Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ και η συγκατοίκηση κομματικών και… ΠΑΣΟΚογενών

Το Πολιτικό Συμβούλιο που φιλοδοξεί να κάνει πράξη το «όλοι οι αριστεροί-προοδευτικοί-δημοκράτες χωρούν στο εγχείρημα». Αύριο η πρώτη συνεδρίαση με εισήγηση Α. Τσίπρα. Και «παπανδρεϊκοί» και «σημιτικοί» στο σχήμα παρά τη δυσφορία τμήματος της Κουμουνδούρου. Με το νέο έτος η «δημοκρατική κίνηση» του Β. Κόκκαλη.

Ο «νέος» ΣΥΡΙΖΑ και η συγκατοίκηση κομματικών και… ΠΑΣΟΚογενών

Κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ υπερασπιστές και σκεπτικιστές ως προς τον μετασχηματισμό του, πρώην στελέχη και του «παπανδρεικού» και του «σημιτικού» ΠΑΣΟΚ, νεότεροι και παλαιότεροι «σύμμαχοι». Όλες οι παραπάνω κατηγορίες εκπροσωπούνται πλέον στο ολιγομελές «συντονιστικό» κέντρο που θα τρέξει την οργανωτική διαδικασία προς το συνέδριο της άνοιξης και, παράλληλα, θα δίνει το στίγμα του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ σε όλα τα πολιτικά ζητήματα που θα ανακύπτουν.

Πρόκειται για το 41μελές Πολιτικό Συμβούλιο της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του κόμματος – του υπεροργάνου, δηλαδή, που συγκροτήθηκε προ μηνός για να δώσει «σάρκα και οστά» στο εγχείρημα της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ και του μετασχηματισμού του σε κόμμα εκφραστή του δημοκρατικού-προοδευτικού- αριστερού χώρου.

Σ΄ αυτό μετέχουν μέλη της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ και «σύμμαχοι», που έχουν προσεγγίσει το κόμμα προ πολλού, (είτε από το 2012 είτε, οι περισσότεροι, στις αρχές του έτους με αφορμή τη Συμφωνία των Πρεσπών) όπως οι Αντώνης Κοτσακάς, Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Στέφανος Τζουμάκας, Σπύρος Δανέλης, Θάνος Μωραϊτης, Χάρης Τσιόκας, Μενέλαος Γκίβαλος.

Μετέχουν όμως και «πασοκογενείς» και «ανανεωτικοί» οι οποίοι προσχώρησαν εσχάτως στο εγχείρημα του υπό διαμόρφωση «νέου» ΣΥΡΙΖΑ, όπως η πρώην διευθύντρια της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ επί Γιώργου Παπανδρέου, Ρεγγίνα Βάρτζελη, ο πρώην γραμματέας της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ Νίκος Μαδεμλής και ο Δημήτρης Χατζησωκράτης.

Με τη σύνθεση του Π.Σ. επιβεβαιώθηκε η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να μην υπαναχωρήσει από τον υπερφιλόδοξο αυτό στόχο. Ειδικότερα, «να μην αφήσει τα σύννεφα που σκίασαν εσχάτως τη σχέση μας με πρόσωπα που προέρχονται από το «πρώην ΠΑΣΟΚ», αναφέρει στέλεχος του κόμματος, παραπέμποντας στη κόντρα μεταξύ τριών (πρώην) «σημιτικών» και του Παύλου Πολάκη (σ.σ. όταν ο τελευταίος επέκρινε με σκληρά λόγια τον Κώστα  Σημίτη εξ αφορμής άρθρου του για τα εθνικά θέματα), αλλά και τη δυσφορία ορισμένων «κομματικών» της Κουμουνδούρου σε πρώην «παπανδρεϊκούς» που συνδράμουν το εγχείρημα του «νέου» ΣΥΡΙΖΑ.

Είναι ενδεικτικό ότι στο Π.Σ. μετέχουν και οι τρεις της... κόντρας, δηλαδή οι Νίκος Μπίστης, Αντώνης Λιάκος και Παναγιώτης Παναγιώτου (Παν Παν), ενώ δεν μετέχει ο κ. Πολάκης ο οποίος, έτσι κι αλλιώς, δεν είναι μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ».

Η παρουσία της κ. Βάρτζελη σημαίνει ότι δεν εισακούσθηκαν «κομματικοί» του ΣΥΡΙΖΑ που ζήτησαν να μπει ...φρένο στην ανάδειξη «παπανδρεϊκών». Στη δυσφορία τους οφείλεται, κατά ορισμένους, η κίνηση του γραμματέα του κόμματος Πάνου Σκουρλέτη να χαρακτηρίσει «τοξικό» τον Γιώργο Παπανδρέου. Λίγες ώρες μετά την εν λόγω δήλωση, πάντως, ανακοινώθηκε η σύνθεση του Π.Σ. με την κ. Βάρτζελη (και άλλους) να μετέχουν κανονικά σ΄ αυτό.

Οι πληροφορίες μάλιστα λένε ότι ο κ. Τσίπρας «πήρε πάνω του» το κλείσιμο εκκρεμοτήτων και «τη διευθέτηση διαφορών», συνομιλώντας προσωπικά με παλιά και νέα στελέχη που ήγειραν προβληματισμούς ή ενστάσεις.

Σύμφωνα με αξιόπιστη πηγή, στις 13 Ιανουαρίου θα παρουσιαστεί και η «ομάδα» του προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ, βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη, η οποία θα λειτουργεί εντός του ΣΥΡΙΖΑ.

Κι αυτό προκειμένου να σταλεί το μήνυμα ότι το «νέο» κόμμα μπορεί να στεγάσει και τους κεντρώους πολίτες που δεν έχουν (ή είχαν και έχασαν) κοινό σημείο «με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη».

Ο κ. Κόκκαλης, όπως και οι Κώστας Ζουράρις και Θανάσης Παπαχριστόπουλος, δεν ακολούθησε τον Πάνο Καμμένο όταν αποχώρησε από την κυβερνητική σύμπραξη, ενώ και οι τρεις επανεξελέγησαν βουλευτές με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πριν την εορταστική ραστώνη

Παρότι από αύριο αρχίζει η εορταστική ραστώνη (και) για τον πολιτικό κόσμο, ο κ. Τσίπρας θα επικοινωνήσει την παραπάνω προσπάθεια, με δύο κινήσεις: νωρίς το πρωί αύριο θα παραχωρήσει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1 (στον Γιώργο Παπαδάκη) και το μεσημέρι θα κάνει την εισήγηση στην πρώτη συνεδρίαση του νεοσυσταθέντος Πολιτικού Συμβουλίου.

Όσο το επιτρέπει η ραστώνη δε, το βάρος των πολιτικών παρεμβάσεων της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα πέσει στα θέματα οικονομίας και Δημοκρατίας, καθώς την αφορμή δίνουν το «κόψιμο» του μερίσματος για μεγάλα τμήματα πρώην δικαιούχων και τα συχνά πλέον φαινόμενα αστυνομικής αυθαιρεσίας, με αποκορύφωμα (προς το παρόν...) τα γεγονότα στο Κουκάκι.

Οι αντένες θα παραμένουν τεντωμένες και ως προς τα εθνικά θέματα, καθώς το ενδεχόμενο νέας τουρκικής πρόκλησης εν μέσω εορτών δεν φαντάζει απίθανο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v