Σήμα κινδύνου για τις διαστάσεις που έχει πάρει το προσφυγικό/μεταναστευτικό εξέπεμψε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, στη συζήτηση που έγινε στη Βουλή με αφορμή επίκαιρη ερώτηση που κατέθεσε. «Δεν βλέπετε τι έρχεται; Δεν βλέπετε ότι το προσφυγικό μπορεί να εξελιχθεί ακόμα και σε εθνική τραγωδία;» σημείωσε, καλώντας τον πρωθυπουργό να αλλάξει ρότα. «Το αυγό του φιδιού παραμονεύει», επεσήμανε και τόνισε την ανάγκη να ληφθεί σειρά πρωτοβουλιών.
«Είναι ώρα να διεκδικήσουμε με κάθε τρόπο. Ακόμα και αν χρειαστεί να μπλοκάρουμε κρίσιμες αποφάσεις στην Ευρώπη» ανέφερε η Φ. Γεννηματά και προσέθεσε, «δεν θα μείνουμε απλοί θεατές στην ολοκλήρωση αυτού του εγκλήματος σε βάρος της χώρας. Καθαρές κουβέντες - καθαροί λογαριασμοί».
Η Φώφη Γεννηματά είπε πως χρειάζεται άμεση απόφαση της Ε.Ε. για μετεγκατάσταση προσφύγων, δίκαιη κατανομή στις ευρωπαϊκές χώρες, οικονομικές κυρώσεις για όσα κράτη αρνούνται τον καταμερισμό κ.α.
«Η Ελλάδα δεν αντέχει άλλες Μόριες» υπογράμμισε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής. Παράλληλα εξαπέλυσε βέλη λέγοντας πως «κύριε Μητσοτάκη, είναι τραγικό δικοί σας υπουργοί να δηλώνουν ικανοποιημένοι από τη Μόρια και είναι τραγικό βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ να λέει πως δεν γίνονται κάθε μέρα βιασμοί». Να σημειωθεί πως οι αναφορές αυτές αφορούσαν τον Μ. Χρυσοχοΐδη και τον Θ. Δρίτσα αντίστοιχα, οι οποίοι δεν κατονομάστηκαν.
Αναφερόμενη στην κατάσταση που επικρατεί στα νησιά, χτύπησε καμπανάκι επισημαίνοντας, «πριν δύο εβδομάδες ήταν 35.500 άτομα, χθες ξεπερνούσαν τις 38.000 και σήμερα είναι ακόμα περισσότερα». Όπως είπε, απαιτείται καλύτερη φύλαξη των συνόρων και μεγαλύτερη συνεργασία με τη Frontex. «Αρκετά με την υποκρισία. Χορτάσαμε. Δεν αντέχουμε άλλο και κυρίως δεν αντέχει ο λαός», υπογράμμισε.
Μητσοτάκης: Κλείνουμε την πόρτα στους παράνομους διακινητές ανθρώπων
Στο πλέγμα δράσεων που υλοποιεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού αναφέρθηκε από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Αναφερόμενος στη στάση της κυβέρνησης σημείωσε πως στόχος είναι «ανθρώπινες συνθήκες για τους κατατρεγμένους, ασφαλείς συνθήκες για τους κατοίκους».
Από το βήμα της Βουλής επεσήμανε πως «το μήνυμά μας είναι ξεκάθαρο: η Ελλάδα έχει τις αντοχές της αλλά ξέφραγο αμπέλι δεν είναι». Όπως είπε, «ευπρόσδεκτοι στην Ελλάδα είναι αυτοί που επιλέγουμε εμείς», επισημαίνοντας πως θα γίνουν επιστροφές.
Συνέχισε λέγοντας «κλείνουμε την πόρτα στους παράνομους διακινητές ανθρώπων και σε όσους δεν έχουν προσφυγικό προφίλ. Ανοίγουμε την πόρτα στους πραγματικά κατατρεγμένους». Μάλιστα επεσήμανε πως «ο πολιτισμός μας είναι πολύ ισχυρός για να επηρεαστεί. Η σημαία μας είναι πολύ μεγάλη για να αγκαλιάσει όποιον το επιθυμεί», ενώ είπε πως «πρέπει να απομονώσουμε τις ακραίες φωνές που θέλουν να κάνουν σπέκουλα».
Αναφορικά με το σχέδιο της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός εστίασε μεταξύ άλλων στα μέτρα για τη στήριξη των νησιών που σηκώνουν το βάρος των ροών, στη δημιουργία κλειστών κέντρων και στη συγκρότηση ενιαίου φορέα για τη φύλαξη των συνόρων (για τον σκοπό αυτό θα γίνουν και προσλήψεις). Παράλληλα είπε πως θα γίνουν επιστροφές, λέγοντας πως δεν θα βάλει στόχο αριθμητικό και προσθέτοντας πως θα έχει και συμβολικό μήνυμα.
Όσον αφορά στην Τουρκία, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως πρέπει να τηρηθεί η συμφωνία που υπάρχει και επεσήμανε πως δεν μπορεί να χρησιμοποιεί το ζήτημα αυτό ως μοχλό πίεσης απέναντι στην Ε.Ε.
Στην δευτερολογία του, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ασυνόδευτα παιδιά που βρίσκονται στη χώρα μας, επισημαίνοντας πως υπήρξαν επαφές αλλά “η απάντηση που πήραμε δεν ήταν θετική και αυτό δεν τιμά την Ευρώπη”. Όπως είπε αυτή τη στιγμή είναι 1.200 ασυνόδευτα παιδιά σε δομές και συνολικά στη χώρα 4.500. Για να προσθέσει πως προτείναμε στην Ευρώπη να κρατήσουμε τα 1.500 και ένας αριθμός παιδιών να φιλοξενηθεί σε άλλες χώρες, ωστόσο δεν υπήρξε απάντηση.
“Το μεταναστευτικό είναι ένα πρόβλημα σημαντικό, διαρκές, που καταλαβαίνει η ελληνική κοινωνία ότι δεν έχει μαγικές λύσεις, είναι εξαιρετικό σύνθετο, που έχει ανθρώπινη διάσταση” επεσήμανε. Για να προσθέσει πως “ζητάμε από την Ευρώπη άμεσα αλλαγή του Δουβλίνου”, ενώ είπε πως σε αυτή την προσπάθεια η Γερμανία είναι σύμμαχος και αλλού θα δούμε το πρόβλημα.
“Είμαι ρεαλιστής” επεσήμανε και προσέθεσε πως η εκτίμηση είναι πως η δήλωση Ευρώπης-Τουρκίας δεν μπορεί να αλλάξει τώρα αλλά μπορεί να εφαρμοστεί. “Δεν μπορεί να επικοινωνούμε με την τουρκική ακτοφυλακή για βάρκες που ξέρουμε ότι φεύγουν από τα τουρκικά παράλια και να μην παίρνουμε απάντηση” επεσήμανε.
Παράλληλα εξαπέλυσε πυρά στο ΣΥΡΙΖΑ πως δεν είχε οργανωμένο, ενώ όσον αφορά στα προαναχωρησιακά κέντρα είπε πως αυτό είχε συζητηθεί και το 2016 σε σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών.