Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολιτικές κόντρες στη Βουλή για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ

«Υποχώρηση σε σχέση με τη διπλωματική θέση της χώρας» στην επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ είδε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος. Πώς απάντησε ο Μ. Βαρβιτσιώτης. Η επίσκεψη Τσίπρα το 2017 και η... γλωσσομάθεια.

Πολιτικές κόντρες στη Βουλή για το τετ α τετ Μητσοτάκη - Τραμπ

Η συνάντηση του προέδρου των ΗΠΑ με τον Έλληνα πρωθυπουργό στον Λευκό Οίκο δεν θα μπορούσε να μη συζητηθεί στην επιτροπή Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής. Μάλιστα στο θέμα αναφέρθηκε και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, καθώς είχαν προηγηθεί “βέλη” από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ.

Μιλώντας στην επιτροπή ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης “με τη στάση του απέδειξε ότι έχει και λόγο και έργο”. Όπως είπε “υπερασπίζεται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”, προσθέτοντας πως “έχει καταστεί και ο ίδιος όπως έχει καταστεί η χώρα ένας αξιόπιστος εταίρος”. Μάλιστα αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως στο παρελθόν είχε βρεθεί στη δυσάρεστη θέση να δηλώνει μεταμέλεια για προηγούμενες δηλώσεις του, όπως αυτές για τον Ντ. Τραμπ.

“Όσοι θέλουν να καλλιεργήσουν μία εικόνα πως η συνάντηση ήταν κατώτερη των περιστάσεων ξεχνούν τρία πράγματα” επεσήμανε και αναφέρθηκε: στην αστάθεια που επικρατεί στην περιοχή, στο ότι η επίσκεψη εντάσσεται σε ένα διπλωματικό μαραθώνιο που έχει επιδοθεί η χώρα και στο ότι η στρατηγική σχέση με τις ΗΠΑ δεν είναι ένα καινούργιο στοιχείο αλλά υπήρξε πάντα για αυτή την παράταξη ακρογωνιαίος λίθος της εξωτερικής πολιτικής της χώρας”.

Ο Μ. Βαρβιτσιώτης σημείωσε πως όσοι περίμεναν μια θεαματική ανατροπή του παγκόσμιου σκηνικού από μια επίσκεψη στον Λευκό Οίκο καλλιεργούσαν φρούδες ελπίδες. Επισημαίνοντας πως στη συνάντηση έγινε περιγραφή μιας σχέσης που είναι στο καλύτερο δυνατό επίπεδο των τελευταίων ετών.

“Η συνάντηση με τον πρόεδρο Τραμπ δυστυχώς δεν ήταν επιτυχία, αλλά υποχώρηση σε σχέση με τη διπλωματική θέση της χώρας” είχε επισημάνει νωρίτερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Μεταξύ άλλων μίλησε για “σημαντικές παραχωρήσεις προς την άλλη πλευρά" και αναφέρθηκε στην υποστηρικτική δήλωση για την εκτέλεση Σουλεϊμανί αλλά και στην προσχώρηση στη θέση των ΗΠΑ για το 5G. Συνέχισε λέγοντας “είμαστε μια υπεύθυνη πατριωτική δύναμη, δεν ασκούμε δημαγωγία. Είναι υποχρέωσή μας να επισημαίνουμε τις ελλείψεις και τις αδυναμίες, ακριβώς για να μπορέσουν να διορθωθούν".

Κλείνοντας ανέφερε πως "αν αντιπαραβάλει κανείς την πολύ πετυχημένη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στην Αμερική το 2017 με τη χθεσινή του κ. Μητσοτάκη είναι πράγματι η μέρα με τη νύχτα”.

Στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε κατά τη συνεδρίαση της επιτροπής ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μπογδάνος. Όπως είπε “απαιτήθηκε ιδιαίτερη αντίληψη, τέχνη αλλά και αποφασιστικότητα, που ευτυχώς είχε ο Έλληνας πρωθυπουργός”.

Αναφερόμενος στο τετ α τετ στον Λευκό Οίκο είπε πως ο  Έλληνας πρωθυπουργός βρέθηκε εκ των πραγμάτων στο περιθώριο της θεματολογίας που επέβαλαν αμερικανοί και άλλοι δημοσιογράφοι. Για να αναφερθεί "στην αντίληψη και τη γλωσσομάθεια" του πρωθυπουργού, λέγοντας πως έθεσε "ζητήματα όπως αυτά των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ευρύτερη περιοχή”.

“Δεν ήταν από τις φωτεινές πλευρές της εξωτερικής πολιτικής της χώρας” σημείωσε στη συνέχεια από τον ΣΥΡΙΖΑ η Σία Αναγνωστοπούλου. Επισημαίνοντας πως “η εξωτερική πολιτική δεν είναι θέμα γλωσσομάθειας”.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v