Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση τέλος, ώρα ευθύνης για τον προοδευτικό χώρο

Βλέπουν πρόωρες κάλπες αλλά όχι… διπλές, λόγω της απλής αναλογικής. «Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Δεξιά», το μήνυμα Τσίπρα προς το ΚΙΝΑΛ. Τα σημάδια φθοράς της κυβέρνησης.

ΣΥΡΙΖΑ: Συναίνεση τέλος, ώρα ευθύνης για τον προοδευτικό χώρο

Ο ΣΥΡΙΖΑ αφήνει οριστικά πίσω την «αμηχανία» της μετεκλογικής περιόδου χάρητος που απολαμβάνει η (εκάστοτε) νέα κυβέρνηση και εγκαινιάζει νέα τακτική: δυναμικής αντιπολίτευσης και επίμονης προσπάθειας για προσέγγιση των προοδευτικών δυνάμεων καθώς οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική.

Ο Αλέξης Τσίπρας το είπε ήδη στη Βουλή, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον νέο εκλογικό νόμο (σ.σ. την επαναφορά του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα και τον απαγορευτικό, ουσιαστικά, προεκλογικό συνασπισμό κομμάτων) και το επανέλαβε χθες στην “Εφημερίδα των Συντακτών”: η κυβέρνηση δεν θα εξαντλήσει την τετραετία και θα επιδιώξει πρόωρες κάλπες, ωστόσο θα πέσει η ίδια μέσα στην παγίδα που στήνει για τον αντίπαλό της, τον ΣΥΡΙΖΑ, με το νέο εκλογικό σύστημα. Όπως δηλαδή συνέβη το 1993, όπου η τότε κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη άλλαξε, επίσης, τον εκλογικό νόμο επαναφέροντας την ενισχυμένη αναλογική, η οποία όμως …ωφέλησε το ΠΑΣΟΚ προσφέροντάς του 10ετή διακυβέρνηση.

Σε πείσμα των δημοσκοπήσεων (που, όπως λένε, διενεργούνται “εκ του ασφαλούς” στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο) τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης διακρίνουν σημάδια απογοήτευσης και θυμού σε τμήμα πολιτών που ψήφισαν τη ΝΔ τον περασμένο Ιούλιο, κυρίως από την περίφημη «μεσαία τάξη». Και εκφράζουν τη βεβαιότητα ότι η προεκλογική απάτη της ΝΔ «αποκαλύπτεται μέρα με την ημέρα», καθώς πληθαίνουν «οι μνημονικής εμπνεύσεως πολιτικές παρότι έχουμε βγει από τα μνημόνια».

Κυβερνητική φθορά, διότι…

Από τη μια, είναι τα στοιχεία, όπως τα απαρίθμησε και χθες ο κ. Τσίπρας:

- Οι μεγαλοστομίες για μειώσεις φόρων εξαντλήθηκαν …σε 17 ευρώ τον χρόνο, διότι η κυβέρνηση επέλεξε να δώσει ό,τι είχε και δεν είχε για ελαφρύνσεις στα μεγάλα βαλάντια και τα μεγάλα επιχειρηματικά τζάκια: για μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ σε όσους έχουν περιουσία άνω του ενός εκατομμυρίου ευρώ, στη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στο 24%, μέτρο το οποίο ευνοεί κυρίως τους επιχειρηματικούς ομίλους που έχουν μεγάλη κερδοφορία.

- Για να τα κάνει αυτά, ακύρωσε την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%, την περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ και τη 13η σύνταξη. Ενώ η «μεσαία τάξη» βλέπει αυξήσεις σχεδόν 20% στους λογαριασμούς της ΔΕΗ, ενώ για εννέα στους δέκα επαγγελματίες έρχονται αυξήσεις τουλάχιστον 20% στις εισφορές.

- Στους έξι μήνες διακυβέρνησης της Ν.Δ. η ανεργία, που είχε μειωθεί δέκα μονάδες, κλιμακώνεται ξανά, ενώ η εργασιακή αγριότητα επιστρέφει μέσω των νόμων που ψηφίζονται.

«Σπατάλη μετά κομματοκρατίας» 

Από την άλλη είναι «το κρεσέντο κομματοκρατίας και σπατάλης του δημόσιου χρήματος» που, όπως λένε, χαρακτηρίζει τις κυβερνητικές αποφάσεις των τελευταίων ημερών.  Όπως σημειώνουν:

• «Ο κ. Πατούλης διέθεσε 20.000 ευρώ από το ταμείο της Περιφέρειας Αττικής για την αγορά δύο πολυθρόνων και 10.800 ευρώ για εκδήλωση κοπή της πίτας, ενώ για την αντίστοιχη εκδήλωση στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ο κ. Βορίδης επιχείρησε να χρεώσει το Δημόσιο με 12.000 ευρώ, αλλά μετά τον σάλο που ξέσπασε ανακοίνωσε ότι θα καλύψει το κόστος από την τσέπη του».

