Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η κυβέρνηση καβάλησε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως στο προσφυγικό ακολούθησε προεκλογικά ακραία ρητορική και «καβάλησε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού».

Τσίπρας: Η κυβέρνηση καβάλησε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού

Δριμεία επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας πως “μετατρέπετε το προσφυγικό ζήτημα από ευρωπαϊκό σε εσωτερικό ή ακόμα χειρότερο σε ελληνοτουρκικό”.

Μιλώντας στην Ολομέλεια επεσήμανε προς την κυβερνητική πτέρυγα “νομοθετείται περισσότερο την εκλογική σας κοινή γνώμη, παρά γιατί νομίζετε ότι θα καταφέρετε κάτι”.

Κατά την τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως στο προσφυγικό ακολούθησε προεκλογικά ακραία ρητορική και «καβάλησε το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού». Και προσέθεσε “μπροστά στο σκοπό σας, χρησιμοποιήσατε όλα τα μέσα. Είπατε συνειδητά ψέματα, ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία. Και μας κατηγορούσατε ότι δεν φυλάμε τα σύνορα”. Για να προσθέσει πως οι ροές διπλασιάστηκαν και τριπλασιάστηκαν “και που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία που τους προσκαλούσε ; Στην αντιπολίτευση. Τότε λοιπόν ανακαλύψατε ότι το προσφυγικό- μεταναστευτικό, όπως το ξαναβαφτίσατε, είναι γεωπολιτικό πρόβλημα. Καλωσορίσατε στη πραγματικότητα”.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε πως το 2015 παρά το μεγάλο αριθμό αφίξεων (5.000 ή και 8.000 την ημέρα) “ούτε μια στιγμή δε διανοήθηκα, να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας”. Και κατηγόρησε την κυβέρνηση πως έχει υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Συνέχισε τα πυρά λέγοντας πως η κυβέρνηση ήταν ανέτοιμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τη προσφυγική κρίση. Αναφέροντας μεταξύ άλλων πως τον Ιούλιο στα πέντε νησιά (Λέσβος, Χίος, Σάμος, Λέρος, Κως) διέμεναν 15.000 αιτούντες άσυλο και τώρα ο πληθυσμός αγγίζει τις 30.000.

“Τώρα, πρόχειρα και κατόπιν εορτής, δημιουργείτε άτυπες δομές φιλοξενίας, χωρίς να εξασφαλίζετε στο ελάχιστο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης” είπε και προσέθεσε “ συγκρίνεται την έλευση των προσφύγων με την εισβολή των Περσών. Τα Βρασνά είναι δικό σας δημιούργημα”. Για να επισημάνει ο Αλέξης Τσίπρας “στο μόνο θέμα που δεν τα βρήκατε έτοιμα από την προηγούμενη κυβέρνηση τα κάνατε θάλασσα”.

Σκληρή κόντρα μεταξύ Κ. Μητσοτάκη και Αλ. Τσίπρα

Σε ένα μπρα ντε φερ μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα εξελίχθηκε η συζήτηση στη Βουλή για το νομοσχέδιο αναφορικά με το άσυλο. Μετά τις αρχικές τοποθετήσεις ακολούθησε δεύτερος αλλά και τρίτος “γύρος” αντιπαράθεσης, ενώ δεν έλειψαν οι προσωπικές αναφορές.

“Φωτιά” στη συζήτηση έβαλε η αναφορά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στον κυβερνητικό εκπρόσωπο στο Στέλιο Πέτσα. Στην τοποθέτηση του ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε πως ο Στ. Πέτσας είπε πως περισσότερες περιπολίες σημαίνει περισσότερα τραγικά συμβάντα και έθεσε το ερώτημα “ γιατί περισσότερες περιπολίες να μην σημαίνει περισσότερες διασώσεις;”. Παράλληλα αναφέρθηκε και σε άλλες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, λέγοντας πως συνδέει το προσφυγικό με ελληνοτουρκικά ζητήματα.

“Σας καλώ να καταθέσετε στα πρακτικά τις δηλώσεις του κυρίου Πέτσα” είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και προσέθεσε “περιμένω”. Για να συμπληρώσει πως δεν πρόκειται να κατατεθούν οι σχετικές δηλώσεις γιατί δεν έγιναν. “Δεν αλλάζει του χούι. Μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης” προσέθεσε και απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα είπε “εσείς δεν πάσχετε από μετατραυματικό στρες αλλά από μετεκλογικό στρες”.

“Ηλπιζα ότι δεν ρίχνατε τόσο χαμηλά το επίπεδο σήμερα” απάντησε ο Αλέξης Τσίπας, λέγοντας πως θα παρουσιάσει τις σχετικές δηλώσεις. “Τότε είτε θα βγείτε και θα αναιρέσετε τα περί fake news είτε θα τον οδηγήσετε σπίτι του” είπε.

Ακολούθησε τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Τζανακόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε σε δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου και εξαπέλυσε βέλη λέγοντας πως υπάρχει συμψηφισμός του προσφυγικού με τα ελληνοτουρκικά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v