Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εβδομάδα-φωτιά για Novartis στη Βουλή… και στους δέκτες μας

Σήμερα αποφασίζει ο ΣΥΡΙΖΑ τη στάση του μετά την εξαίρεση Τζανακόπουλου-Πολάκη από την Προανακριτική. «Με το έγγραφο Τουλουπάκη θέλετε να πείτε ότι το FBI έστησε την πολιτική σκευωρία;», το ερώτημα της Κουμουνδούρου προς ΝΔ-ΚΙΝΑΛ.

Εβδομάδα-φωτιά για Novartis στη Βουλή… και στους δέκτες μας

Η υπόθεση Novartis θα έχει κεντρικό ρόλο (και) αυτή την εβδομάδα, ενώ η αντιπαράθεση θα κορυφωθεί την Πέμπτη που θα συνεδριάσει, εξ αναβολής, η Προανακριτική επιτροπή της Βουλής. Μία ημέρα νωρίτερα, θα προβληθεί από ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό (Kontra) το ντοκιμαντέρ της δημόσιας ελβετικής τηλεόρασης, ενώ η προαναγγελία έχει ήδη προκαλέσει θόρυβο και συζητήσεις.

Τα στοιχεία που αναμένεται να λειτουργήσουν ως καύσιμο πυροδότησης είναι:

- Η απόφαση που θα πάρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τη «συμπεριφορά» του, μετά την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από μέλη της Προανακριτικής, με την πλειοψηφία της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ. Ο Αλέξης Τσίπρας έχει ήδη διαμηνύσει ότι δεν θα αντικαταστήσει τους δύο βουλευτές. Αυτό σημαίνει ότι η επιτροπή θα λειτουργήσει χωρίς απαρτία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εγκυρότητα των εργασιών της και του πορίσματος που θα εκδώσει στο τέλος.

Το εάν οι κύριοι Τζανακόπουλος και Πολάκης δεν προσέλθουν καν την Πέμπτη στην επιτροπή (από την οποία εξαιρέθηκαν) ή εάν θα προσέλθουν «απαιτώντας» από τη φρουρά να τους βγάλει έξω, θα αποφασιστεί σήμερα. Κι αυτό διότι, κατά τις πληροφορίες, αυτό το θέμα θα κυριαρχήσει στη σημερινή συνεδρίαση του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει και ο κ. Τσίπρας.

Σημειώνεται ότι ορισμένα στελέχη του κόμματος (εκ των λεγόμενων «κομματικών») δεν συμφωνούν με κινήσεις «ακτιβισμού», όπως τις ονομάζουν, ζητώντας αντιπολιτευτική τακτική «εντός ορίων πολιτικού καθωσπρεπισμού».

Είναι ενδεικτικό ότι ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης τόνισε χθες (στο «Έθνος») ότι οι εξελίξεις περί την Προανακριτική δεν συνιστούν «κορυφαίο θέμα» σε αντίθεση με άλλα, όπως η επερχόμενη «μάχη» για τον Προϋπολογισμό.

«Έστησε πολιτική σκευωρία το FBI;»

- Το δεύτερο στοιχείο είναι η προσπάθεια ενίσχυσης της άποψης (ΝΔ-ΚΙΝΑΛ) ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έστησε «πολιτική σκευωρία» γύρω από το υπαρκτό (αλλά μόνο σε επίπεδο γιατρών ή άλλων παραγόντων από τον χώρο της Υγείας) σκάνδαλο Novartis, ώστε να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα. Σ' αυτό το πλαίσιο δημοσιοποιήθηκε χθες (από την «Καθημερινή») έγγραφο της εισαγγελέως Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, το οποίο εμφανίζει τους προστατευόμενους μάρτυρες που κατέθεσαν στο FBI και στις ελληνικές αρχές να είναι τα ίδια πρόσωπα και, μάλιστα, με τις καταθέσεις τους «να προσδοκούσαν» οικονομικά οφέλη.

Επ' αυτού, πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνουν ότι:

1. Η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, το τελευταίο διάστημα επιχειρούν διαρκώς να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις και να απαξιώσουν το σκάνδαλο ως δήθεν σκευωρία.

2. Το έγγραφο πιστοποιεί το ακριβώς αντίθετο, καθώς, εάν δεχθεί κάποιος ότι πρόκειται για τους ίδιους μάρτυρες, τότε αυτό συνιστά παραδοχή πως δεν υπάρχει σκευωρία. Κι αυτό διότι οι καταθέσεις στο FBI για το σκάνδαλο Novartis και στην ελληνική πτυχή του, έγιναν πολύ καιρό (ήδη από το καλοκαίρι του 2016) πριν ξεκινήσει η έρευνα στην Ελλάδα, ενώ οι μάρτυρες αυτοί κρίθηκαν αξιόπιστοι από το FBI πριν αρχίσει η έρευνα στην Ελλάδα.

3. Επομένως, ούτε οι εισαγγελικές αρχές, τις οποίες εμπλέκει η ΝΔ στη δήθεν σκευωρία, ούτε φυσικά κανένα στέλεχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, μπορεί να «υπαγόρευσαν» στους μάρτυρες τι θα καταθέσουν στην ελληνική Δικαιοσύνη, αφού είχαν ήδη κάνει αντίστοιχες καταγγελίες στο FBI από το καλοκαίρι του 2016.

«Η μόνη περίπτωση να ισχύουν πλέον τα περί σκευωρίας είναι να πουν από τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι σε αυτήν εμπλέκεται και το FBI», καταλήγουν οι ίδιες πηγές.

Ελληνική προβολή του ελβετικού ντοκιμαντέρ

- Το τρίτο στοιχείο, όπως ήδη αναφέρθηκε, αφορά τη μετάδοση από ελληνικό τηλεοπτικό σταθμό (τον Kontra) του περίφημου ντοκιμαντέρ για το σκάνδαλο Nobartis, το οποίο προβλήθηκε από τη δημόσια ελβετική τηλεόραση πριν από τρεις εβδομάδες.

Η μετάδοση θα γίνει το βράδυ της Τετάρτης, δηλαδή λίγες ώρες πριν τη συνεδρίαση της Προανακριτικής επιτροπής για τα περί «πολιτικής σκευωρίας», με «κατηγορούμενο» τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο. Κατά τις ίδιες κομματικές πηγές, η μετάδοση του ντοκιμαντέρ «παράγει ήδη αποτελέσματα στη ΝΔ και στο ΚΙΝΑΛ», παραπέμποντας στην αξιοποίηση του παραπάνω εγγράφου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v