• Την ίδια στιγμή, με ειδική διάταξη θα μπορούν να διορίζονται συνταξιούχοι στο «επιτελικό κράτος», δηλαδή σε θέσεις του κυβερνητικού μηχανισμού, με μηδέν περικοπή της σύνταξής τους για όσο διάστημα διαρκεί η έξτρα απασχόλησή τους. Ενώ θα επιτρέπεται στο σύνολο των συνταξιούχων να απασχολούνται όπου επιθυμούν με μόλις 30% (προσωρινή) μείωση της σύνταξής του, αντί 60% που ισχύει σήμερα.

«Σε μία χώρα με 18% ανεργία και άλλη τόση για τους νέους, η κυβέρνηση δίνει κίνητρα εργασίας στους συνταξιούχους που γίνονται πολυτελή για τους ‘δικούς της’ συνταξιούχους», σημειώνουν χαρακτηριστικά.

Η εικόνα αυτή επιτείνει την ανησυχία τους ότι “η κυβέρνηση Μητσοτάκη, έχοντας παραλάβει γεμάτα ταμεία και χωρίς το άγχος να αναζητεί πόρους για να πληρώνει μισθούς και συντάξεις κάθε μήνα, αρχίζει τις επιλεκτικές σπατάλες, επιστρέφοντας στις πολιτικές που συνέβαλαν στην μεγάλη οικονομική κρίση της χώρας”.

«Η ώρα της ευθύνης για το ΚΙΝΑΛ» 

Εξ' αιτίας των παραπάνω, στον ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν «εξαιρετικά πιθανές, έως βέβαιες» τις πρόωρες εκλογές, όχι τόσο για να «καεί» η απλή αναλογική και να στηθούν εκ νέου κάλπες με τον νέο εκλογικό νόμο («αυτό μπορεί να γίνει και στο τέλος της τετραετίας») όσο για να προλάβει η κυβέρνηση την μεγάλη φθορά της.

Για τον λόγο αυτό, με δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με την απλή αναλογική, εμφανίζονται έτοιμοι για «άνοιγμα» στο ΚΙΝΑΛ προκειμένου να επιτευχθεί προσέγγιση που θα ανοίξει τον δρόμο για κυβέρνηση συνεργασίας. Το εγχείρημα δεν είναι εύκολο, ωστόσο κάποιες δηλώσεις στελεχών της Χ. Τρικούπη (όπως του Χρήστου Πρωτόπαππα ότι δεν αποκλείεται προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας) ή του Παύλου Γερουλάνου («όταν έλθει η ώρα ξέρω από ποια πλευρά θα δώσω την μάχη») ερμηνεύονται ως αισιόδοξα μηνύματα. 

«Το ελπίζω. Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να έχουν προνομιακές σχέσεις με τη Δεξιά, όπως δεν μπορεί να έχουν τα πρόβατα με τον λύκο», απάντησε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας σε σχετική ερώτηση. Ενώ ο (από …τους πρώτους διδάξαντες της συμπόρευσης) Γιάννης Ραγκούσης, μιλώντας στη Βουλή για τον νέο εκλογικό νόμο, τόνισε: «η επαναφορά του μπόνους με την απόλυτη δήλωση του κ.Μητσοτάκη για διπλές εκλογές αποτελούν μία πλήρη απαξίωση των μικρών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ουσιαστικά τους λέει ‘δεν θέλω μαζί σας καμία κυβερνητική συνεργασία’. Δεν θα ισχυριστώ πως αυτό αποτελεί δικαίωση όλων όσων είμαστε αντίθετοι με την πορεία του ΚΙΝΑΛ και ζητούσαμε συμπόρευση με τον ΣΥΡΙΖΑ – μάλιστα κάποιοι από εμάς, όπως εγώ, γι΄αυτό εκδιωχθήκαμε (από το ΚΙΝΑΛ) τότε. Θα ισχυριστώ όμως πως επειδή οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική, έρχεται η ώρα σημαντικών αποφάσεων και ευθύνης για το ΚΙΝΑΛ».

Οι «κομματικές ανησυχίες»

Με την εν λόγω προσπάθεια να βρίσκεται ακόμα στην εκκίνησή της, στον ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζεται με πιο εντατικούς ρυθμούς η διαδικασία διεύρυνσής του εν όψει του συνεδρίου που θα γίνει τον Μάιο. Η προσοχή παραμένει επικεντρωμένη στις εγγραφές νέων μελών, ενώ η συζήτηση για τον μετασχηματισμό του (ώστε να γίνει κόμμα-εκφραστής του δημοκρατικού προοδευτικού χώρου) προκαλεί προβληματισμό στο τμήμα των “κομματικών” που ανησυχούν γι΄αυτή τη στροφή.

Για την Τρίτη μάλιστα σχεδιάζεται πανελλαδική σύσκεψη των λεγόμενων «53» (σ.σ. της ομάδας ηγείται ατύπως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος) ώστε να πάρουν θέση στα τεκταινόμενα.

Τη σύνθεση θα αναλάβει, πάλι, να κάνει ο κ. Τσίπρας «επειδή έχει την δύναμη, αλλά και την ευθύνη», όπως δήλωσε χθες ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης.  Καλώντας με τον τρόπο αυτό τον πρόεδρο του κόμματος να παρέμβει ώστε να μην πάρουν διαλυτικές διαστάσεις οι εσωκομματικές ανησυχίες εν όψει του «γενναίου ανοίγματος στην κοινωνία» που επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v