Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Δεν θα ζητήσω εκλογές, θα το κάνει μόνος του ο κ. Μητσοτάκης

«Θα είναι καλοδεχούμενες, για να γλιτώσει ο τόπος τα χειρότερα», δήλωσε από τη Σπάρτη. Σκληρή και ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση. «Δεν ντρέπεται ο κ. Γεωργιάδης;». Βολιδοσκοπήσεις ΣΥΡΙΖΑ-ΚΙΝΑΛ για κοινά βήματα εντός Βουλής.

Τσίπρας: Δεν θα ζητήσω εκλογές, θα το κάνει μόνος του ο κ. Μητσοτάκης

Η εικόνα που παρουσιάζει η χώρα σε όλα τα πεδία ωθεί τον Αλέξη Τσίπρα να επιμένει στην πρόβλεψή του για πρόωρες κάλπες. «Αν ήταν άλλος στη θέση μου, με τόσα ευτράπελα και διαψεύσεις προσδοκιών, θα ζητούσε εκλογές. Δεν θα αντιγράψω τον κ. Μητσοτάκη. Έτσι όπως πάνε τα πράγματα, θα τις ζητήσει ο ίδιος. Οχι από επιλογή, αλλά λόγω των αδιεξόδων του. Και θα είναι καλοδεχούμενες, για να γλιτώσει η χώρα τα χειρότερα», δήλωσε χθες από τη Σπάρτη, στο πλαίσιο των περιοδειών και ομιλιών του σε ολόκληρη τη χώρα.

Όπως σημειώνουν συνεργάτες του, από ομιλία σε ομιλία... προστίθενται νέα αρνητικά σημεία στην κυβερνητική πολιτική, ωστόσο το ζητούμενο πλέον δεν είναι το κατά καιρούς άθροισμα αλλά η «κλωστή» που τα συνδέει: «Το ξεδίπλωμα ενός νεοφιλελεύθερου προγράμματος που επιβαρύνει αδύναμους και μεσαία τάξη υπέρ των εύπορων, αποδυναμώνει τη δημόσια Υγεία και Παιδεία υπέρ των ιδιωτικών συμφερόντων, επαναφέρει μνημονιακές πολιτικές χωρίς να είμαστε σε μνημόνιο ενώ, την ίδια στιγμή, πληθαίνουν τα φαινόμενα κατασπατάλησης του δημόσιου χρήματος και οργιάζει η κομματοκρατία».

Το ερώτημα, συνεπώς, είναι εάν θα υπάρξει κοινή δράση της αντιπολίτευσης (του μεγαλύτερου τμήματός της, τουλάχιστον), ώστε να μπει σφήνα στα πιο σοβαρά αντικοινωνικά σχέδια. Όπως έχουμε σημειώσει, στην αξιωματική αντιπολίτευση βλέπουν θετικά την υπερψήφιση της τροπολογίας του ΚΙΝΑΛ για τον κατώτατο μισθό, ενώ δεν αποκλείουν ανάλογη κοινή δράση στο θέμα της πρώτης κατοικίας.

Σχετικές επαφές γίνονται εσχάτως μεταξύ στελεχών των δύο πλευρών (όχι κοινοβουλευτικών, κατ' ανάγκη), ενώ η σκληρή γλώσσα που χρησιμοποιεί πλέον η Χ. Τρικούπη προς την κυβέρνηση δημιουργεί προσδοκίες για «προσέγγιση» των δύο χώρων.

«Μείγμα ανικανότητας και κυνισμού»

Ο κ. Τσίπρας, αφήνοντας οριστικά πίσω την ήπια ρητορική, ως αποτέλεσμα της πρώτης μετεκλογικής αμηχανίας, επιχείρησε χθες ιδιαίτερα σκληρή και ολομέτωπη επίθεση στην κυβέρνηση.

Ορισμένες από τις αναφορές του:

- Τα δημόσια νοσοκομεία δεν τους αφορούν και πολύ. Υπάρχει έλλειψη φαρμάκων, καρκινοπαθείς εκπέμπουν SOS, αλλά μόνο τα γραφεία των διοικητών των νοσοκομείων απασχολούν τον κ. Μητσοτάκη.

- Στην Παιδεία κάνουν ντιλίβερι, εξυπηρέτηση συμφερόντων. Mε την απαράδεκτη εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ - κολεγίων, το κλείσιμο 38 Πανεπιστημιακών Σχολών, με ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία, ωθούν τους μαθητές να πάνε στα ιδιωτικά σχολεία και κολέγια.

