Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Πρώτη νίκη» η προ ημερησίας στη Βουλή για τα εργασιακά

Στο πρέσινγκ από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ, ΚΙΝΑΛ αποδίδεται η απόφαση του κ. Μητσοτάκη να προκαλέσει ειδική συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών. Μετά την πρωτοβουλία για τον κατώτατο, ο ΣΥΡΙΖΑ ετοιμάζει κίνηση και για την α' κατοικία.

ΣΥΡΙΖΑ: «Πρώτη νίκη» η προ ημερησίας στη Βουλή για τα εργασιακά

Η νομοθετική πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 7,5% το 2020 και 7,5% το 2021 έφερε τα πρώτα αποτελέσματα. Όχι... στην τσέπη των εργαζομένων αλλά στο πολιτικό πεδίο, καθώς ο κ. Μητσοτάκης αντί να απαντήσει στον Αλέξη Τσίπρα για την πρόταση του κόμματός του και στον Δημήτρη Κουτσούμπα για την αντίστοιχη πρόταση του ΚΚΕ (για κατώτατο μισθό και ασφαλιστικό), αποφάσισε να ορίσει προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή με θέμα τα εργασιακά.

Τούτο σημαίνει ότι δικαίωμα λόγου θα έχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί και όχι μόνο οι κύριοι Τσίπρας και Κουτσούμπας, των οποίων τα κόμματα κατέθεσαν τις εν λόγω νομοθετικές πρωτοβουλίες.

Αυτή η εξέλιξη επισημαίνεται ιδιαίτερα από την Κουμουνδούρου καθώς, όπως σημειώνουν στελέχη της, χωρίς να υπάρχει τυπικά συντονισμένη δράση των (προοδευτικών) κομμάτων της αντιπολίτευσης, οι παρεμβάσεις τους αρχίζουν να λειτουργούν πιεστικά στην κυβέρνηση και να την «υποχρεώνουν» να δώσει απαντήσεις και εξηγήσεις στη Βουλή.

Υπενθυμίζεται ότι το ΚΙΝΑΛ έχει αναλάβει ανάλογες πρωτοβουλίες που αφορούν την επαναφορά της 13ης σύνταξης και της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

«Να είναι έτοιμες οι προοδευτικές δυνάμεις»

Κατά τα ίδια στελέχη, η ίδια η κυβέρνηση... συνδράμει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να μην επικρατήσει «η συνήθης προσυνεδριακή εσωστρέφεια». Μάλιστα ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, στη χθεσινή συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας επικέντρωσε στην «εξωστρέφεια», λόγω και των πολλών μετώπων που ανοίγει η κυβερνητική πολιτική.

Ο τομεάρχης Οικονομίας του ΣΥΡΙΖΑ (και πρώην υπουργός) Νίκος Παππάς μίλησε ήδη χθες για την ανάγκη δημιουργίας «μετώπου των κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων», προκειμένου να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στις επιλογές της στα παραπάνω, μείζονος σημασίας ζητήματα.

Οι πληροφορίες επιμένουν ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να καταθέσει επίσης πρόταση νόμου για την πρώτη κατοικία, επιχειρώντας σύνθεση με την αντίστοιχη του ΚΙΝΑΛ, ενώ μένει να φανεί πώς θα κινηθεί η Χ. Τρικούπη στην πρωτοβουλία του ΣΥΡΙΖΑ για τον κατώτατο μισθό.

«Συζητήσεις γίνονται» αναφέρει στο Euro2day.gr κορυφαία πηγή της Κουμουνδούρου. Κι αυτό διότι, όπως εξηγεί:

Πρώτον, οι αρνητικές επιπτώσεις της κυβερνητικής πολιτικής στο μεγαλύτερο τμήμα των πολιτών «θα αυξάνονται πλέον με γεωμετρική πρόοδο».

Δεύτερον, τη στιγμή που θα εντείνονται «τα σκληρά νεοφιλελεύθερα χτυπήματα της ΝΔ», οι προοδευτικές δυνάμεις πρέπει να είναι έτοιμες να κάνουν το χρέος τους απέναντι στην κοινωνία.

«Ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά έταζε "πολλές και καλές δουλειές"»

Με την πρόταση για τη διπλή αύξηση του κατώτατου μισθού, ο ΣΥΡΙΖΑ υπενθυμίζει («με ηχηρό τρόπο») ότι την εν λόγω απόφαση είχε ανακοινώσει ο Αλέξης Τσίπρας, ως πρωθυπουργός, από το Ζάππειο στις αρχές του περασμένου Μαiου. Μετά, δηλαδή, την «απότομη» αύξηση του κατώτατου κατά 11%, ευθύς μόλις βγήκε η χώρα από το Μνημόνιο τον Αύγουστο του 2018, η τότε κυβέρνηση ανήγγειλε νέα αύξηση 7,5% το 2020 και άλλο ένα 7,5% το 2021. Με την επισήμανση ότι από το 2022 η αρμοδιότητα για τον καθορισμό του κατώτατου μισθού θα επιστρέψει στους κοινωνικούς εταίρους.

