Μακρόν: Καταδικάζουμε τις προκλήσεις της Αγκυρας

Το Παρίσι καταδικάζει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης αλλά και την παραβίαση από Ερντογάν όσων συμφωνήθηκαν στο Βερολίνο, τόνισε ο Γάλλος Πρόεδρος. Υποστηρίζουμε τα κυριαρχικά δικαιώματα Ελλάδας-Κύπρου στη Μεσόγειο.

Μακρόν: Καταδικάζουμε τις προκλήσεις της Αγκυρας

Μπορέσαμε να δούμε πού βρίσκονται οι σχέσεις των δύο χωρών σε ευρωπαϊκό και αμυντικό επίπεδο. Οι δύο χώρες έχουν ένα κοινό γεωστρατηγικό όραμα στην Ευρώπη και τη Μεσόγειο, τόνισε ο Εμανουέλ Μακρόν μετά τη συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Όπως είπε, στο επίκεντρο της συζήτησης ήταν το θέμα της ασφάλειας στη Μεσόγειο. «Η Γαλλία υποστηρίζει Ελλάδα και Κύπρο, καταδικάζοντας μαζί με τους Ευρωπαίους εταίρους τις προκλήσεις της Τουρκίας», τόνισε.

Συμπλήρωσε δε ότι καταδικάζει τη συμφωνία Αγκυρας-Τρίπολης αλλά και την παραβίαση από την κυβέρνηση Ερντογάν των όσων συμφωνήθηκαν στη Διάσκεψη του Βερολίνου. «Τουρκικά πλοία παραβιάζουν τα όσα συμφωνήθηκαν. Είναι ένα πλήγμα της κυριαρχίας της Λιβύης. Θέλω να είμαι σαφής: οι ανησυχίες συζητήθηκαν και αποδείχθηκαν».

Όπως είπε ο πρόεδρος της Γαλλίας, θα υπάρξει επίσκεψη του υπουργού Αμυνας στην Αθήνα, προκειμένου να συμφωνηθεί πλαίσιο ασκήσεων σε ξηρά και θάλασσα.

Αναφέρθηκε στις οικονομικές σχέσεις των δύο χωρών και τόνισε ότι οι γαλλικές επιχειρήσεις στήριξαν την Ελλάδα. Πρέπει να γίνουν περισσότερα, είπε, ώστε να σηματοδοτηθεί η ανάκαμψη της χώρας και να υπάρξουν επενδύσεις.

Σε ό,τι αφορά το μεταναστευτικό, ο Εμ. Μακρόν δήλωσε ότι υπάρχει κοινό όραμα Ελλάδας και Γαλλίας για το θέμα. «Θα είμαστε στο πλευρό σας στην προσπάθεια να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα. Μαζί θα προωθήσουμε τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο».

Ευχήθηκε να υιοθετηθεί γρήγορα το νέο σχέδιο που θα παρουσιάσει ο Μαργαρίτης Σχοινάς για λογαριασμό της Κομισιόν και τόνισε ότι θα πρέπει οι κανόνες αλληλεγγύης να γίνουν σεβαστοί από όλους και παντού.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «αποτυχία» όλων το Brexit που θα συμβεί σε δύο ημέρες, αλλά τόνισε ότι πρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον. Η Μεγάλη Βρετανία φεύγει από την ΕΕ αλλά όχι από την Ευρώπη. Πρέπει να οικοδομήσουμε μια νέα στενή σχέση σε επίπεδο άμυνας, ασφάλειας και εμπορίου και η σχέση αυτή πρέπει να ενδυναμώσει την Ευρωπαϊκή Ενωση και όχι το αντίθετο.

Τέλος, ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι σύντομα θα επισκεφτεί την Ελλάδα.

Μητσοτάκης: Ακύρωση της «συμφωνίας» Τρίπολης-Αγκυρας

Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι δεσμοί των δύο χωρών είναι ιστορικοί και οι σχέσεις των δύο πλευρών εξαιρετικές.

