Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την «έκρηξη» στη Λέσβο

Για «χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου» μιλά η Ρ. Δούρου. Συνάντηση με τους κυβερνητικούς παράγοντες θα ζητήσει το κόμμα. Η συνεδριακή προετοιμασία ανοίγει τη συζήτηση (και) για τα κομματικά ΜΜΕ.

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση προ των ευθυνών της για την «έκρηξη» στη Λέσβο

Η έκρυθμη κατάσταση στα προσφυγικά νησιά κινητοποιεί την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς υπάρχουν υποψίες ότι τα πράγματα οδηγούνται σε «έκρηξη», προκειμένου να πέσουν στα μαλακά οι σχεδιασμοί για τις κλειστές φυλακές ή το θαλάσσιο φράγμα.

Για τον λόγο αυτό, πέραν των ανακοινώσεων και των δηλώσεων, αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ θα ζητήσει συνάντηση με αρμόδιους κυβερνητικούς παράγοντες, αρχής γενομένης από τον υπουργό Νότη Μηταράκη, προκειμένου να θέσουν την κυβέρνηση προ των ευθυνών της και να απαιτήσουν αλλαγή πλεύσης στη διαχείριση της κρίσης.

Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες/μετανάστες στη Μόρια ξεπερνούν τώρα τις 20.000, αντί 5.500 που ήταν τον Ιούλιο, δεδομένου ότι «τοπικοί παράγοντες» στην ηπειρωτική χώρα (με «γαλάζιους» δημάρχους ανάμεσά τους) αντιδρούν έντονα στη μετεγκατάσταση, προκειμένου να αποσυμφορηθούν τα νησιά.

Η ανησυχία ενισχύεται από πληροφορίες που θέλουν ακροδεξιά στοιχεία να έχουν «αποβιβασθεί» στη Λέσβο, με σκοπό την πρόκληση ακραίων επεισοδίων, όπως αυτά που εκδηλώθηκαν προχθές στο νησί. Η προσπάθεια ορισμένων τοπικών παραγόντων να δείξουν ως υπεύθυνο για τα επεισόδια... τον Παύλο Πολάκη, εξ αφορμής της ομιλίας του στη Μυτιλήνη μία ημέρα πριν, προκάλεσε την οξύτατη αντίδραση του ιδίου και του ΣΥΡΙΖΑ. Συνέχεια πάντως δεν δόθηκε ούτε από τους... ορκισμένους πολιτικούς αντιπάλους του πρώην υπουργού Υγείας.

«Χρονικό προαναγγελθέντος θανάτου»...

Τους παραπάνω φόβους εξέφρασε με ηχηρό τρόπο η πρώην περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, λέγοντας «δυνατά» αυτό που πολλοί ψιθυρίζουν στις συζητήσεις: «Σήμερα στη Μόρια έχουμε το χρονικό ενός προαναγγελθέντος θανάτου».

Από το βήμα της Βουλής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Δημήτρης Τζανακόπουλος κατέστησε τον κ. Μηταράκη «υπεύθυνο για όλα όσα συμβαίνουν αυτή τη στιγμή στη Λέσβο», τονίζοντας: «Οι πρόσφυγες, οι μετανάστες αλλά και οι κάτοικοι ειδικά της Λέσβου βρίσκονται σε μία κατάσταση που μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες συμπεριφορές και να οδηγήσει σε ακραίες καταστάσεις».

Αρμόδια στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θεωρούν «αδύναμο» το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση έχασε «από αβελτηρία ή κατά λάθος» έξι πολύτιμους μήνες στη διαχείριση του προσφυγικού, παρότι αμέσως μετά τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε διεξοδικά και από τους εταίρους για την επερχόμενη όξυνση του προβλήματος (σ.σ. Σχετικό ρεπορτάζ από τις Βρυξέλλες είχε μεταφέρει το Euro2day.gr στις 24 Ιουλίου).

«Η πρώτη ενέργεια της νέας κυβέρνησης Μητσοτάκη ήταν να καταργήσει το Μεταναστευτικό Υπουργείο και τον ΑΜΚΑ για τους πρόφυγες-μετανάστες. Έξι μήνες μετά, επανίδρυσε το υπουργείο και πριν συμπληρωθεί επτάμηνο από τις εκλογές επανέφερε, έστω και μερικώς, τον προσωρινό ΑΜΚΑ, ως αποτέλεσμα και ευρωπαϊκών πιέσεων», παρατηρούν. Υπονοώντας ότι στη διάρκεια του «χαμένου εξαμήνου», οι πρώτες αποφάσεις και η μετέπειτα απραξία αποσκοπούσαν στην «απάνθρωπη στρατηγική της αποτροπής», όπως σημείωσε χθες ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης.

Προς επίρρωσιν, τα ίδια στελέχη παραπέμπουν στη χθεσινή (σ.σ. μετά τα επεισόδια στη Μόρια) δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα: «Τα χτεσινά επεισόδια στη Λέσβο επιβεβαιώνουν την ανάγκη κατασκευής των κλειστών δομών».

Υπενθυμίζεται ότι στις πρώτες αποφάσεις ήταν και η κατάργηση του β' βαθμού ασύλου, η οποία τελικά απορρίφθηκε, καθώς προσέκρουσε στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο -δικαιώνοντας τις προειδοποιήσεις της προηγούμενης κυβέρνησης.

Στο τραπέζι τα «κομματικά ΜΜΕ»

Εν τω μεταξύ, με την προσοχή στα παραπάνω και, γενικότερα, στην πολιτική κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ εντείνει την προετοιμασία του προς το συνέδριο «διεύρυνσης και μετασχηματισμού» που θα γίνει τον Μάιο. Για σήμερα το πρωί έχει προγραμματισθεί συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας με θέμα, πλην απροόπτου, τα κομματικά μέσα ενημέρωσης. Δηλαδή, την εφημερίδα ΑΥΓΗ, το ραδιόφωνο «Στο Κόκκινο» και την ιστοσελίδα «left.gr».

Κατά τις πληροφορίες, το κόστος και η απήχηση είναι τα βασικά στοιχεία που εξετάζονται εδώ και καιρό από την Κουμουνδούρου, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται να έχει καταλήξει σε πρόταση για τη βελτίωση της «κομματικής» επικοινωνιακής μηχανής.

Την Πέμπτη θα συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο (σ.σ. συμμετέχουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και της Προοδευτικής Συμμαχίας), ενώ το Σαββατοκύριακο παίρνει σκυτάλη η Κεντρική Επιτροπή για τις τελικές αποφάσεις.

Η κεντρική πολιτική εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στην Αθήνα, που αρχικώς είχε ανακοινωθεί για τις 14 Φεβρουαρίου (ημέρα του… Αγίου Βαλεντίνου), θα μετατεθεί πιθανότατα κατά μία εβδομάδα «για την καλύτερη προετοιμασία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v