Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση στηρίζει τους «εγκληματίες με το λευκό κολάρο»

Φουλ επίθεση στα ζητήματα διαφθοράς, διαπλοκής και αυταρχισμού, αλλά συναινετικός για το προσφυγικό και για «τυχόν θετικά μέτρα». Μήνυμα για το μέλλον: «Στο θέμα της Novartis κινηθήκαμε σαν αρσακειάδες με τον σταυρό στο χέρι, χωρίς τσαγανό». 

Α. Τσίπρας: Η κυβέρνηση στηρίζει τους «εγκληματίες με το λευκό κολάρο»

Σφόδρα επικριτικός στα θέματα της διαφθοράς και του αυταρχισμού, αλλά και θεσμικός στην αντιμετώπιση του προσφυγικού ή σε τυχόν καλά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, εμφανίσθηκε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε σε τηλεοπτικό σταθμό (Open):

- Έδωσε απάντηση για την παρουσία του στην πορεία του Πολυτεχνείου.

- Επικέντρωσε στην αλλαγή του Ποινικού Κώδικα «υπέρ των ‘μπαχαλάκηδων’ με τις γραβάτες και τα κοστούμια» και την ασυλία των τραπεζικών στελεχών «που υπέγραψαν θαλασσοδάνεια σε μέσα ενημέρωσης και κόμματα».

- Επέμεινε στην πρότασή του για σαφή ορισμό στο νέο Σύνταγμα ότι το αδίκημα της δωροδοκίας δεν παραγράφεται με αναδρομική ισχύ.

- Δήλωσε ότι το κόμμα του θα υπερψηφίσει θετικές αλλαγές στο φορολογικό, «διότι είναι κληρονομιά μας, παρότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι μπήκαμε σε τέταρτο μνημόνιο».

- Παρακίνησε τους περιφερειάρχες να δεχτούν μετεγκαταστάσεις προσφύγων-μεταναστών στις περιοχές τους, αποδίδοντας τη δυσφορία τους στο γεγονός ότι «ο κ. Μητσοτάκης προεκλογικά δήλωνε αντίθετος με τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα».

- Έκανε μία απρόσμενη αυτοκριτική για το πώς χειρίσθηκε η κυβέρνησή του την υπόθεση Novartis: «κινηθήκαμε σαν αρσακειάδες με τον σταυρό στο χέρι, χωρίς τσαγανό, δεν είχαμε ιδέα για την πολιτική διάσταση».

Με τον τρόπο αυτό έστειλε μηνύματα... σε πολλούς αποδέκτες ότι «η δεύτερη φορά» θα στηριχθεί πάνω στην εμπειρία και την αποφασιστικότητα.

Και το... λιβάνισμα έχει τα όριά του

Όπως αναφέραμε και χθες, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης «περνά στην αντεπίθεση» προκειμένου να αντιμετωπίσει «τη μιντιακή σιωπή ή τη διαστρέβλωση των θέσεών μας από τα συστημικά μέσα ενημέρωσης».

Είναι ενδεικτική η απάντηση που έδωσε ο κ. Τσίπρας όταν ρωτήθηκε ποιους εννοεί όταν μιλάει για «λευκά κολάρα» και γιατί δεν τους κατονομάζει: «Τα ονοματεπώνυμα τα ζητάω από τον κ. Μητσοτάκη και θα περίμενα να μου τα πείτε κι εσείς, ως δημοσιογράφοι. To να λιβανίζετε μία κυβέρνηση έχει και τα όριά της, γενικά μιλάω».

Στηλίτευσε εκ νέου άλλωστε το γεγονός ότι κανένας τηλεοπτικός σταθμός πανελλαδικής εμβέλειας δεν μετέδωσε το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης για τη Novartis (σ.σ. το «Kontra» που την μετέδωσε εκπέμπει μόνο στην Αττική).

«Οι FT δεν ανασκεύασαν»

Δεν άφησε στο απυρόβλητο ούτε τη «σιωπή» των ΜΜΕ για την περίφημη διάταξη που αφορά στη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και στην ασυλία των τραπεζικών στελεχών, σε αντίστιξη με τους Financial Times που ανέδειξαν το θέμα. «Η κυβέρνηση αλλάζει πάλι τους ποινικούς κώδικες τέσσερις μήνες μετά την αλλαγή τους, για να κάνει deals με τους τραπεζίτες και τους εγκληματίες του λευκού κολάρου που έχουν κατασχέσεις των περιουσιακών τους στοιχείων», είπε.

Στην παρατήρηση της δημοσιογράφου δε, ότι η κυβέρνηση έχει στείλει απαντητική επιστολή, ο κ. Τσίπρας απάντησε: «Ναι, αλλά οι FT δεν ανασκεύασαν κι αυτό κάτι λέει».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν σηκώνει τυχαία το θέμα, καθώς πέραν της διάστασης που πήρε λόγω των FT, την Παρασκευή αναμένεται να απαντηθεί στην «Ωρα του Πρωθυπουργού» η σχετική ερώτηση που έχει καταθέσει στον κ. Μητσοτάκη. Η απάντηση δεν δόθηκε την προηγούμενη Παρασκευή καθώς ο πρωθυπουργός απουσίασε από την Αθήνα.

