Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντίστροφη μέτρηση στη ΝΔ για το 13ο συνέδριο

Οι στόχοι και τα διακυβεύματα της γαλάζιας ηγετικής ομάδας. Η σύγχρονη φυσιογνωμία της παράταξης και οι «σειρήνες» του λαϊκισμού. Οι προσκεκλημένοι, οι βιωματικές δράσεις και ο αγώνας δρόμου.

Αντίστροφη μέτρηση στη ΝΔ για το 13ο συνέδριο

Σε ρυθμούς συνεδρίου αρχίζουν να κινούνται στη Νέα Δημοκρατία, καθώς την προσεχή Παρασκευή, 29 Νοεμβρίου, ξεκινά τις εργασίες του το 13ο συνέδριο του κόμματος, στο εκθεσιακό κέντρο του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» (Metropolitan Expo).

Είναι η πρώτη συνεδρίαση του ανώτατου κομματικού οργάνου μετά την εκλογική νίκη της 7ης Ιουλίου και την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τη Νέα Δημοκρατία, με το κλίμα -εκ των πραγμάτων- να αναμένεται πανηγυρικό. «Το Μέλλον Αρχίζει Τώρα», είναι το σύνθημα του συνεδρίου, στόχος του οποίου, σύμφωνα με κομματικές πηγές, είναι να ανοίξει ο διάλογος με την κοινωνία και να τεθούν τα νέα ιδεολογικοπολιτικά θέματα που θα απασχολήσουν τους πολίτες το επόμενο διάστημα.

Ταυτόχρονα, θα πραγματοποιηθεί ο «απολογισμός της επιτυχημένης πορείας που έφερε την αυτοδυναμία στις εκλογές» και θα προσδιοριστεί το πλαίσιο μέσω του οποίου το κόμμα θα παραμείνει σε διαρκή επαφή με τον κόσμο, διατηρώντας σαφή και διακριτό ρόλο από την κυβέρνηση. Μέσω της τριήμερης διαδικασίας, λένε στην Πειραιώς, θα αποτυπωθεί εμπράκτως ότι η ΝΔ είναι ένα κόμμα μεταρρυθμιστικό, σύγχρονο και δημιουργικό και γι' αυτό απευθύνονται και σε ανθρώπους εκτός κόμματος.

Όπως έχει πει ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της κυβερνώσας παράταξης Κυριάκος Μητσοτάκης, το συγκεκριμένο συνέδριο θα πρέπει να αποτελέσει «σημείο αναφοράς για τη σύγχρονη φυσιογνωμία του κόμματος» στον αγώνα ενάντια στις «σειρήνες» του λαϊκισμού και στην προσπάθεια για πολύπλευρη διεύρυνση, τόσο προς το κέντρο όσο και προς τα δεξιά.

Οι θεματικές ενότητες που θα απασχολήσουν τους συνέδρους θα είναι δύο. H πρώτη θα έχει τίτλο «Με εθνική αυτοπεποίθηση κερδίζουμε τις μάχες απέναντι στον λαϊκισμό» και η δεύτερη «Πολιτική για τους πολίτες: Δίνουμε απαντήσεις στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου που επηρεάζουν τη ζωή μας».

Βιωματικές δράσεις

Προσκεκλημένοι, μεταξύ άλλων, είναι ο Αντόνιο Ταγιάνι, πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου αλλά και κορυφαίο στέλεχος της Ιταλικής Κεντροδεξιάς, η Κύπρια Επίτροπος για θέματα Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, ο αντιπρόεδρος του ΕΛΚ Πάουλο Ρανχέλ και η Ιρλανδή Μαϊρίντ Μακ Γκίνες, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Επίσης, η Γερμανίδα Νταϊάνα Κίνερτ, στέλεχος του CDU, η Ιόλη Χριστοπούλου, συνιδρύτρια του The Green Tank, καθώς και ο Πάνος Παχατουρίδης, υπεύθυνος για την ανάπτυξη του Facebook API σε Ευρώπη, Μέση Ανατολή και Αφρική.

Παράλληλα με τις ομιλίες θα πραγματοποιηθούν πρωτότυπες βιωματικές δράσεις, ενώ το βράδυ του Σαββάτου θα διεξαχθεί νυχτερινός αγώνας δρόμου 4 χιλιομέτρων, ο οποίος θα είναι αφιερωμένος στη μάχη κατά της κακοποίησης των γυναικών και πρόθεση του κ. Μητσοτάκη είναι να συμμετάσχει κι εκείνος. Τον αγώνα ενάντια στη βία κατά των γυναικών συμβολίζει, άλλωστε, το πορτοκαλί χρώμα που θα συνοδεύει στον λογότυπο το μπλε σκούρο και το γαλάζιο. Οι διαδικασίες θα είναι πλήρως ψηφιοποιημένες και για πρώτη φορά οι διαπιστεύσεις και ο φάκελος του Συνεδρίου θα είναι διαθέσιμα μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Όπως έχει αποσαφηνιστεί, στο συνέδριο δεν θα εκλεγούν κομματικά όργανα και οι εισηγήσεις των συνέδρων θα είναι τρίλεπτες και θα αφορούν αποκλειστικά τις δύο θεματικές ενότητες. Οι εργασίες θα ξεκινήσουν την Παρασκευή το απόγευμα με την ομιλία του προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής και ευρωβουλευτή Βαγγέλη Μεϊμαράκη. Θ’ ακολουθήσει η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος θα μιλήσει και στο κλείσιμο του συνεδρίου το μεσημέρι της Κυριακής. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v