- Στις συντάξεις επιχειρούν ανάποδη αναδιανομή, κόβοντας από τους μικρούς για να δώσουν στους μεγαλοσυνταξιούχους. Κόβουν και τη 13η σύνταξη την οποία είχαμε θεσπίσει ως μόνιμο μέτρο, όχι επίδομα.
Επρεπε να γίνει ο καβγάς για το ποδόσφαιρο, για να βγουν κάποια ΜΜΕ να πουν ότι οι συντάξεις θα μειωθούν.

- Το 90% ελεύθερων επαγγελματιών θα δει αύξηση εισφορών κατά 20%, ενώ η επαναφορά των κλάσεων ενισχύει τις μεγάλες αποδοχές.

- Στην πρώτη κατοικία, με νύχια και με δόντια δημιουργήσαμε πλαίσιο προστασίας. Ο αρμόδιος υπουργός Γεωργιάδης είπε να μη χαλάμε τις καρδιές μας, επειδή από την 1η Μαΐου θα αρχίσουν πλειστηριασμοί. Έταζε μπουλντόζες για το Ελληνικό αλλά η μόνη μπουλντόζα που φέρνει είναι αυτή που στοχεύει στην πρώτη κατοικία. Επειδή δεν ντρέπεται, προχώρησε και σε κάτι παραπάνω, είπε ότι δεν υπάρχει προστασία πρώτης κατοικίας σε άλλη προηγμένη χώρα. Τον προκαλώ: υπάρχει άλλη χώρα που σε ένα μόνο χρόνο έχασε το ¼ του εθνικού της πλούτου; Κι αφού μιλάει για μπαταχτσήδες και δίνει το πράσινο φως για πλειστηριασμούς, να μας πει τι έκανε το κόμμα του με τα θαλασσοδάνεια που πήρε από τις τράπεζες.

- Έχουμε πλέον αρνητικά ρεκόρ στην απασχόληση: για πρώτη φορά μετά από τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, είδαμε να τσιμπάει ξανά η ανεργία. Να αυξάνεται ο αριθμός των εγγεγραμμένων κατά 46.000 τον Δεκέμβριο σε σχέση με τον Νοέμβριο και 14% αύξηση από τον Δεκέμβριο του 2018. Ταυτόχρονα μειώθηκαν οι εξαγωγές, έπεσε η οικοδομή και η βιομηχανική παραγωγή.

- Για τέσσερα συνεχόμενα χρόνια, κάθε Δεκέμβριο δίναμε μέρισμα στους πιο αδύναμους. Πέρυσι δώσαμε 850 εκατ. ευρώ, φέτος έδωσαν λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ και πανηγύρισαν κιόλας.

- Αυτό φάνηκε και στην κατανάλωση, διότι ο τζίρος στη χριστουγεννιάτικη αγορά φέτος έπεσε κατά 30%. Αν είχε συμβεί αυτό επί των ημερών μας, δεν θα υπήρχε άλλο θέμα για τα δελτία ειδήσεων και τα μέσα ενημέρωσης, αλλά τώρα το κρύβουν.

Ο... άνεμος και το τουρκικό Oruc Reis

Χαρακτηρίζοντας «μείγμα ανικανότητας και κυνικότητας» την κυβερνητική πολιτική, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στα «τραγελαφικά» που συνέβησαν στον χώρο του ποδοσφαίρου, αποδίδοντας τις ευθύνες στον πρωθυπουργό. «Εγώ δεν πιστεύω ότι φταίει ο Αυγενάκης, που κρύβεται άλλωστε. Ο κ. Μητσοτάκης δεν έλεγε ότι με το επιτελικό κράτος όλα τα αποφασίζει το Μαξίμου; Οταν πάει κάτι στραβά φταίει ο υφυπουργός;» είπε. Και παραφράζοντας τον στίχο του Τζίμη Πανούση είπε ότι το αποτέλεσμα αυτής της διαχείρισης είναι «όλη η κυβέρνηση να προσκυνά σώβρακα και φανέλες τώρα».

Άκρως ειρωνική ήταν η αναφορά του στο «περιστατικό» με το τουρκικό πλοίο Oruc Reis, που μπήκε στα ελληνικά χωρικά ύδατα την Παρασκευή. «Από την κυβέρνηση είπαν ότι το πλοίο το παρέσυρε ο άνεμος. Ο άνεμος όμως ήταν βορειοδυτικός, πώς έσπρωξε το πλοίο... δυτικά; Θαύμα έγινε; Ο υπουργός Άμυνας βγήκε και είπε πως απάντησε στον κ. Μητσοτάκη «ψυχραιμία, κύριε πρωθυπουργέ». Εμείς να πούμε ψυχραιμία, που έχουμε αυτή την κυβέρνηση, αυτές τις στιγμές».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v