Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Στα σκαριά «μαύρη βίβλος» για το πρώτο κυβερνητικό 7μηνο

Επίθεση στην κυβέρνηση σε όλα τα μέτωπα με αντιπροτάσεις ετοιμάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, μετά το ποδοσφαιρικό αλαλούμ. Η «διαπλοκή», τα «σήματα αντάρτικου» από Σαμαρά, τα ελληνοτουρκικά και οι πρόωρες κάλπες.

ΣΥΡΙΖΑ: Στα σκαριά «μαύρη βίβλος» για το πρώτο κυβερνητικό 7μηνο

Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο ποδοσφαιρικό πεδίο και, κυρίως, το «αντάρτικο» σήμα που εξέπεμψε ο Αντώνης Σαμαράς με αποδέκτη το κυβερνητικό επιτελείο, έκαναν τη λέξη «εκλογές» να μη λείπει από κανένα «πηγαδάκι» στο περιστύλιο της Βουλής χθες.

Όπως έλεγαν βουλευτές από όλες, σχεδόν, τις πτέρυγες, η ζοφερή κατάσταση στα ελληνοτουρκικά και η απαίτηση αντιτιθέμενων συμφερόντων να εξαργυρώσουν τα προεκλογικά γραμμάτια στήριξης δεν αποκλείεται να τραυματίσουν την κυβερνητική συνοχή και να οδηγήσουν σε πρόωρες κάλπες -δηλαδή πολύ πριν από τη λήξη της τετραετίας.

Στην αξιωματική αντιπολίτευση ουδόλως υποτιμούν αυτές τις συζητήσεις (ή «αναζητήσεις») και περνούν στην εφ' όλης της ύλης αντεπίθεση, με αιχμή τα ζητήματα που «καίνε» την κοινωνία. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει διαμηνύσει πως δεν θα μιμηθεί τον κ. Μητσοτάκη, «ο οποίος κάθε μέρα ζητούσε εκλογές τα τελευταία 3,5 χρόνια», ωστόσο θεωρεί πολύ πιθανόν «να τις ζητήσει ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης», σε μία προσπάθεια να προλάβει τη μεγάλη φθορά που (αρχίζει να) προκαλεί στην κυβέρνηση η πολιτική της σε όλους τους τομείς.

Σε συνδυασμό, όπως λένε κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «με την απαίτηση ισχυρών παραγόντων της διαπλοκής, οι οποίοι ζητούν από την κυβέρνηση να ξεπληρώσει τα προεκλογικά γραμμάτια στήριξης, κάτι που δεν μπορεί να γίνει ταυτόχρονα σε όλους, όπως απέδειξαν οι εξελίξεις στο ποδόσφαιρο».

Είναι χαρακτηριστική η φράση που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας χθες στη Βουλή, αναφερόμενος στην κυβερνητική διαχείριση της ποδοσφαιρικο-πολιτικής κρίσης: «Εδώ δε μπορείτε να χωρίσετε δυο γαϊδάρων άχυρα. Εδώ δεν είστε εις θέση να χειριστείτε προς το συμφέρον της κοινωνικής ομαλότητας και της δικαιοσύνης κάποιους ισχυρούς του χρήματος και των ΜΜΕ. Εδώ τα κάνετε μπάχαλο σε μια αντιπαράθεση ποδοσφαιρικού τύπου και οδηγείτε σε αχρείαστους, σε μια τέτοια ιδιαίτερα στιγμή, διχασμούς. Θα διαχειριστείτε εσείς τον Ερντογάν ή -ο μη γένοιτο- μια γεωπολιτική κρίση;».

Ποιος έφερε… «τα μνημόνια»;

Στον εκνευρισμό του κ. Μητσοτάκη από το αδιέξοδο στο οποίο έχει βρεθεί στα ποδοσφαιρικά και στο «σφυροκόπημα» στη Βουλή χθες, αποδίδει η Κουμουνδούρου τη φράση του πρωθυπουργού προς τον κ. Τσίπρα: «Πανηγυρίζετε που βγάλατε τη χώρα από τα μνημόνια (σ.σ. πληθυντικός) στα οποία εσείς την είχατε βάλει».

