Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προκρίνει το «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις βάσεις

Ο Α. Τσίπρας είχε καλέσει τον πρωθυπουργό να το «παγώσει», ως διαπραγματευτικό χαρτί στη στήριξη των ΗΠΑ απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα. «Οι σύμμαχοι είναι για τις δύσκολες στιγμές», δήλωσε σχετικά. Αναμένεται η απόφαση.

Προκρίνει το «παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ στο νομοσχέδιο για τις βάσεις

«Παρών» αναμένεται να δηλώσει ο ΣΥΡΙΖΑ στην επόμενη ψηφοφορία που θα συγκεντρώσει το ενδιαφέρον εντός κι εκτός Βουλής και αφορά στο νομοσχέδιο για τη διεύρυνση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ.

Σχετική συζήτηση έγινε σήμερα στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, η οποία διεκόπη προκειμένου τα μέλη της που είναι βουλευτές (δηλαδή, τα περισσότερα) να μεταβούν στη Βουλή για την ονομαστική ψηφοφορία στην «ποδοσφαιρική» τροπολογία. Η συνεδρίαση ξεκίνησε εκ νέου μετά τη λήξη της ψηφοφορίας και, κατά τις πληροφορίες, το κλίμα από την προηγούμενη συζήτηση ήταν υπέρ του «παρών» στο «αμυντικό» νομοσχέδιο.

Το γνωστό ως «νομοσχέδιο για τις βάσεις» είχε μεν προετοιμασθεί από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κατατέθηκε από την κυβέρνηση λίγο πριν τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Κίνηση που προκάλεσε την αντίδραση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επειδή με την εν λόγω «σπουδή» χάθηκε ένα ισχυρό διαπραγματευτικό χαρτί απέναντι στην αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα.

«Οι σύμμαχοι είναι για τα δύσκολα»

Ο Αλέξης Τσίπρας έχει καλέσει επισήμως τον πρωθυπουργό να «παγώσει» την ψήφισή του, ώστε να μη χαθεί οριστικά το εν λόγω «χαρτί». Μόλις χθες από τον Πύργο, όπου μίλησε σε πολιτική εκδήλωση, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε ότι στα εθνικά θέματα το κόμμα του θα δίνει συναίνεση αλλά «σε ό,τι έχει λογική, όχι στο παράλογο».

Ενώ προχθές, μιλώντας στον ΑΝΤ1, σε ερώτηση από τον Νίκο Χατζηνικολάου για το αίτημα περί «παγώματος» του νομοσχεδίου, απάντησε: «Οι σύμμαχοι είναι εδώ για να σε στηρίζουν σε μια δύσκολη στιγμή. Όμως, η εξωτερική πολιτική δεν είναι ζήτημα αγάπης ή συμπάθειας, αλλά είναι ζήτημα συμφερόντων. Οι σχέσεις είναι σχέσεις συμφερόντων. Όταν είσαι σε μια συμμαχία, κάτι δίνεις και κάτι παίρνεις. Κάτι προσδοκάς να πάρεις».

Υπενθυμίζεται ότι το νομοσχέδιο αφορά κυρίως τις εγκαταστάσεις βάσεων στον Βόλο, στη Λάρισα και στην Αλεξανδρούπολη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v