Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή ο εκλογικός νόμος: Τι λένε Θεοδωρικάκος- Σκουρλέτης

Προβλέπει κλιμακωτό “μπόνους” για το πρώτο κόμμα. Την Τετάρτη θα εισαχθεί στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή και αναμένεται να ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου. Πώς τοποθετήθηκαν ο υπουργός εσωτερικών και ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Βουλή ο εκλογικός νόμος: Τι λένε Θεοδωρικάκος- Σκουρλέτης

Κατατέθηκε στη Βουλή ο εκλογικός νόμος, τον οποίο επεξεργάστηκε κυρίως ο υπουργός Επικρατείας, Γ. Γεραπετρίτης και προκάλεσε για μεγάλο διάστημα αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο εκλογικός νόμος προβλέπει κλιμακωτή πριμοδότηση του πρώτου κόμματος ανάλογα με το ποσοστό που θα πάρει στις εκλογές. Το μπόνους είναι 20 έδρες σε περίπτωση που το πρώτο κόμμα πάρει ποσοστό 25% και αυξάνεται σταδιακά (μία έδρα για κάθε επιπλέον 0.5%), ώστε να φτάσει στις 50 έδρες για ποσοστό 40%.

Την Τετάρτη ξεκινά η συζήτηση στην επιτροπή της Βουλής και στις 22 Ιανουαρίου αναμένεται να γίνει η ψηφοφορία στην Ολομέλεια. Πρόκειται για μία κρίσιμη ψηφοφορία, από την έκβαση της οποίας θα κριθεί και το πότε θα εφαρμοστεί ο νέος εκλογικός νόμος.

Συγκεκριμένα απαιτούνται 200 “ναι” για να εφαρμοστεί το νέο σύστημα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση, ενώ στην αντίθετη περίπτωση θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές. Όπως έχει φανεί από τις επαφές του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς δεν συγκεντρώνεται η απαιτούμενη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, με την κυβέρνηση να έχει καταστήσει σαφές πως όταν έρθει η ώρα των εκλογών στοχεύει σε διπλές κάλπες για να “καεί” η απλή αναλογική.

Θεοδωρικάκος: Αναλογικότερος ο νέος εκλογικός νόμος

Ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος. είπε σήμερα νωρίτερα στον ΣΚΑΪ, ότι ο νέος εκλογικός νόμος είναι αναλογικότερος από τον προηγούμενο, καθώς το μπόνους είναι κλιμακωτό και σχετίζεται άμεσα με το ποσοστό που παίρνει το πρώτο κόμμα, ενώ διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα,

Εξήγησε ότι η διαφορά με τον προηγούμενο νόμο Παυλόπουλου είναι ότι το μπόνους είναι τώρα κλιμακωτό κι αφού το πρώτο κόμμα πάρει 25%, ενώ με τον συγκεκριμένο νόμο το μπόνους των 50 εδρών δινόταν σε κάθε περίπτωση στο πρώτο κόμμα ό,τι ποσοστό κι αν έπαιρνε.

Ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε ακόμη ότι το όνομα του υποψήφιου Προέδρου της Δημοκρατίας θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αμέσως μετά την ψήφιση του εκλογικού νόμου, που αναμένεται στις 22 Ιανουαρίου.

Τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα πρόωρων εκλογών και επισήμανε ότι με την απόφασή του να καταθέσει από τώρα τον εκλογικό νόμο, ο πρωθυπουργός ξεκαθαρίζει τους όρους του πολιτικού παιχνιδιού τρεισήμισι χρόνια πριν από τις εκλογές.

Σκουρλέτης: Θέλουν να τελειώνουν με την απλή αναλογική

Την άποψη ότι η απλή αναλογική είναι «ένα βαθιά δίκαιο και αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, που αναβαθμίζει τη δημοκρατία», εκφράζει ο γραμματέας της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας σήμερα στο Ρ/Σ «Στο Κόκκινο 105,5».

Σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης επί του θέματος, σημειώνει ότι «ιστορικά η συντηρητική παράταξη ήταν ενάντια σε δημοκρατικές τομές, σε θεσμικές αλλαγές οι οποίες αφορούσαν τη λειτουργία του πολιτεύματος».

«Δεν μας προκαλεί έκπληξη που η Νέα Δημοκρατία θέλει να κλείσει "εντός μίας αγκύλης" την ιστορία της απλής αναλογικής», αναφέρει, ενώ τονίζει ότι το «ενδιαφέρον» για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να δει «την στάση των υπόλοιπων δυνάμεων του ευρύτερου προοδευτικού χώρου και κυρίως του ΚΙΝΑΛ».

«Είναι μεγάλη η ευθύνη των άλλων δυνάμεων να τοποθετηθούν με ευθύτητα και βεβαίως να αναζητήσουμε τους όρους και τις προϋποθέσεις, στις επόμενες εκλογές, που το πιο πιθανό είναι να γίνουν με απλή αναλογική, να δοθεί η δυνατότητα να υπάρξει μια άλλη προοδευτική πλειοψηφία», υπογραμμίζει.

Σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, σημειώνει ότι «κάτω από φυσιολογικές πολιτικές συνθήκες θα περίμενε κανείς η επίτευξη πλειοψηφίας γύρω από το πρόσωπο ενός Προέδρου της Δημοκρατίας να αντιστοιχεί και με ευρύτερες συμφωνίες και συναινέσεις για την ασκούμενη πολιτική».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v