Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σχοινάς: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο το νέο ευρωπαϊκό «σύμφωνο» για μεταναστευτικό

Τους βασικούς άξονες του νέου πλαισίου για το μεταναστευτικό και το άσυλο παρουσίασε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, στην επιτροπή οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

Σχοινάς: Μέσα στο πρώτο τρίμηνο το νέο ευρωπαϊκό «σύμφωνο» για μεταναστευτικό

Το βασικό πλαίσιο του νέου ευρωπαϊκού «συμφώνου» για το μεταναστευτικό και το άσυλο περιέγραψε ο Μαργαρίτης Σχοινάς, στα μέλη της επιτροπής ευρωπαϊκών υποθέσεων της Βουλής.

Ειδικότερα ανέφερε ότι το νέο πλαίσιο θα στηρίζεται σε τρεις άξονες: προγράμματα στήριξης των χωρών προέλευσης, αυστηρή φύλαξη των συνόρων με Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή και πειστικό πρόγραμμα επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο. Ειδικά για την Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, επεσήμανε πως θα στελεχωθεί μέχρι το 2027 με μόνιμο προσωπικό, που θα φτάσει τις 10.000.

Παράλληλα, ο Μ. Σχοινάς υπογράμμισε ότι απαιτείται ο σχεδιασμός ενός plan b για την αντιμετώπιση νέων μεταναστευτικών κρίσεων. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κατάσταση που επικρατεί σε χώρες όπως το Ιράν, το Ιράκ και η Λιβύη.

«Κάναμε πολλά για το μεταναστευτικό αλλά μένουν πολλά να γίνουν» σημείωσε χαρακτηριστικά, ωστόσο τόνισε πως «σε κάποιους τομείς αποτύχαμε, κυρίως στο επίπεδο της αλληλεγγύης προς τις χώρες που βρίσκονται στα ευρωπαϊκά σύνορα». Για να προσθέσει: «Αποτελεί αποτυχία η μη αναθεώρηση της πολιτικής για τη μετανάστευση και το άσυλο του Δουβλίνου. Είναι εντελώς ξεπερασμένο το θεσμικό πλαίσιο για να αντιμετωπίσουμε το μεταναστευτικό. Συνέπεια αυτής της ασυμμετρίας είναι η δυσανάλογη επιβάρυνση χωρών όπως η δική μας. Αυτή η αδικία ήρθε η ώρα να διορθωθεί. Η Ελλάδα, η Μάλτα, η Ιταλία και η Ισπανία έχουν σηκώσει δυσανάλογο βάρος και έχουν καταβάλει υπέρμετρες προσπάθειες για τη διαφύλαξη του κύρους της Ευρώπης».

Τέλος, υπογράμμισε πως «οι νέες δράσεις της ελληνικής κυβέρνησης κινούνται στη σωστή κατεύθυνση. Θα πρέπει η Ε.Ε. να στηρίζει όχι μόνο με κονδύλια αλλά να πάμε ένα βήμα παρακάτω, να ολοκληρώσουμε το ευρωπαϊκό σύμφωνο για τη μετανάστευση και το άσυλο».

«Το Δουβλίνο (αναφέρεται στη σχετική συμφωνία για το μεταναστευτικό ) πέθανε και μάλιστα πέθανε οριστικά» επεσήμανε στην τοποθέτηση του στην επιτροπή της Βουλής ο Μ. Σχοινάς, κάνοντας αναφορά και στη διαχείριση των ροών. Όσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα των αλλαγών το νέο «σύμφωνο» (για το προσφυγικό - μεταναστευτικό ) θα είναι στο τραπέζι στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και στις 26 Μαρτίου.

Οριστική απόφαση δεν θα ληφθεί άμεσα, καθώς η κροατική προεδρία χρειάζεται κάποιο χρόνο για να επεξεργαστεί την πρόταση. Ουσιαστικά η γερμανική προεδρία ( το δεύτερο εξάμηνο του 2020) θα έχει όλο το χρόνο για να ολοκληρώσει την διαδικασία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v