Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το μήνυμα Τσίπρα στην πορεία του Πολυτεχνείου

“Το μείζον σήμερα είναι η απάντηση στην αναβίωση του παλιού δεξιού κράτους” απαντά η Κουμουνδούρου στο ερώτημα: “τι γυρεύει στην Αμερικανική Πρεσβεία ένας πρώην πρωθυπουργός που συνομίλησε με τις ΗΠΑ”.

Το μήνυμα Τσίπρα στην πορεία του Πολυτεχνείου

Στη σημερινή πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου θα πάρει μέρος ο Αλέξης Τσίπρας, από την πρώτη σειρά του «μπλοκ» του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με άλλα κορυφαία στελέχη του κόμματος.

Την κίνηση αυτή συζητούσαν στην Κουμουνδούρου τις προηγούμενες δύο ημέρες, ενώ η απόφαση οριστικοποιήθηκε χθες και έγινε γνωστή από αναρτήσεις στελεχών στο Διαδίκτυο.

Το σκεπτικό που οδήγησε σ΄αυτή την επιλογή τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι πως πρέπει να σταλεί ηχηρό και θεσμικό μήνυμα στήριξης του δημοκρατικού κινήματος, απέναντι στον αυταρχισμό των τελευταίων ημερών «που αναβιώνει μαύρες ημέρες της παλιάς Δεξιάς».

Οι αστυνομικές προκλήσεις εις βάρος ανύποπτων πολιτών (που καταγγέλλονται από τους ίδιους σε καθημερινή βάση) μετά την είσοδο των ΜΑΤ στην ΑΣΟΕΕ, αλλά και οι απειλές στελεχών της ΕΛΑΣ εν όψει της σημερινής πορείας («είναι έτοιμες οι φυλακές» και «φέτος δεν υπάρχει πανεπιστημιακό άσυλο»), οδήγησαν τον κ.Τσίπρα στην απόφαση προκειμένου για να στείλει το μήνυμα «μην διανοηθείτε να επιτεθείτε στην πορεία» και «σταματήστε τον αστυνομικό αυταρχισμό».

Στο ερώτημα πώς συνάδει μία πορεία προς την Αμερικανική Πρεσβεία από έναν πρώην πρωθυπουργό που συνομίλησε και συνεργάστηκε, ως εκ του ρόλου του, με τις ΗΠΑ, στελέχη του κόμματος εξηγούν ότι το μείζον, σήμερα, είναι να σταλεί το παραπάνω μήνυμα «και όχι του πού καταλήγει η πορεία του Πολυτεχνείου». Κατά τους ίδιους, πάντως, δεν είναι ακόμα γνωστό εάν η παρουσία του κ. Τσίπρα στην κεφαλή του κομματικού «μπλοκ» θα διαρκέσει μέχρι τη λήξη της, αν και αυτή είναι η πιθανότερη εκδοχή.

Το σκεπτικό ανέλυσε με ανάρτησή του στο Διαδίκτυο ο πρώην γραμματέας του κόμματος Πάνος Ρήγας:
«Σε μια κίνηση με μηνύματα και συμβολισμούς απέναντι στον αυταρχισμό, στην αστυνομοκρατία και το δόγμα καταστολής της κυβέρνησης Μητσοτάκη αποφάσισε να προχωρήσει ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα βρίσκεται αύριο (σ.σ. σήμερα) στην πορεία και θα τεθεί επικεφαλής στο μπλοκ του κόμματος.
Μια απόφαση χωρίς προηγούμενο αφού είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που πρώην πρωθυπουργός συμμετέχει στην πορεία του Πολυτεχνείου. Ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει το φοιτητικό κίνημα και εκδηλώνει την αντίθεση του στην παραβίαση του ασύλου και στο δόγμα της κυβέρνησης ‘Νόμος & τάξη’. Ο φετινός εορτασμός ας είναι εφαλτήριο προάσπισης της δημοκρατίας μας, διαφύλαξης της ιστορικής μνήμης και διεκδίκησης ενός Πανεπιστημίου ανοιχτού στο λαό και τη νεολαία».

“Στήνουν προβοκάτσια”

Όπως έχουμε αναφέρει, στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζονται ιδιαίτερα ανήσυχοι για τη σημερινή ημέρα, καθώς, μεταξύ άλλων, αποδίδουν την αστυνομική πρακτική και στην προσπάθεια της κυβέρνησης “να φύγουν τα βλέμματα” της κοινωνίας από τις καυτές εξελίξεις στο προσφυγικό, στα νομοθετήματα για το βρώμικο χρήμα (που καυτηρίασαν εντυπωσιακά οι Financial Times), στην “τούμπα” περί τη Συμφωνία των Πρεσπών και στο φορολογικό νομοσχέδιο που “έρχεται” στη Βουλή.

Ο ίδιος ο κ.Τσίπρας κατήγγειλε την Πέμπτη από την Κοζάνη ότι “στήνουν μια προβοκατόρικη πολιτική, στην οποία εμείς δεν θα τσιμπήσουμε”, για να απευθύνει κάλεσμα στους δημοκράτες του τόπου: “Σ' αυτή την προβοκάτσια εμείς θα πούμε, η δημοκρατική και προοδευτική παράταξη του τόπου είναι εδώ για να υπερασπιστεί τη νομιμότητα, όχι τα μπάχαλα. Να υπερασπιστεί το δημοκρατικό δικαίωμα του τελευταίου νέου ανθρώπου στον τόπο μας να διακινεί ελεύθερα τις απόψεις και τις ιδέες του. Να υπερασπιστεί το δικαίωμα στη δημοκρατία, διότι δικαίωμα στη δημοκρατία είναι και η διαδήλωση, δικαίωμα στη δημοκρατία είναι η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών”.

Σχέδιο για την “μιντιακή σιωπή και διαστρέβλωση”

Από αύριο (και ανάλογα με την έκβαση της αποψινής πορείας) η ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα συζητήσει τον τρόπο παράκαμψης της “μιντιακής σιωπής και διαστρέβλωσης” των θεμάτων που ενοχλούν την κυβέρνηση.
Ως ενδεικτικό, τελευταίο, παράδειγμα, αναφέρουν την “εξαφάνιση” του άρθρου των Financial Times από τα περισσότερα «μεγάλα» μέσα ενημέρωσης και την αποσιώπηση των σχετικών σχολίων του ΣΥΡΙΖΑ. «Εκπονούμε σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης, το οποίο θα το δείτε... στην πράξη», τονίζουν, διευκρινίζοντας ότι «δεν αρκεί η διαμαρτυρία και η καταγγελία του φαινομένου».

Προς το παρόν, ολοκληρώνεται το πρόγραμμα περιοδειών και ομιλιών ανά τη χώρα σχεδόν όλων των στελεχών του κόμματος, ενώ στην πρώτη γραμμή θα μείνει, σταθερά, ο κ. Τσίπρας. Οι περιοδείες των στελεχών θα γίνονται με «δίδυμα», δηλαδή ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και ένα της Προοδευτικής Συμμαχίας, προκειμένου να περάσει εμφατικά το μήνυμα της διεύρυνσης.  Οι μεγάλες μάχες, βεβαίως, θα δοθούν στη Βουλή, με αφορμή το φορολογικό νομοσχέδιο και τον νέο Προϋπολογισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v