Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο άσυλο

Ψηφίζεται σήμερα το νομοσχέδιο για το άσυλο. Το απόγευμα αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους Κ. Μητσοτάκης και Αλ. Τσίπρας.

Αντιπαραθέσεις στη Βουλή για το νομοσχέδιο με τις αλλαγές στο άσυλο

Με την κυβέρνηση να χτυπά καμπανάκι για τις αυξημένες ροές και τον ΣΥΡΙΖΑ να εξαπολύει πυρά εξελίσσεται η συζήτηση του νομοσχεδίου για το άσυλο. Το απόγευμα αναμένεται να υπάρξει μπρα ντε φερ μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, ενώ ήδη έχουν τοποθετηθεί στην Ολομέλεια ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος και ο επικεφαλής του ΜέΡΑ5 Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο χρόνος μάς κυνηγά. Μας κυνηγά γιατί οι βάρκες στο Αιγαίο δεν σταματούν να έρχονται. Και όσο περνούν οι μέρες, έρχονται και περισσότεροι» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη παρουσίασε στην Ολομέλεια στοιχεία του 2019 που δείχνουν ότι οι εκκρεμείς αιτήσεις στην υπηρεσία ασύλου είναι 68.000 και απαιτούνται 2,5 χρόνια για να προσδιοριστεί δικάσιμος για μία αίτηση αιτούντος. Όσον αφορά στις επιστροφές στην Τουρκία ανέρχονται σε 1.806 τα τελευταία τέσσερα χρόνια.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιώργος Ψυχογιός σημείωσε πως «είμαστε απέναντι σε νομοσχέδια όπως αυτό, τα οποία επενδύουν στην αποτροπή και την κράτηση, στην καταπάτηση των δικαιωμάτων αλλά και δεν συμβάλλουν στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του προσφυγικού». Παράλληλα είπε πως τα μεγαλύτερα προβλήματα του νομοσχεδίου είναι η μετατροπή του ζητήματος από προσφυγικό σε μεταναστευτικό, τα συνεχή εμπόδια που βάζει στη διαδικασία ασύλου και η έκπτωση βασικών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο καθώς και η γενικευμένη κράτηση.

«Παρότι διαφωνούμε με πολλές διατάξεις του νομοσχεδίου επί της αρχής το υπερψηφίζουμε αφού ενσωματώνει ευρωπαϊκές οδηγίες, έστω και στον κατώτατο βαθμό προστασίας. Θεωρούμε ότι είναι εθνικό χρέος να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια», είπε από το Κίνημα Αλλαγής ο Γιώργος Καμίνης. Παράλληλα σημείωσε πως πρέπει να προβλεφθούν αντισταθμιστικά οφέλη για τους δήμους που θα συνεργαστούν και αντικίνητρα οικονομικά ίσως για όσους αρνηθούν να αναλάβουν το μερίδιο του χρέους τους.

«Το νομοσχέδιο επιχειρεί να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα με μεγαλύτερη καταστολή και περιορισμό δικαιωμάτων» σημείωσε από το βήμα της Βουλής ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, προειδοποιώντας πως η χώρα θα γεμίσει φυλακές και ανθρώπους χωρίς χαρτιά και δικαιώματα. Μεταξύ άλλων σημείωσε πως «το νομοσχέδιο που ψηφίζεται σήμερα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερο εγκλωβισμό προσφύγων και μεταναστών στη χώρα, παρά τα μεγάλα λόγια της κυβέρνησης».

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης δεν έλειψαν και οι πολιτικές συγκρούσεις. «Είστε σε βαθιά σύγχυση, κ. Χρυσοχοΐδη. Εσείς είστε που δηλώσατε ικανοποιημένος για τη Μόρια», είπε από το ΜέΡΑ25 ο Γ. Βαρουφάκης. Για να προσθέσει πως «το νομοσχέδιό σας έχει στόχο την απόρριψη της συντριπτικής πλειοψηφίας των αιτήσεων». Για να πάρει εκ νέου τομ λόγο ο Μ. Χρυσοχοΐδης, λέγοντας πως «εσείς είστε σε σύγχυση. Η εποχή που λέγατε ό,τι θέλατε από τις πρωινές εκπομπές και περάσατε με προπαγάνδα τα ψέματά σας στον ελληνικό λαό τελείωσε. Λέτε ψέματα ότι εγώ είπα ότι είναι όλα καλά στη Μόρια. Έδωσα συγχαρητήρια στους ανθρώπους που δουλεύουν εκεί, κάτω από αντίξοες συνθήκες».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v