Είναι ενδεικτική η καυστική δήλωση του εκπροσώπου του κόμματος Αλέξη Χαρίτση αμέσως μετά: «Ο κ. Μητσοτάκης μάς πληροφόρησε πριν λίγο πως ο ΣΥΡΙΖΑ έβαλε τη χώρα στα μνημόνια. Μάλλον τα απανωτά ‘γκολ’ που έχει φάει τις τελευταίες μέρες τού έχουν προκαλέσει απώλεια μνήμης. Του συνιστούμε ψυχραιμία, η ιστορική μνήμη δεν διαστρεβλώνεται».

«Ιδού τι κάνατε στο 7μηνο»

Δεδομένου ότι η αξιωματική αντιπολίτευση έχει ήδη διαμηνύσει προς την κυβέρνηση πως «μετεκλογική περίοδος χάριτος, τέλος», ετοιμάζει γενική επίθεση σε όλα τα μέτωπα.

Κατά τις πληροφορίες, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα κωδικοποιήσει τις «μαύρες πολιτικές» που μπήκαν σε εφαρμογή ή δρομολογούνται εις βάρος του μεγαλύτερου τμήματος της κοινωνίας, καθώς και το «ξεσάλωμα», όπως λένε, στην κομματοκρατία («διορισμοί χωρίς τελειωμό στο επιτελικό κράτος») σε συνδυασμό με την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος.

Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν: εργασιακά (με αιχμή την αύξηση της ανεργίας για πρώτη φορά μετά από δύο χρόνια), Υγεία (κίνδυνος λειτουργίας νοσοκομειακών μονάδων και έλλειψη στα φάρμακα), Παιδεία (ελλείψεις καθηγητών στα σχολεία μέχρι και τον Δεκέμβριο, εξίσωση πτυχίων ΑΕΙ-κολεγίων), υπαναχώρηση από τη μείωση των φόρων, αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και διαφαινόμενη μείωση των νέων συντάξεων (σύμφωνα με τις πληροφορίες, από το υπό συζήτηση νέο ασφαλιστικό).

Στα παραπάνω, θα προστεθεί το αλαλούμ στο προσφυγικό, που παίρνει νέες διαστάσεις μετά το… φράγμα 2,7 χλμ. που πρόκειται να «απλωθεί» στα ανοικτά της Λέσβου για να εμποδίσει τις προσφυγικές ροές («τι είναι οι πρόσφυγες, τσούχτρες;» παρατήρησε χθες ο κ. Τσίπρας στη Βουλή), προκαλώντας ερωτήματα ακόμη και στην Κομισιόν.

Ειδικό κεφάλαιο θα αποτελεί η διαχείριση των ελληνοτουρκικών, καθώς η απουσία της χώρας από τη Διάσκεψη για τη Λιβύη στο Βερολίνο, το «φιάσκο» (όπως το χαρακτήρισαν) της επίσκεψης Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο και η εντεινόμενη προκλητικότητα Ερντογάν, προκαλεί «αναλόγως εντεινόμενη» ανησυχία στη χώρα.

«Παρών» για τις βάσεις, διότι...

Προς επιβεβαίωση των πληροφοριών δε, ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε «παρών» και δεν υπερψήφισε χθες το νομοσχέδιο για τη Συμφωνία αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ (σ.σ. για τις βάσεις, κυρίως), εξαιτίας της απουσίας έμπρακτης στήριξης από την Ουάσιγκτον στα ελληνοτουρκικά.

Όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας από το βήμα της Βουλής: «Μας λέτε ότι εμείς διαπραγματευτήκατε αυτή τη Συμφωνία. Ναι ,βεβαίως. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που προώθησε την αναβάθμιση των αμυντικών και διπλωματικών μας σχέσεων με τις ΗΠΑ. Καταστήσαμε όμως από την αρχή σαφές στους συμμάχους μας ότι η αναβάθμιση της συνεργασίας μας βασίζεται στη σύγκλιση των εθνικών μας συμφερόντων και ότι κάθε βήμα πρέπει να έχει αμοιβαίο όφελος. Και δεν είχαμε έναν Τραμπ που όταν τον ρωτάνε για τη Λιβύη, μπροστά στον Ελληνα πρωθυπουργό, απαντά ότι θα κουβεντιάσει με τον Ερντογάν».

Κατά τις πληροφορίες, πάντως, αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ είχαν ενημερώσει την αμερικανική πλευρά για την απόφαση να μην υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο, εξαιτίας των παραπάνω λόγων, χωρίς να δεχτούν «πίεση» να μεταβάλουν στάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v