Όπως είπε, η ατζέντα των συζητήσεων υπήρξε πλούσια. Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν κοινή αντίληψη και βηματισμό, συμπληρώνοντας ότι διαμορφώνεται ένας οδικός χάρτης που θα αναβαθμίσει τη σχέση των δύο πλευρών.

Καθώς η χώρα εγκαταλείπει οριστικά την κρίση, προσβλέπει στις επενδύσεις των γαλλικών επιχειρήσεων, τόνισε και επικαλέστηκε την αναβάθμιση από Fitch και την έκδοση του 15ετούς ομολόγου που είχε μεγάλη υπερκάλυψη.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην ανάγκη της διαφοροποίησης των πηγών ενέργειας και δήλωσε ότι ενημέρωσε για τον σχεδιασμό σε ό,τι αφορά τον αγωγό EastMed.

Αναφορικά με την Τουρκία, τόνισε τις παραβατικές συμπεριφορές στην ΑΟΖ της Κύπρου και τη «συμφωνία» Αγκυρας-Τυνησίας. «Οποιαδήποτε πολιτική λύση στη Λιβύη έχει ως προϋπόθεση την ακύρωσή της», ξεκαθάρισε, τονίζοντας ότι την ακυρότητά της αναγνωρίζουν επίσης ΗΠΑ και Ρωσία.

Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα δεν κάνει πίσω σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά δικαιώματα και σημείωσε ότι η Αθήνα καλωσορίζει την παρουσία γαλλικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο ως «εγγυητών της ειρήνης».

Η Γαλλία ήταν συμπαραστάτης στις προσπάθειες να διεκδικήσει η Ελλάδα χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα, είπε ο πρωθυπουργός. Εχει έρθει η στιγμή να διεκδικήσουμε τη μείωσή τους από το 2021. «Ξέρουμε ότι θα έχουμε το Παρίσι σύμμαχο σε αυτή την προσπάθεια».

Σε ό,τι αφορά το προσφυγικό, ο πρωθυπουργός μίλησε για απόλυτη συναντίληψη στο θέμα. Τρία είναι τα «κλειδιά»: τα εξωτερικά σύνορα πρέπει να φυλάσσονται με ευθύνη όλης της ΕΕ και να επιταχυνθούν οι επιστροφές. Δεύτερον, η κοινή δήλωση ΕΕ-Τουρκίας είναι εξαιρετικά χρήσιμη υπό την προϋπόθεση ότι τηρείται από την Αγκυρα. Τρίτον, η διαχείριση του προβλήματος είναι κατ’ εξοχήν ζήτημα ευρωπαϊκής αλληλεγγύης. Τόνισε ότι δεν μπορεί να υπάρχουν χώρες της ΕΕ που απολαμβάνουν τα οφέλη της ζώνης του Σέγκεν και δεν δείχνουν αλληλεγγύη.

Πηγές Μαξίμου: Τι συζήτησαν Μητσοτάκης-Μακρόν

Τα ζητήματα ασφάλειας, άμυνας και οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή μας, ήταν το κύριο αντικείμενο της συζήτησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Η Γαλλία σύμφωνα με πληροφορίες είναι αποφασισμένη να ενισχύσει την παρουσία της στην περιοχή μας, ενώ κομβικής σημασίας θεωρείται η Εταιρική Στρατηγική Σχέση στην οποία έκαναν αναφορά οι δύο ηγέτες.

Πρόκειται για μια σχέση η οποία θα διαμορφωθεί και θα επιτρέψει στις δυο χώρες να αναβαθμίσουν ακόμη περισσότερο τις ήδη στενές σχέσεις. Στη συνάντηση τέθηκαν βασικοί άξονες που θα εξειδικευθούν στις συναντήσεις που θα ακολουθήσουν, μεταξύ άλλων, ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών και ‘Αμυνας. Διαπιστώθηκε η κοινή οπτική γύρω από μια σειρά θεμάτων που αφορούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και με βάση αυτή θα καθοριστούν όλα στο επόμενο διάστημα.

