Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή «και στους δρόμους» για υγεία-πρώτη κατοικία-εργασιακά

Στενό μαρκάρισμα στην κυβέρνηση, με αιχμή το «καυτό» κοινωνικό τρίπτυχο και προοπτική συμπόρευσης με ΚΙΝΑΛ-ΜέΡΑ 25. Καμπάνια για την ιδιωτικοποίηση της δημόσιας υγείας, πρόταση νόμου για πρώτη κατοικία.

ΣΥΡΙΖΑ: Στη Βουλή «και στους δρόμους» για υγεία-πρώτη κατοικία-εργασιακά

«Προοδευτική περικύκλωση» της κυβέρνησης στα κοινωνικά θέματα αιχμής είναι ο στόχος του ΣΥΡΙΖΑ, με δράσεις που δεν θα περιορίζονται πλέον σε ανακοινώσεις διαμαρτυρίας, αλλά θα πάρουν και κινηματικά χαρακτηριστικά.

Στην κορυφή των θεμάτων αυτών θέτει το τρίπτυχο δημόσια υγεία - πρώτη κατοικία - κατώτατος μισθός. Όπως έχουμε αναφέρει, η διαμόρφωση κοινών θέσεων με το ΚΙΝΑΛ και το ΜέΡΑ25 ή η αλληλοϋποστήριξη νομοθετικών πρωτοβουλιών στις οποίες παρατηρείται σύγκλιση θέσεων, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σ' αυτό το πλαίσιο γίνονται «σταθερά και μακριά από τους προβολείς» συζητήσεις μεταξύ στελεχών των κομμάτων, προκειμένου η εν λόγω «περικύκλωση» να αρχίσει να αποδίδει «εντός Βουλής και στην κοινωνία».

Κατά τις πληροφορίες, ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει καμπάνια για τη δημόσια υγεία, καθώς ερμηνεύει την απότομη επιδείνωση σημαντικών προβλημάτων της (έλλειψη υλικών στα δημόσια νοσοκομεία και ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού) ως συνειδητή προσπάθεια της κυβέρνησης με διπλό στόχο:

- Αφενός, να αναγκαστούν και «οι μη έχοντες» να στραφούν στα ιδιωτικά διαγνωστικά-νοσηλευτικά κέντρα.

- Αφετέρου, να δημιουργηθεί το κλίμα ώστε να μπουν τα ιδιωτικά κεφάλαια στη δημόσια υγεία μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα).

Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσουν τόσο την ανακοίνωση του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια για πιλοτική λειτουργία των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα στο «Αττικόν», όσο και τα δημοσιεύματα για μετατροπή του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας σε Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου.

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, η καμπάνια αποσκοπεί ώστε ολόκληρο το δυναμικό του κόμματος να αναδεικνύει την κατάσταση και το κυβερνητικό σχέδιο σε ομιλίες, παρεμβάσεις, «τραπέζια», καλώντας τους πολίτες σε εγρήγορση. Δεν αποκλείεται να δώσει το έναυσμα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας την Τετάρτη, όπου, συνεχίζοντας τις περιοδείες ανά τη χώρα, θα μιλήσει στην Άρτα και στα Γιάννενα.

Πρόταση για την πρώτη κατοικία

Σε σχέση με την πρώτη κατοικία, η νομοθετική πρόταση που προτίθεται να καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται «στις τελευταίες γραμμές», ενώ εκκρεμούν συναντήσεις με εκπροσώπους φορέων τις αμέσως επόμενες ημέρες. Δεδομένου ότι πρωτοβουλία για το ίδιο θέμα έχει προαναγγείλει και το ΚΙΝΑΛ, θα καταβληθεί προσπάθεια κοινής πρότασης ή από κοινού στήριξης των προτάσεων -εάν βεβαίως κινηθούν στο ίδιο πλαίσιο.

Η θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως από το 2011 (και κυρίως από το 2016 μέχρι πέρυσι) μπήκαν τα απαραίτητα «φίλτρα» που διαχωρίζουν τους περίφημους «μπαταχτσήδες» από τους πραγματικά οικονομικά αδύναμους δανειολήπτες, οι οποίοι έχασαν την εργασία τους ή τους παλαιούς μισθούς τους στα χρόνια των μνημονίων.

