Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάλεσμα Τσίπρα σε αντιπολιτευτικό μέτωπο για τους πλειστηριασμούς

Κοινή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, διότι «σημασία δεν έχει ποιος θα πάρει τα εύσημα». Μίλησε για «νομοθετική ρύθμιση-έκτρωμα». «Η μνημονιακότερη επιλογή από το 2010, χωρίς να είμαστε σε μνημόνιο».

Κάλεσμα Τσίπρα σε αντιπολιτευτικό μέτωπο για τους πλειστηριασμούς

Πρόσκληση σε όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ώστε να καταθέσουν κοινή πρόταση νόμου για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ανακοίνωσε από τα Γιάννενα ο Αλέξης Τσίπρας.

Επιβεβαιώνοντας τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απηύθυνε κάλεσμα «στην κοινωνία και στην κοινωνική αντιπολίτευση» να κινηθούν από κοινού, ώστε να αποτρέψουν «τη νομοθετική ρύθμιση-έκτρωμα που ετοιμάζει η κυβέρνηση για να άρει την προστασία της πρώτης κατοικίας από την 1η Μαΐου».

Η απάντηση, είπε, πρέπει να είναι συγκεκριμένη και στοχευμένη, με πρόταση νόμου, όπως έκανε ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό. «Θα διεκδικήσουμε, η πρόταση για την πρώτη κατοικία να μην είναι μόνο δική μας, διότι αυτό που προέχει δεν είναι ποιος θα πάρει τα εύσημα αλλά πώς θα προστατευθεί η κοινωνία».

Ο κ. Τσίπρας χαρακτήρισε τη νομοθετική ρύθμιση της κυβέρνησης ως «τη μνημονιακότερη επιλογή όλων των μνημονιακών νόμων που έχουν περάσει από το 2010 στην Ελλάδα, χωρίς πλέον να είμαστε σε μνημόνιο, διότι αυτή είναι η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».

«Ήταν ‘λαγός’ ο κύριος Μπάμπης»

Αναπτύσσοντας το θέμα με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, τόνισε:

- «Θυμάστε που είχε βγει προεκλογικά ένας δημοσιογράφος-παπαγαλάκι, ο κύριος Μπάμπης του Σκάι, νυν βουλευτής της ΝΔ, και είχε πει ότι δεν θα αξιοποιηθούν τα χρήματα του ειδικού λογαριασμού για τη μείωση των πλεονασμάτων, αλλά για να σωθούν εκ νέου οι τράπεζες, να απομειωθούν τα κόκκινα δάνεια. Είχαμε ζητήσει τότε από τον κ. Μητσοτάκη να πει εάν αυτό ισχύει κι εκείνος το διέψευσε.

Τώρα φέρνουν το σχέδιο Ηρακλής -το σχέδιο Λερναία Ύδρα, θα πω εγώ- και θέλουν να πάρουν 12 δισ. ευρώ από αυτά τα χρήματα χωρίς εγγυήσεις, για να απομειώσουν τα κόκκινα δάνεια και να αφήσουν ανεξέλεγκτους τους πλειστηριασμούς.

- Οταν μία χώρα χάνει σε τέσσερα χρόνια το ένα τέταρτο του ΑΕΠ της, όταν η ανεργία εκτινάσσεται από το 6% στο 26% στο ίδιο διάστημα, όταν οι μισθοί κατρακυλούν και οι πολίτες βρίσκονται καταχρεωμένοι για δάνεια που οι τράπεζες έδιναν απλόχερα, τότε κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι χωρίς πλειστηριασμούς δεν μπορεί να λειτουργήσει η οικονομία σ' αυτή τη χώρα.

- Δεν αντιλέγει κανείς ότι υπήρχαν και στρατηγικοί κακοπληρωτές σ' αυτούς που ωφελήθηκαν από τον νόμο Κατσέλη. Δικό μας μέλημα ήταν να τους ξεχωρίσουμε από τους πραγματικά ανήμπορους δανειολήπτες. Γι' αυτό δεν δεχθήκαμε τις πιέσεις της τρόικας και των θεσμών για πλήρη άρση της προστασίας πρώτης κατοικίας, αλλά προχωρήσαμε στη νομοθετική ομπρέλα για την προστασία των αδυνάμων.

- Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι και άδικο και κυνικό και έξω από κάθε λογική για την πορεία της οικονομίας.

- Μέσα σ' όλα αυτά έρχεται ο υπουργός Οικονομικών κ. Σταϊκούρας και κάνει δήλωση ότι "το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσαν οι τράπεζες". Αυτή η δήλωση φανερώνει τον τρόπο με τον οποίο σκέφτονται. Είναι ύβρις απέναντι σε όσους είδαν να μειώνονται οι μισθοί τους και οι συντάξεις τους, να φτωχοποιούνται και να μένουν άνεργοι. Οχι λοιπόν, κύριε Σταϊκούρα και κύριε Μητσοτάκη, το μάρμαρο της κρίσης το πλήρωσε ο ελληνικός λαός και όχι οι τράπεζες. Χάρη στον ελληνικό λαό και στις θυσίες του είμαστε έξω από τα μνημόνια, για να έχετε εσείς τη δυνατότητα να τρώτε από τα έτοιμα».

Ανήθικη η εξίσωση των πτυχίων

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε εκτενώς και σε άλλες επιλογές της κυβέρνησης που πλήττουν την κοινωνία.
«Είδαμε ομαδικές απολύσεις στις τράπεζες, που είχαν να γίνουν από τη μεταπολίτευση, διότι επέστρεψε η λογική της απληστίας. Αυξήσεις δεν έδωσαν αλλά δεν έδωσαν ούτε και όσα χαρακτήριζαν ψίχουλα. Ο φετινός Δεκέμβρης ήταν ο χειρότερος όλων των προηγούμενων, μου είπαν οι καταστηματάρχες». Χαρακτήρισε «άδικη και ανήθικη» την εξίσωση των πτυχίων των κολεγίων με των ΑΕΙ διότι, παράλληλα με τη βάση του 10 που θέλει να επαναφέρει, υποβαθμίζει τη Δημόσια Εκπαίδευση προς όφελος της Ιδιωτικής.

Για τα σοβαρά προβλήματα στη δημόσια Υγεία, διευκρίνισε ότι «για τον τομέα αυτόν ο κ. Μητσοτάκης είπε την αλήθεια προεκλογικά ως προς τις προθέσεις του», ενώ ήδη δρομολογεί την ιδιωτικοποίηση του συστήματος μέσω των ΣΔΙΤ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v