Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ποια νομοσχέδια παίρνουν «πράσινο φως» στο υπουργικό συμβούλιο

Η ατζέντα της σημερινής συνεδρίασης, υπό τον πρωθυπουργό. Τα F-16 και τα Mirage, οι προσλήψεις προσωπικού και το ψηφιακό οργανόγραμμα της δημόσιας διοίκησης. Η μάχη για τη μεσαία τάξη και οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ποια νομοσχέδια παίρνουν «πράσινο φως» στο υπουργικό συμβούλιο

Πλούσια είναι η ατζέντα του σημερινού υπουργικού συμβουλίου που θα συνεδριάσει στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Τέσσερα τουλάχιστον νομοσχέδια και αρκετές άλλες κυβερνητικές πρωτοβουλίες, βάσει του ευρύτερου σχεδιασμού, αναμένεται να παρουσιαστούν από τους αρμόδιους υπουργούς και να πάρουν το «πράσινο φως», προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίησή τους. Συγκεκριμένα, θα συζητηθούν το φορολογικό και το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, το νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την Αρχή Διασφάλισης και Πιστοποίησης της Ποιότητας στην Ανώτατη Εκπαίδευση ΑΔιΠ και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για τις προμήθειες.

Επίσης, θα τεθούν επί τάπητος το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ο προγραμματισμός προσλήψεων για το 2020 και η προεπιλογή των δικαστικών λειτουργών για τις θέσεις των Αντιπροέδρων του ΣτΕ και του Αντιπροέδρου του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Όσον αφορά τα εξοπλιστικά, ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος αναμένεται να παρουσιάσει τις συμβάσεις για την αναβάθμιση των F-16, την υποστήριξη των Mirage και των τορπιλών excess materials για τα υποβρύχια κλάσης 214 τύπου «Παπανικολής». Πρόκειται για την πρώτη νομοθετική παρέμβαση και -σύμφωνα με τον ίδιο- θα ακολουθήσουν σύντομα και άλλες, με σκοπό την αναβάθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων. Μετά την έγκριση του υπουργικού συμβουλίου, θα ακολουθήσει η δημόσια διαβούλευση, η νομοθετική διαδικασία από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής και την Ολομέλεια, ώστε στα μέσα Δεκεμβρίου, πριν αρχίσει ο προϋπολογισμός, το θέμα να έχει πάρει τον δρόμο του. 

Σχετικά με τις προσλήψεις στο δημόσιο, το υπουργείο Εσωτερικών ανέπτυξε μια ηλεκτρονική εφαρμογή ετήσιου προγραμματισμού, με στόχο, μεταξύ άλλων, την επιτάχυνση και απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης αιτημάτων πρόσληψης προσωπικού στους φορείς του Δηµοσίου, στο πλαίσιο της τήρησης του λόγου 1 αποχώρηση / 1 πρόσληψη. Η υποβολή των αιτημάτων από τους φορείς ολοκληρώθηκε χθες, μέσω της σχετικής ειδικής εφαρμογής.

Σύστημα κινητικότητας

Έμφαση δίνεται στη λειτουργική διασύνδεση με τις πρόσφατες διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού του Δημοσίου, όπως το σύστημα κινητικότητας, η κατάρτιση περιγραμμάτων θέσης και η λειτουργία του ψηφιακού οργανογράμματος της δημόσιας διοίκησης.

Στο φορολογικό, που ήδη κατατέθηκε στη Βουλή, όπως λένε στην κυβέρνηση, βασικός πυλώνας των διατάξεών του είναι η φορολογική ελάφρυνση των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, μειώνονται αντί να αυξάνονται οι φόροι εισοδήματος για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, επιβραβεύεται η επιχειρηματικότητα προς όφελος των εργαζομένων και της πραγματικής οικονομίας, ενώ θεσπίζονται κίνητρα που προσελκύουν ξένα κεφάλαια και επενδυτές. Στο πλαίσιο αυτό, τα κυβερνητικά στελέχη θα επιχειρήσουν τις επόμενες μέρες να πείσουν ότι πραγματικά στηρίζουν τη μεσαία τάξη -αποδομώντας την περί αντιθέτου ρητορική του ΣΥΡΙΖΑ.   

Στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο αναμένεται να εγκριθεί και το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), που αμέσως μετά θα βγει σε διαβούλευση, προκειμένου ως τα τέλη του έτους να έχει αποσταλεί στην Κομισιόν. Στόχος είναι η διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στο ενεργειακό μείγμα της χώρας, το οποίο θα επιτευχθεί κυρίως μέσω της εγκατάστασης περίπου 9.500 MW νέων σταθμών ΑΠΕ στην ελληνική επικράτεια έως το 2030. Επίσης, προβλέπεται η ενίσχυση των διασυνδέσεων της χώρας με τις γειτονικές χώρες, καθώς και η ανάπτυξη συστημάτων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας που θα αποθηκεύουν την πλεονάζουσα παραγωγή ΑΠΕ και θα την εγχέουν στις ώρες υψηλής ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και της λήψης μέτρων για ενίσχυση της ενεργειακής απόδοσης των κτιρίων.   

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v