Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκρίνιες στη ΝΔ για τους διοικητές των νοσοκομείων

Πώς αντιδρά το Μέγαρο Μαξίμου στις κατηγορίες περί «ρουσφετολογικών διορισμών». Οι γαλάζιοι βουλευτές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και οι τοπικές κοινωνίες. Φορολογικό και ασφαλιστικό ενώπιον των υπουργών.

Γκρίνιες στη ΝΔ για τους διοικητές των νοσοκομείων

Μουρμούρες προκάλεσαν ακόμα και μέσα στη ΝΔ κάποιες από τις επιλογές για τις διοικήσεις των νοσοκομείων, με αποκορύφωμα τον 80χρονο ο οποίος είχε ανακοινωθεί για το Νοσοκομείο Καρδίτσας.

Πολλοί ήταν οι γαλάζιοι βουλευτές που σε ιδιωτικές συνομιλίες εξέφραζαν τη δυσφορία τους για τον τρόπο ορισμού των νέων διοικήσεων, τις οποίες απέδιδαν σε πιέσεις κυρίως τοπικών παραγόντων, υπουργών και όχι μόνο, προκειμένου να ικανοποιήσουν τους πολιτικούς τους φίλους.

Δημοσίως, μέσω twitter, ο βουλευτής-δημοσιογράφος Γιάννης Λοβέρδος υπογράμμισε ότι «δεν είμαι ικανοποιημένος με τις ατυχείς επιλογές στις διοικήσεις νοσοκομείων. Η κυβέρνηση μας πρέπει να είναι η κυβέρνηση των αρίστων. Αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ, που θεωρούσε φυσιολογικό να διορίζει μέχρι και…τεχνίτες βουλκανιζατέρ ως διοικητές νοσοκομείων», τόνισε. Την ίδια ώρα και σε τοπικό επίπεδο, σε κάποιες περιοχές της χώρας, υπήρξαν επίσης παράπονα, κυρίως δια των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, ενώ την παραίτησή της ανακοίνωσε η πρόεδρος της Δημοτικής Τοπικής Οργάνωσης Κυθήρων της ΝΔ, διαμαρτυρόμενη για το νέο διοικητή του νοσοκομείου του νησιού.

Οι εξελίξεις, σε συνδυασμό με τη διάσταση που πήρε το θέμα, επέφερε εκνευρισμό και στο Μέγαρο Μαξίμου, με το οποίο βρισκόταν  σε ανοικτή γραμμή η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.  

Αποφασίστηκε κατ’ αρχήν η απομάκρυνση του 80χρονου διοικητή, ο οποίος υποχρεώθηκε σε παραίτηση πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του και ενώ επισήμως η ΝΔ, με σχετική ανακοίνωση, αναγνώρισε «περιπτώσεις αστοχιών» τις οποίες η σημερινή κυβέρνηση «δεν έχει κανένα πρόβλημα να διορθώσει».

Όπως αναφέρουν στο Μέγαρο Μαξίμου, οι διοικητές που διορίστηκαν στα νοσοκομεία θα υπογράψουν συμβόλαια με ρήτρα αποδοτικότητας, με ποιοτικούς και ποσοτικούς στόχους, θα αξιολογούνται αμιγώς για το έργο τους κάθε τρεις μήνες και σε αυτή τη βάση θα κρίνονται. Όποιος κρίνεται ανεπαρκής, σημειώνουν οι ίδιες πηγές, θα απολύεται δίχως αποζημίωση, με τους διοικητές και υποδιοικητές των νοσοκομείων να είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται στις εφημερίες και «να δίνουν λύσεις στα όποια προβλήματα προκύπτουν».

«Άξιοι άνθρωποι»

Όσον αφορά τις αιχμές ότι πολλοί διορισθέντες είναι μέλη της ΝΔ, κυβερνητικές πηγές σημειώνουν: «Βεβαίως η κυβέρνηση αξιοποιεί στελέχη που προέρχονται από το συγκεκριμένο κόμμα. Αλίμονο αν αποκλείονταν άξιοι άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν επειδή ανήκουν πολιτικά στη ΝΔ. Αυτό θα ήταν αδιανόητη διάκριση εις βάρος τους. Το ζήτημα είναι να μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματική διοίκηση σε θέση ευθύνης», τονίζουν.

Υπογραμμίζουν δε πως ο ΣΥΡΙΖΑ, «που διόρισε ως διοικητές νοσοκομείων ανθρώπους με τέσσερα πλαστά πτυχία –στο Κρατικό Νίκαιας- και ιδιοκτήτες βουλκανιζατέρ -στο Νοσοκομείο Σαντορίνης- ενώ διέλυε γενικότερα τη δημόσια Υγεία, δεν μπορεί να κουνάει το δάχτυλο στην κυβέρνηση».

Στην κυβέρνηση θεωρούν το θέμα λήξαν και θέλουν να προχωρήσουν στην άμεση παραγωγή έργου, βάσει του σχετικού προγραμματισμού. Αύριο, Πέμπτη, συνεδριάζει το υπουργικό συμβούλιο, στην ατζέντα του οποίου θα βρεθούν το φορολογικό νομοσχέδιο, που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, το νέο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), καθώς και το νέο ασφαλιστικό, το οποίο αναμένεται να παρουσιάσει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Όπως έκανε γνωστό ο Γιώργος Γεραπετρίτης, στο υπουργικό συμβούλιο θα συζητηθεί η βασική δομή του ασφαλιστικού συστήματος «το οποίο είναι ένα σύστημα θα είναι εξαιρετικά μακροσκοπικό. Δηλαδή αφενός θα προσπαθεί διαρθρωτικά να εκσυγχρονίσει τις δομές συνολικά του συστήματος, και αφετέρου θα δημιουργήσει ένα απλό σαφές και ενιαίο πλαίσιο κοινωνικής ασφάλισης, το οποίο θα είναι δίκαιο και θα αποσυνδέει την κοινωνική ασφάλιση από το εισόδημα το οποίο θα παράγεται».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v