Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η ατζέντα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας

Αρχίζουν το απόγευμα οι εργασίες του Συνεδρίου, παρουσία υψηλών προσκεκλημένων. Οι στόχοι και τα διακυβεύματα της ηγεσίας της παράταξης. Τι θα κάνουν οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς.

Η ατζέντα του 13ου συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας

Με σύνθημα «Το Μέλλον αρχίζει Τώρα», ξεκινούν σήμερα οι εργασίες του 13ου Συνεδρίου της Νέας Δημοκρατίας στο Metropolitan Expo, το πρώτο μετά την εκλογική νίκη της κυβερνώσας παράταξης στις 7 Ιουλίου. Στόχος του συνεδρίου είναι να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος.

Με αφετηρία την τριήμερη κορυφαία κομματική διαδικασία, όπως σημειώνουν στην Πειραιώς, επιδιώκουν να σπάσουν την παράδοση που θέλει τα κόμματα, όταν αναλάβουν τη διακυβέρνηση της χώρας, να πέφτουν σε «χειμερία νάρκη». Όπως μας δηλώνει ο Γραμματέας της Π.Ε. της ΝΔ, Γιώργος Στεργίου, «ευθύνη μας είναι να παραμείνουμε σε ευθεία γραμμή με την κοινωνία και να συνεχίσουμε να αναδεικνύουμε όλα εκείνα που πραγματικά καθορίζουν τη ζωή μας».

Την ατζέντα του Συνεδρίου τροφοδοτούν κρίσιμα ζητήματα και προκλήσεις του 21ου αιώνα, όπως η διαρκής μάχη απέναντι στον λαϊκισμό, οι προκλήσεις και οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, οι μεγάλες αλλαγές στο νέο ψηφιακό κόσμο, καθώς και η ισότιμη συμμετοχή των φύλων στην κοινωνική και οικονομική ζωή. 

Σήμερα, περισσότερο από ποτέ άλλοτε, λένε στην ΝΔ, η πολιτική οφείλει να δώσει ρεαλιστικές απαντήσεις σε όλους τους προβληματισμούς και τις προσδοκίες των Ελλήνων. Και αυτό θα κληθούν να συζητήσουν οι 1.764 σύνεδροι, ενώπιον των 5.639 παρατηρητών που αναμένεται να φτάσουν από όλη την Ελλάδα για να συμμετάσχουν στις συνεδριακές εργασίες.

Στις 7 μ.μ. είναι προγραμματισμένος ο εναρκτήριος χαιρετισμός από τον Πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Βαγγέλη Μεϊμαράκη, θα ακολουθήσει χαιρετισμός από τον Γενικό Γραμματέα του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Antonio Lopez-Isturiz White και η πρώτη μέρα θα κλείσει με ομιλία του Πρωθυπουργού και Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υψηλές παρουσίες

Θα παραστούν, μεταξύ άλλων, ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σημαίνον στέλεχος της ιταλικής κεντροδεξιάς, η Ιρλανδή αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μαϊρίντ Μακ Γκίνες, η Ελληνοκύπρια βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης Στέλλα Κυριακίδου, καθώς και η Νταϊάνα Κίνερτ, στέλεχος του κεντροδεξιού κόμματος της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης Γερμανίας.

Παρόντες θα είναι και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί, με τον Κώστα Καραμανλή να μη σκοπεύει να πραγματοποιήσει ομιλία ή κάποια δήλωση, ενώ αντίθετα ο Αντώνης Σαμαράς θα μιλήσει λίγο πριν από το μεσημέρι της Κυριακής και την ολοκλήρωση των εργασιών.

Στο συνέδριο θα υπάρξουν δύο θεματικές ενότητες συζητήσεων. Η πρώτη έχει τίτλο «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον λαϊκισμό» και η δεύτερη «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας».

Το Σάββατο, εξάλλου, μετά το πέρας το συζητήσεων, θα διεξαχθεί νυχτερινός αγώνας δρόμου, με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων που θα διατεθούν στην εκστρατεία για την εξάλειψη της βίας κατά των γυναικών. Συμμετοχή έχουν δηλώσει 374 δρομείς, ανάμεσά τους και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η πλειοψηφία των συνέδρων ανήκει στην ηλικία 35-44 (24,9%) και 25-34 (24,8%). Το 5,6% ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 18-24, το 21,3% είναι από 45-54, το 13,4% είναι από 55-64 και ένα 10% είναι άνω των 65 ετών. Όσον αφορά το φύλο των συνέδρων, δύο στους τρεις είναι άντρες, ενώ οι γυναίκες είναι το 33,5% του συνόλου.

Παράλληλα, συνεχίζοντας την παράδοση που έχει καθιερωθεί και στα προηγούμενα συνέδρια, η Νέα Δημοκρατία διοργανώνει παράλληλες δράσεις, οι οποίες πλαισιώνουν το κυρίως πρόγραμμα του Συνεδρίου. Θα λειτουργήσει Διεθνής Έκθεση Σκίτσου με θέμα «Ισότητα των Φύλων - Έμφυλη Βία», ενώ με στόχο την ενθάρρυνση της συμμετοχής των Ατόμων με Αναπηρία σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες, το μεσημέρι του Σαββάτου θα λειτουργήσει «Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Μαθητών με Προβλήματα Όρασης και Πολλαπλές Αναπηρίες».

Ακόμη, με αφορμή τον εορτασμό των 45 χρόνων από την ίδρυση της Νέας Δημοκρατίας, στον χώρο του Συνεδρίου θα τοποθετηθεί πρωτότυπη κατασκευή με σύνθεση φωτογραφιών από σημαντικές στιγμές του κόμματος και της ΟΝΝΕΔ. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v