Έγινε μια εκτίμηση της κατάστασης με στόχο την εξομάλυνση και τη μείωση των εντάσεων στην ευρύτερη περιοχή, έλεγε κυβερνητικό στέλεχος που συμμετείχε στις συζητήσεις.

Σημειώνεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε δημοσιογράφους αμέσως μετά τη συνάντηση είπε: «Εξακολουθούμε να μιλάμε με την Τουρκία, χτίζουμε διεθνείς συμμαχίες, ενισχύουμε την αποτρεπτική μας δύναμη. Το ένα δεν αναιρεί το άλλο. Θα ήταν ανεπίτρεπτο αν δεν κάναμε και τα τρία».

Επίσης, σημειώνουν οι ίδιοι κύκλοι, για το ζήτημα της Λιβύης υπήρξε συναντίληψη ανάμεσα σε Ελλάδα και Γαλλία στη βάση και των συμπερασμάτων της ΕΕ. Εκτιμήθηκε ότι η κατάσταση στη Λιβύη είναι ρευστή ενώ συζητήθηκε και η δραστηριότητα της Τουρκίας όπως και η δεδομένη πρόθεση της ελληνικής διπλωματίας να ακυρώσει το «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης. Η Γαλλία έχει αντίληψη τι κάνει η Τουρκία στη Λιβύη με μεταφορά συγκεκριμένου τύπου μαχητών και θεωρεί ότι η Τουρκία παραβιάζει τη συμφωνία του Βερολίνου.

Σημαντική ήταν η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον CEO της Total Patrick Pouyanné. ‘Ηταν η πρώτη φορά που συναντάται ο πρωθυπουργός με την Total και η κουβέντα αφορούσε θέματα υδρογονανθράκων σε Ελλάδα, Κύπρο και Λιβύη όπου η Total έχει σημαντική διείσδυση και είναι αυτόνομος παίκτης στην περιοχή μας. Συζητήθηκαν και οι έρευνες στο οικόπεδο της Κύπρου και στην Ελλάδα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικούς κύκλους θέλει να έχει ιδία αντίληψη για το πως βλέπει η Τοtal τα πράγματα στην ευρύτερη περιοχή και σε Λιβύη και Κύπρο. Πρόθεσή του είναι η αποκατάσταση διαύλων επικοινωνίας με όλους τους σημαντικούς παίκτες σε όλα τα επίπεδα: είτε σε ιδιωτικό τομέα, είτε σε δημόσιο, είτε σε οργανισμούς.

Σε ότι αφορά το ζήτημα των πρωτογενών πλεονασμάτων η Γαλλία ήταν από την πρώτη στιγμή συμπαραστάτης της Ελλάδας στο να διεκδικήσει χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Η Ελλάδα μπορεί να διεκδικήσουμε τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές και η Γαλλία είναι σύμμαχος σε αυτήν την προσπάθεια.

Επίσης υπάρχει αλληλοκατανόηση μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας για τα Δυτικά Βαλκάνια, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα παραμένει στη λογική του μη διαχωρισμού και παρακολουθεί την Αλβανία αν εκπληρώνονται ή όχι οι προϋποθέσεις σεβασμού των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας. Έχουμε θέσει συγκεκριμένους όρους στην Αλβανία που δεν έχουν ακόμα εκπληρωθεί. Θα ενημερωθεί ο Μισέλ σήμερα. Υπάρχουν διαφορετικές οπτικές για το πώς βλέπουν οι χώρες τη διεύρυνση έλεγαν κυβερνητικοί κύκλοι.

Οι Γάλλοι έχουν μια κριτική αλλά όχι αρνητική ματιά για το ζήτημα της διεύρυνσης.

Αμέσως μετά τις συναντήσεις στο Παρίσι ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες όπου θα έχει επαφές με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ με τον οποίο θα συζητήσουν το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, το ζήτημα της Τουρκίας και τα Δυτικά Βαλκάνια. Να σημειωθεί ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι ο πρώτος πρωθυπουργός που βλέπει ο κ. Μισέλ για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v