Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι προκλήσεις της Άγκυρας και η φλεγόμενη Μέση Ανατολή. Τα εξοπλιστικά, το 5G και η προσέλκυση επενδύσεων. Γιατί δεν θα υπάρξει κοινή συνέντευξη τύπου Τραμπ – Μητσοτάκη.

Οι στόχοι της επίσκεψης Μητσοτάκη στις ΗΠΑ

Στις ΗΠΑ βρίσκεται από χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης, με φόντο την φλεγόμενη Μέση Ανατολή και την εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία στην ανατολική Μεσόγειο.

Τα ξημερώματα ο πρωθυπουργός είχε επαφές με μέλη της ελληνικής ομογένειας, ενώ σήμερα το απόγευμα (ώρα Ελλάδος) θα συμμετάσχει στην εορτή των Θεοφανίων στο Τάρπον Σπρινγκς. Η συνάντηση με τον Ντόναλντ Τραμπ είναι προγραμματισμένη για αύριο, οπότε και θα ξεκινήσουν οι βασικές συναντήσεις, μέσα από τις οποίες ο κ. Μητσοτάκης θα υπογραμμίσει το ρόλο της Ελλάδας ως πυλώνα σταθερότητας και του πλέον αξιόπιστου συμμάχου των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή μας.

Δύο είναι τα βασικά ζητούμενα της επίσκεψης του πρωθυπουργού στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού: Αφενός η αμερικανική στήριξη στη χώρα μας όσον αφορά τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και υπό το πρίσμα της κλιμακούμενης έντασης που προκαλεί η Άγκυρα. Αφετέρου η προσέλκυση επενδύσεων στην Ελλάδα και η σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών, με την περαιτέρω συνεργασία τους σε διάφορα πεδία, από τις τηλεπικοινωνίες και τις τεχνολογικές εξελίξεις μέχρι τα θέματα παιδείας.

Ο κ. Μητσοτάκης, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, θα έχει την ευκαιρία να αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για τα εθνικά ζητήματα, το ανεδαφικό μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης, τη βούλησή της ελληνικής πλευράς για βαθύτερη διμερή αμυντική συνεργασία και για αναβάθμιση του εξοπλισμού των ένοπλων δυνάμεων. Μεταξύ άλλων, θα συζητηθεί η ήδη συμφωνηθείσα αναβάθμιση των F16, ενώ θα τεθεί προς διερεύνηση και η προοπτική αγοράς F35, καθώς και η συμπαραγωγή drones.

Πολιτική ισορροπία

Τις προηγούμενες δεκαετίες, αναφέρει το Μέγαρο Μαξίμου, οι ΗΠΑ επεδείκνυαν μία πολιτική ισορροπίας στα ελληνοτουρκικά. Το τελευταίο διάστημα, όμως, κατά τις ίδιες πηγές, φαίνεται πως η Ουάσιγκτον κλίνει περισσότερο προς τις ελληνικές θέσεις και η ελληνική πλευρά αναμένει επιβεβαίωση και συνέχεια αυτής της τάσης.

Η επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ πραγματοποιείται και σε μια δύσκολη στιγμή για τον Αμερικανό πρόεδρο, καθώς ξεκινά τις επόμενες μέρες η δίκη του στη Γερουσία, κάτι που εκ των πραγμάτων διαμορφώνει ιδιαίτερες συνθήκες. Στο πλαίσιο αυτό, αποφασίστηκε από κοινού να µην δοθεί συνέντευξη Τύπου των δύο ηγετών, αλλά ο Κυριάκος Μητσοτάκης να κάνει δηλώσεις μόνο στους Έλληνες δημοσιογράφους.

Από τα κορυφαία ζητήματα εξάλλου στην ατζέντα των συζητήσεων είναι η ασφάλεια των τηλεπικοινωνιακών δικτύων 5G, την ώρα που ο πόλεμος ΗΠΑ και Κίνας καλά κρατεί και η Ουάσιγκτον ανησυχεί για τις επιρροές της ασιατικής υπερδύναμης στη χώρα μας.

Όσον αφορά την εκπαίδευση, στόχος της κυβέρνησης είναι η ενίσχυση της συνεργασίας σε θέματα όπως η εκπόνηση κοινών προγραμμάτων σπουδών μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και θερινά προγράμματα στη χώρα μας, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών και ερευνητών και η διεύρυνση του προγράμματος υποτροφιών Fulbright. Από την κυβέρνηση υπενθυμίζουν την θεσμοθέτηση νέου νομοθετικού πλαισίου απελευθέρωσης των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων, διεθνών συνεργασιών και ενίσχυσης πρωτοβουλιών εξωστρέφειας των Ιδρυμάτων μας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v