Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους το Κίνημα Αλλαγής

Η αριστερή «στροφή» που επιχειρείται και τα σενάρια ανακωχής με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ο κίνδυνος του δικομματισμού και η αλλαγή στρατηγικής που επιλέγει το κόμμα στις κοινοβουλευτικές μάχες.

Ανεβάζει τους αντιπολιτευτικούς τόνους το Κίνημα Αλλαγής

Με έναν έντονο αντιπολιτευτικό λόγο εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα το Κίνημα Αλλαγής, ανεβάζοντας τους τόνους απέναντι στην κυβέρνηση. Η ανάδειξη θεμάτων όπως τα κόκκινα δάνεια και οι εργασιακές σχέσεις σηματοδοτούν την επιστροφή σε θέματα της καθημερινότητας, ωστόσο πρόκειται για μια ατζέντα που ο ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί πως έχει την πρωτοκαθεδρία. Τα σενάρια έχουν φουντώσει για το κατά πόσον υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας μεταξύ των δύο κομμάτων, τα οποία διεκδικούν το δικό τους κομμάτι από το χώρο της σοσιαλδημοκρατίας. 

Η  «σχέση»  θα κριθεί στη Βουλή και στις κρίσιμες ψηφοφορίες του επόμενου διαστήματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη καταθέσει πρόταση νόμου για τον κατώτατο μισθό και θα έχει ενδιαφέρον η στάση που θα κρατήσει το Κίνημα Αλλαγής Την ίδια στιγμή το Κίνημα Αλλαγής έχει στα σκαριά νομοθετική πρωτοβουλία  για τα κόκκινα δάνεια (είχε προηγηθεί η κατάθεση τροπολογίας) και μένει να φανεί πως θα πορευτεί  η αξιωματική αντιπολίτευση σε αυτό το θέμα. Με ενδιαφέρον αναμένεται και η στάση που θα κρατήσει η Χαριλάου Τρικούπη στην πρόταση νόμου που ετοιμάζει ο ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση συμβουλίου  εθνικής ασφαλείας, με δεδομένο πως η  Φώφη Γεννηματά σηκώνει ψηλά τα εθνικά θέματα.

Να σημειωθεί πως  η Χαριλάου Τρικούπη το τελευταίο διάστημα έχει σκληρύνει τη στάση της απέναντι στην κυβέρνηση στη Βουλή, καταψηφίζοντας σειρά διατάξεων (με τελευταίο παράδειγμα την τροπολογία για τις ΜΚΟ). Παράλληλα... πολικές θερμοκρασίες επικρατούν στις σχέσεις με συγκεκριμένους υπουργούς της κυβέρνησης, οι οποίοι βρίσκονται στο στόχαστρο της κριτικής του ΚΙΝΑΛ. 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι υψηλοί τόνοι που επικρατούν απέναντι στον υπουργό Ανάπτυξης Αδ. Γεωργιάδη, για το θέμα των κόκκινων δανείων. «Οι πολίτες γνωρίζουν και τις ακραίες θέσεις του κ. Γεωργιάδη και την καριέρα του στον λαϊκισμό.Το ζήτημα είναι να μη πληρώσουν τις άγριες διαθέσεις του» αναφέρει χαρακτηριστικά σε δήλωση του ο υπεύθυνος Ανάπτυξης και Επενδύσεων του Κινήματος  Αλλαγής Μιχάλης Κατρίνης.

Στο μεταξύ το... τετ α τετ που είχαν πριν λίγο καιρό ο Αλέκος Φλαμπουράρης και ο Κώστας Γείτονας πυροδότησε ένα νέο γύρο συζητήσεων. Πρόκειται για δύο πρόσωπα που ανήκουν στην έμπιστη ομάδα των επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝΑΛ οι οποίοι συνδέονται και με στενή φιλία.

Η συνάντηση πυροδότησε έναν νέο κύκλο σεναριολογίας για το κατά ποσό υπήρξε μια άτυπη «ανακωχή».  Με δεδομένο πως ο θόρυβος δεν έλεγε να κοπάσει για αρκετές μέρες πηγές της Χαριλάου Τρικούπη έσπευσαν να υποβαθμίσουν το θέμα, μιλώντας για έναν... καφέ δυο παλαιών φίλων.

Ωστόσο θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο πως η Φώφη Γεννηματά επιθυμεί να σταματήσει η εξ αριστερών κριτική ότι το ΚΙΝΑΛ ασκεί «light» αντιπολίτευση  στη Νέα Δημοκρατία.  Την ίδια στιγμή ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε να δημιουργηθεί ένα ευρύτερο μέτωπο, που θα έχει προοδευτικά χαρακτηριστικά, σε μια σειρά θεμάτων, από τα εργασιακά μέχρι τα κόκκινα δάνεια.

Το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι αναφορές πρωτοκλασάτων στελεχών του Κινήματος Αλλαγής στη «δεξιά» πολιτική της Νέας Δημοκρατίας. Ουσιαστικά υπάρχει μια «απόκλιση» από τη στρατηγική του προηγούμενου διαστήματος, που βασιζόταν στη διμέτωπη επίθεση τόσο στην κυβέρνηση όσο και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Ταυτόχρονα η ατζέντα εστιάζει περισσότερο σε θέματα που έχουν σχέση με την καθημερινότητα των πολιτών.

Πάντως η οποιαδήποτε απόφαση για τη στρατηγική που θα ακολουθήσει  το Κίνημα Αλλαγής το επόμενο διάστημα δεν είναι εύκολο να ληφθεί, καθώς υπάρχουν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις. Ουκ ολίγα μέλη της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχουν μια σκληρή αντί ΣΥΡΙΖΑ  ρητορική και δεν θα έβλεπαν θετικά οποιαδήποτε προσέγγιση. Μεταξύ αυτών είναι οι Ανδρέας Λοβέρδος, Βασίλης Κεγκέρογλου, Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και Νάντια Γιαννακόπουλου.

Την ίδια στιγμή στην Κοινοβουλευτική Ομάδα υπάρχουν και στελέχη που επιλέγουν ένα πιο ήπιο λόγο, όπως ο  Χάρης Καστανίδης, ο Κώστας Σκανδαλίδης κ.α. Μάλιστα o Χ. Καστανίδης πρόσφατα μίλησε για μια... διαβολική επίθεση σε όσους έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ και πήγαν στο ΣΥΡΙΖΑ και μια αγγελική προσέγγιση σε όσους έφυγαν από το ΚΙΝΑΛ και αξιοποιήθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία. 

Στο μεταξύ πρέπει να συνυπολογιστεί και το κλίμα που επικρατεί στη βάση. Μια σειρά μεσαίων στελεχών «πράσινων» αποχρώσεων - κυρίως από την αυτοδιοίκηση και τα συνδικάτα - ανταλλάσσουν απόψεις με  την άλλη «πλευρά». Πέρα από τις πολιτικές μεταγραφές που έχουν γίνει, υπάρχουν και στελέχη που θα έβλεπαν θετικά κοινές δράσεις με αιχμή του δόρατος την προάσπιση των εργασιακών δικαιωμάτων και την αντιμετώπιση προβλημάτων  που ταλανίζουν τους πολίτες. 

Σε κάθε περίπτωση το επόμενο διαστήματα φαίνεται πως θα επικρατήσει εκεχειρία στις σχέσεις των δυο κομμάτων. Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα είναι μια εύθραυστη εκεχειρία, που απλά θα οδηγήσει σε αναζωπύρωση των μαχών...

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v