Η εκλογική νίκη της ΝΔ τον περσινό Ιούλιο φρέναρε τις νέες αυξήσεις, καθώς, όπως είπαν κυβερνητικά στελέχη προ μηνών (όπως ο κ. Σταϊκούρας), η αύξηση 11% που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πολύ μεγάλη και κάλυψε τις δυνατότητες των επόμενων ετών.

Με προφορική του δήλωση χθες ο κ. Τσίπρας τόνισε:

- «Η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού είναι το ελάχιστο που οφείλει να κάνει η κυβέρνηση, προκειμένου να ενισχύσει και τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων και την αγοραστική τους δύναμη, τονώνοντας ακόμη περισσότερο την κατανάλωση και την αναπτυξιακή πορεία της οικονομίας.

- Η ανάπτυξη ή θα είναι κοινωνικά δίκαιη ή δεν θα υπάρξει.

- Ο κ. Μητσοτάκης που προεκλογικά έταζε "πολλές και καλές δουλειές" και δήθεν αύξηση του κατώτατου μισθού στο διπλάσιο του ρυθμού ανάπτυξης, οφείλει τώρα να πάρει ξεκάθαρη θέση. Θα στηρίξει έστω και μια φορά τους εργαζόμενους ή θα συνεχίσει όπως ξέρει να στηρίζει μονάχα τα ισχυρά οικονομικά συμφέροντα;».

Η πρώτη κυβερνητική απάντηση, πάντως, ήλθε από τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση και, φυσικά, ήταν αρνητική. Αφού κατηγόρησε τον κ. Τσίπρα για «λαϊκισμό και δημαγωγία», επειδή «μετατρέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε προϊόν δημοπρασίας», πρόσθεσε: «Η πρόταση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ) δεν τεκμηριώνει από πού και, κυρίως, πώς δικαιολογείται μία τέτοια αύξηση».

«Πλειστηριασμοί κατοικιών και ισοπέδωση επιχειρήσεων»

Εν αναμονή της κατάθεσης πρότασης νόμου και για την προστασία της πρώτης κατοικίας, ο κ. Παππάς και ο αναπληρωτής τομεάρχης Οικονομίας Γιώργος Τσίπρας παρενέβησαν χθες για το σχέδιο Ηρακλής, με αφορμή σχετική συζήτηση στη Βουλή. Όπως δήλωσαν:

• Ως το τέλος Μαρτίου θα έχουν γίνει 3.000 πλειστηριασμοί.

• Κανένα πλαίσιο προστασίας δεν τίθεται για επιχειρήσεις και πρώτη κατοικία.

• Η ΝΔ αρνείται να θέσει όρους διαφάνειας στη λειτουργία των εξυπηρετητών και στη διαχείριση των εγγυήσεων των 12 δισ. ευρώ που βάζει το δημόσιο.

• Παραμένει ανοιχτό το ενδεχόμενο αύξησης των εγγυήσεων, αφού δεν υπάρχει δέσμευση από τον SSM για την αξιολόγηση των senior ομολόγων.

• Καμία υποχρέωση χρηματοδότησης της οικονομίας δεν επιβάλλεται στις τράπεζες ως αντιστάθμισμα της εκκαθάρισης των βιβλίων τους.

• Κόντρα στην επικοινωνιακή διαχείριση του θέματος από τον κ. Μητσοτάκη, οι τράπεζες δεν μειώνουν τις χρεώσεις των τραπεζικών συναλλαγών.

«Το μέλλον για τους δανειολήπτες (επιχειρήσεις και νοικοκυριά), αλλά και για την ίδια την οικονομία προβλέπεται δυσοίωνο. Σε μικρό διάστημα, η καθημερινότητα θα ορίζεται από εξώσεις οικογενειών, πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών, ισοπέδωση επιχειρήσεων», κατέληξαν.

Κατά τις πληροφορίες, επίκεται πρωτοβουλία της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για τη δημόσια Υγεία.
Όπως σημειώνουν στελέχη της, η έλλειψη φαρμάκων, η υπολειτουργία νοσοκομειακών τμημάτων και η έλλειψη σε ιατρούς-νοσηλευτές έχουν ήδη προκαλέσει σοβαρό πρόβλημα, όπως καταγράφεται και καταγγέλλεται καθημερινά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v