«Τραπεζικά στελέχη που ελέγχονται για τα θαλασσοδάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα απέκτησαν ασυλία τώρα», είπε, και χαρακτήρισε «αδύναμο» τον αντίλογο ότι χωρίς ασυλία τα τραπεζικά στελέχη θα φοβούνται να βάλουν την υπογραφή τους σε δάνεια. «Ο λόγος για τον οποίον οι τράπεζες δεν χρηματοδοτούν την ελληνική οικονομία είναι ότι έχουν πολλούς σκελετούς στα ντουλάπια τους, δεν είναι ο φόβος των στελεχών τους. Δηλαδή, αφού μέχρι τώρα δεν είχαν κανένα φόβο και έβαζαν την υπογραφή τους γιατί χρειάστηκαν ασυλία; Δεν είναι οξύμωρο αυτό;».

«Τι δεν καταλαβαίνετε;»

Με την ευκαιρία, ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στην παρέμβαση της κυβέρνησης στη σύνθεση της Επιτροπής Ανταγωνισμού, παραπέμποντας στον… αντίπαλο του ιδιοκτήτη του «Open» Iβάν Σαββίδη: «Ενας ανταγωνιστής σας (σ.σ. εννοούσε ο Βαγγέλης Μαρινάκης) έχει μία υπερσυγκέντρωση μέσων ενημέρωσης, η Επιτροπή Ανταγωνισμού ήταν δραστήρια σ' αυτό το θέμα και για χάρη αυτού του επιχειρηματία η κυβέρνηση άλλαξε την Επιτροπή Ανταγωνισμού. Τι δεν καταλαβαίνετε;».

Συμβολική η παρουσία μου στην πορεία

Πέραν τούτων:

- Για τη συμμετοχή του στην πορεία του Πολυτεχνείου είπε: «Η επέτειος του Πολυτεχνείου και η πορεία στην Αμερικανική Πρεσβεία (διότι αμερικανοκίνητη ήταν η χούντα) έχει το νόημα ότι δεν θέλουμε να λησμονήσουμε τι συνέβη και ότι θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να μην ξανασυμβεί. Ο ίδιος ο Μπιλ Κλίντον όταν ήρθε στην Αθήνα ζήτησε συγγνώμη για εκείνη την περίοδο. Εγώ πήγα στο Πολυτεχνείο και ως πρωθυπουργός, η παρουσία μου στην πορεία φέτος είχε συμβολικό χαρακτήρα. Το μήνυμα της επετείου έχει να κάνει με τους αγώνες του ελληνικού λαού και της νεολαίας απέναντι στον αυταρχισμό και στην καταστολή», είπε, αναφερόμενος στην έξαρση της αστυνομικής βίας τις τελευταίες ημέρες.

Τόνισε μάλιστα ότι «η μεγάλη συμμετοχή στην πορεία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο γεγονός ότι έχουν προκληθεί τα αντανακλαστικά του δημοκρατικού και προοδευτικού κόσμου και ιδίως της νεολαίας. Υπεύθυνη αυτής της μαζικής συμμετοχής είναι η ίδια η κυβέρνηση με τις επεμβάσεις στην ΑΣΟΕΕ, στους χώρους διασκέδασης, στους κινηματογράφους. Βιώνουμε μία περίοδο όπου το βασικό χαρακτηριστικό της είναι η αδυναμία της κυβέρνησης να διαχειριστεί κρίσιμα θέματα όπως το προσφυγικό και θέλει να θρέψει ένα κοινό, του οποίου τα αυτιά είχε χαϊδέψει προεκλογικά, με ένα ακραίο δόγμα ‘τάξης και ασφάλειας'».

- Την ίδια στιγμή, ωστόσο, καταδίκασε τις ενέργειες του Ρουβίκωνα, λέγοντας: «Οτιδήποτε είναι έκνομο καταδικάζεται».

«Από τα δύο πρόσωπα του ΠΑΣΟΚ κρατάμε το όραμα»

- Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τον μετασχηματισμό του θα γίνει «λίγο πριν ή λίγο μετά το Πάσχα». Όταν προσδιοριστεί η νέα βάση του κόμματος, τότε θα γίνει και συζήτηση εάν στο μέλλον ο πρόεδρος του κόμματος θα εκλέγεται από αυτήν. «Δεν είμαι του μπάτε σκύλοι, όποιος περνάει απέξω να μπαίνει και να ψηφίζει για πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ».

- Όσο για τη συζήτηση περί «μετατροπής» του ΣΥΡΙΖΑ σε ΠΑΣΟΚ; «Το ΠΑΣΟΚ είχε δύο πρόσωπα, το οραματικό και της διαφθοράς. Κρατάμε το οραματικό».

Όπως σημείωσε άλλωστε, ο ΣΥΡΙΖΑ «είναι κόμμα εν κινήσει», αφού ξεκίνησε ως κινηματικό και έφτασε να γίνει κυβερνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v