρουση προκαλεί το θέμα.

Διπλό «όχι» από τους προστατευόμενους μάρτυρες για προανακριτική

Δεν προσήλθε ούτε η «Αικατερίνη Κελέση» να καταθέσει στο κλιμάκιο της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής στη ΓΑΔΑ, ενώ ανάλογη στάση τήρησε χθες και ο δεύτερος προστατευόμενος μάρτυρας «Μάξιμος Σαράφης». Η προανακριτική επιτροπή της Βουλής συνεδριάζει αύριο στις δέκα το πρωί, για να αποφασίσει τα επόμενα βήματά της, εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης.

Εν τω μεταξύ, πριν από λίγο εκδόθηκε σύμφωνα με πληροφορίες το ένταλμα βίαιης προσαγωγής και για την «Κελέση».

Για το θέμα χθες είχε υπάρξει ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα σε υψηλούς τόνους. Σήμερα υπήρξε συνέχεια από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα, ο οποίος εξαπέλυσε βέλη στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ πως επέλεξε να αναμειχθεί στο έργο της επιτροπής και τον κατηγόρησε για πανικό. 

Η εκτέλεση των ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής «θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας», σημειώνουν μεταξύ άλλων σε επιστολή-αναφορά προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλειο Πλιώτα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, που μετέχουν στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής, με τον εκπρόσωπο Τύπου του κόμματος, Αλ. Χαρίτση να εξαπολύει επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη για το θέμα.

Μεταξύ άλλων ζητείται από τον εισαγγελέα, ως αναγκαία, η άσκηση κάθε αρμοδιότητας εποπτείας που έχει έναντι των υφιστάμενών του εισαγγελικών οργάνων και των αστυνομικών αρχών, προκειμένου να ζητήσει «τη μη εκτέλεση των παράνομων και καταχρηστικών ενταλμάτων βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά των προστατευόμενων μαρτύρων με τις κωδικές ονομασίες "Αικατερίνη Κελέση" και "Μάξιμος Σαράφης"».

Με βάση το χρονοδιάγραμμα, το έργο της προανακριτικής επιτροπής πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τις 17 Μαρτίου. Σειρά έχουν να καταθέσουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος και Παύλος Πολάκης, ενώ αναμένεται στη συνέχεια η εισαγγελέας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και φυσικά ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Η θέση του ΚΚΕ για τους προστατευόμενους μάρτυρες

Από το ΚΚΕ ο Νίκος Καραθανασόπουλος σημείωσε πως : «η όλη διαδικασία εξελίσσεται σε ένα φιάσκο. Θεωρούμε ότι και η νέα έκδοση εντάλματος βίαιης προσαγωγής θα είναι ατελέσφορη και ζητάμε να αρθεί το καθεστώς προστασίας και ανωνυμίας των μαρτύρων, για να προχωρήσει η διαδικασία και να μπει στην ουσία. Ο καθένας παίρνει την ευθύνη για τη στάση που θα τηρήσει από εδώ και πέρα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v