Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνικό Συμβούλιο για τη Βιομηχανία εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης

Αν και ο βιομηχανικός κόσμος περίμενε πακέτο εξαγγελιών για τη μετάβαση στην 4η Βιομηχανική Επανάσταση, ο πρωθυπουργός περιορίστηκε στην εξαγγελία σύστασης συμβουλίου. «Έχω αρνητική πείρα από τα εθνικά συμβούλια» το σχόλιο του Θ. Φέσσα.

Εθνικό Συμβούλιο για τη Βιομηχανία εξήγγειλε ο Κ. Μητσοτάκης

Για την απόλυτη προσήλωση της κυβέρνησης να στηρίξει τη βιομηχανία, διαβεβαίωσε σήμερα τον επιχειρηματικό κόσμο από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΒ για την 4η Βιομηχανική Επανάσταση ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ωστόσο, η δέσμευση αυτή, ουσιαστικά εκμαιεύθηκε από τον πρόεδρο του Συνδέσμου, Θεόδωρο Φέσσα, κατά τη διάρκεια της μεταξύ τους συζήτηση που είχαν στο πάνελ, ο οποίος ζήτησε από την Πρωθυπουργό, να απαντήσει με σαφήνεια αν προτίθεται να στηρίξει τον μεταποιητικό τομέα στην προσπάθεια για τη μετάβασή του, στο Industry 4.0.

Και αυτό, διότι οι πολλές εκατοντάδες παρευρισκόμενοι στο συνέδριο περίμεναν από τον κ. Μητσοτάκη να παρουσιάσει ένα συγκεκριμένο οδικό χάρτη με πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για τη μετάβαση στη Βιομηχανία 4.0, καθώς λίγο έως πολύ, αυτό είχε προαναγγείλει λίγες ώρες νωρίτερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης. Μάλιστα, ο κ. Φέσσας, εισπράττοντας την αγωνία του κοινού, παρότρυνε τον Πρωθυπουργό να προχωρήσει στις σχετικές ανακοινώσεις.

Αντί όμως για συγκεκριμένες πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση αυτή, ο κ. Μητσοτάκης, προανήγγειλε τη σύσταση ενός Εθνικού Συμβουλίου Βιομηχανίας, «είδηση» που επέφερε την σκωπτική παρατήρηση του κ. Φέσσα, ο οποίος σημείωσε ότι ... «έχω αρνητική πείρα από την αποτελεσματικότητα των εθνικών συμβουλίων».

Πάντως ο κ. Μητσοτάκης απάντησε ότι αυτό το συμβούλιο θα είναι διαφορετικό από τα άλλα, σημειώνοντας ότι στο πλαίσιο αυτό, θα διαμορφωθεί ένας οδικός χάρτης με παρεμβάσεις σε κανονιστικό και χρηματοδοτικό επίπεδο και με συγκεκριμένους στόχους και παρεμβάσεις.

Ο κ. Μητσοτάκης, αναφέρθηκε στη μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων από το 28% στο 25% και του φόρου για τα μερίσματα, επανέλαβε την πρόθεση για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών εντός του 2020, ενώ κάλεσε το βιομηχανικό κόσμο να μεγαλώσει τις επιχειρήσεις του, μέσω συγχωνεύσεων, συνεργειών και clusters, καθώς όπως σημείωσε, δεν έχουμε πολλές μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις που να μπορούν να σταθούν στις προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνισμού.

Μάλιστα ανέφερε ότι θα υπάρξουν φορολογικά κίνητρα για την πριμοδότηση των συγχωνεύσεων.

Από την πλευρά του ο κ. Φέσσας, ζήτησε από τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει ένα επιχειρηματικό περιβάλλον με χαμηλότερο μη μισθολογικό κόστος, λιγότερους φόρους καθώς και να ληφθούν μέτρα για τη αποτροπή της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής που προέρχονται κατά βάση από τις μικρές επιχειρήσεις.

Ο ίδιος σημείωσε ότι η Βιομηχανία 4.0 πέρα από την ενσωμάτωση της τεχνολογίας, αποτελεί και ένα κίνητρο για την αλλαγή της νοοτροπίας και της κατεύθυνσης που σκεφτόμαστε και δρούμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v