«Η κυβέρνηση επαναφέρει μία ρητορική των πρώτων χρόνων της κρίσης για να κρύψει τον σχεδιασμό για πλειστηριασμούς άνευ ορίων από την 1η Μαΐου, όπως προανήγγειλε ήδη ο Άδωνις Γεωργιάδης», αναφέρουν αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πρώην υπουργός και «μητέρα» του γνωστού νόμου, Λούκα Κατσέλη, τόνισε πρόσφατα ότι η χαμηλή συμμετοχή των δανειοληπτών στην ηλεκτρονική πλατφόρμα οφείλεται στα πολύ χαμηλά εισοδηματικά κριτήρια που έχουν τεθεί, αλλά και στις τράπεζες οι οποίες, όπως είπε, καθυστερούν να καθαρίσουν τις υποθέσεις που πληρούν τα κριτήρια. Κατά την ίδια, δεν πρέπει να αφαιρεθεί από τους δανειολήπτες το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια, καθώς αυτομάτως θα αποκτήσουν οι τράπεζες το πλεονέκτημα έγκρισης ή απόρριψης.

Τα παραπάνω αποτελούν και θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ και, κατά τις πληροφορίες, θα ενταχθούν στην υπό κατάρτιση πρόταση νόμου που θα καταθέσει. Η φιλοσοφία της πρότασης θα είναι πως η προστασία της πρώτης κατοικίας ισχύει και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, που, μάλιστα, δεν βρίσκονται στα απόνερα μίας κρίσης που εκτίναξε το ιδιωτικό χρέος και έκανε μεγάλο τμήμα πολιτών να αδυνατεί να καλύψει τα έξοδα του νοικοκυριού του.

«Θα ανοίξουν αυτιά πλέον»

Όσο για το κλίμα στην κοινωνία; Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, η επαναφορά της «εργασιακής ζούγκλας», η κυβερνητική άρνηση στην αύξηση του κατώτατου μισθού, η κατάσταση στα νοσοκομεία και οι επιλογές στην Παιδεία («πάλι υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων»), θα τερματίσουν απότομα τη «μετεκλογική αναμονή» που (είθισται να) δίνεται σε μία νέα κυβέρνηση. «Θα ανοίξουν περισσότερα αυτιά για να ακούσουν την πρότασή μας και την εναλλακτική προοπτική. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να κινηθεί σε όλα τα επίπεδα, κοινοβουλευτικά αλλά και κοινωνικά», δήλωσε χαρακτηριστικά χθες ο τομεάρχης Οικονομίας Νίκος Παππάς.

«Κάτι ξέρουν στο Μαξίμου από πλασιέ»

Σε μεγάλο θέμα εξελίσσονται και οι νέες ταυτότητες. Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση:

• Με τον διαγωνισμό που αιφνιδίως ακύρωσε η κυβέρνηση, η συντριπτική πλειοψηφία των 25 φορέων-εταιρειών που είχαν προσκληθεί, πληρούσαν τις προδιαγραφές κι έτσι μπορούσαν να καταθέσουν την οικονομική τους προσφορά. Επομένως θα μπορούσε να υπάρξει ανταγωνισμός προς όφελος του δημοσίου.

• Ο νέος διαγωνισμός, που προχωρά με έγχρωμη φωτογραφία αυξάνει το κόστος με μία μη προτυποποιημένη τεχνολογία, που πιθανώς ευνοεί ελάχιστα συγκεκριμένα εταιρικά σχήματα, χωρίς να προσθέτει απολύτως τίποτε στο επίπεδο της ασφάλειας.

• «Ρωτούμε ευθέως λοιπόν: Στον διαγωνισμό Μητσοτάκη-Χρυσοχοΐδη πόσες προσφορές, από πόσους φορείς-εταιρείες, θα πληρούν τις προϋποθέσεις για να γίνουν δεκτές; Δεν θέλουμε να πιστέψουμε ότι θα είναι μόνο ΜΙΑ ή ελάχιστες. Διότι τότε θα έχουν άσχημα ξεμπερδέματα οι κύριοι Μητσοτάκης και Χρυσοχοΐδης».

Αργά το βράδυ χθες, απαντώντας σε σχόλιο του Μαξίμου, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημείωναν: «Οι κύκλοι της κυβέρνησης μιλούν για πλασιέ συμφερόντων. Κάτι θα ξέρουν από πλασιέ. Το σίγουρο είναι ότι αυτοί οι κύκλοι, με κέντρο το Μαξίμου, τις τελευταίες ημέρες πρέπει να είναι εξαιρετικά ταραγμένοι. Δεν είναι και λίγο να χαλάσει η δουλειά τόσων εκατομμυρίων».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v