Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προανακριτική: Αποφασίστηκε εξαίρεση των Τζανακόπουλου-Πολάκη

Δεκαέξι μέλη της προανακριτικής από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής ψήφισαν υπέρ της εξαίρεσης. Δεν αναγνωρίζει τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ. Πώς θα μας βγάλουν έξω; αναρωτιέται ο Π. Πολάκης. Ποια είναι η θέση της ΝΔ.

Προανακριτική: Αποφασίστηκε εξαίρεση των Τζανακόπουλου-Πολάκη

Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής, με 16 μέλη από τη Νέα Δημοκρατία και το Κίνημα Αλλαγής να ψηφίζουν υπέρ της εξαίρεσης των Δ. Τζανακόπουλο και Π. Πολάκη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, κατά ψήφιση το ΚΚΕ και “παρών” η Ελληνική Λύση.

Ωστόσο η υπόθεση θα έχει συνέχεια, καθώς πηγές του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναγνωρίζουν τη διαδικασία και δηλώνουν πως οι δύο βουλευτές θα δώσουν το παρών και στην επόμενη συνεδρίαση. “Εμείς θα είμαστε εδώ και την επόμενη φορά” σημείωσε ο Π. Πολάκης, θέτοντας το ερώτημα¨πως θα μας βγάλουν έξω; Θα φέρουν τη φρουρά;" Μάλιστα είπε πως "όσους νομικούς ακροβατισμούς" δεν θα αναγνωρίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την απόφαση.

Για κοινοβουλευτικό πραξικόπημα μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ

Σε υψηλούς τόνους η απάντηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ στην απόφαση της πλειοψηφίας της προανακριτικής επιτροπής για εξαίρεση των Δ. Τζανακόπουλου και του Παύλο Πολάκη. Σε ανακοίνωση επισημαίνεται πως θα αναληφθούν πρωτοβουλίες “προκειμένου οι εμπνευστές της απόφασης αυτής να συνειδητοποιήσουν ότι διαπράττουν μέγα κοινοβουλευτικό και θεσμικό ατόπημα”.

Ειδικότερα γίνεται λόγος για “πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα” και επισημαίνεται πως “πρόκειται για μία πολιτική μεθόδευση του ίδιου του Κυριάκου Μητσοτάκη, προκειμένου: να φιμώσει τους πολιτικούς του αντιπάλους, να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis και να εκφοβίσει τους μάρτυρες και τους εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να το διερευνούν”.

Παράλληλα τονίζεται πως ο ΣΥΡΙΖΑ “δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής”. Και επισημαίνεται πως “δεν αναγνωρίζουμε στην πλειοψηφία της Επιτροπής αρμοδιότητα και δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της. Πόσο δε μάλλον, όταν το σκεπτικό της απόφασής τους είναι ότι εξαιρούν τους συγκεκριμένους βουλευτές εξ αιτίας των εκπεφρασμένων πολιτικών τους θέσεων για το σκάνδαλο. Σκεπτικό που έχει καταγραφεί στα πρακτικά και μας οδηγεί σε σκοτεινές για τη δημοκρατία εποχές.

Κλείνοντας στην ανακοίνωση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρεται πως “σε κάθε περίπτωση, ούτε οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να φιμωθούν ούτε η αλήθεια για το σκάνδαλο Novartis να συσκοτισθεί”.

Πηγές του ΣΥΡΙΖΑ λίγο αργότερα μιλούσαν για ένα πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα που αποσκοπεί:

1. Να φιμώσει τους πολιτικούς αντιπάλους

2. Να συγκαλύψει το σκάνδαλο Novartis

3. Να εκφοβίσει μάρτυρες και εισαγγελικούς λειτουργούς που συνεχίζουν να ερευνούν δικαστικά το σκάνδαλο
Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να αποδεχθεί ούτε να νομιμοποιήσει αυτή την κατάπτυστη απόφαση που προσβάλλει ευθέως τους δημοκρατικούς θεσμούς, την κοινοβουλευτική δημοκρατία και τα δικαιώματα των βουλευτών, όπως αυτά προβλέπονται και κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής.

Η Επιτροπή δεν έχει ούτε αρμοδιότητα ούτε δικαίωμα να καθορίζει αυτή με ποια πρόσωπα θα εκπροσωπείται το κάθε κόμμα σε αυτήν, κάτι που αποτελεί αποκλειστικό δικαίωμα της κάθε κοινοβουλευτικής ομάδας για τα μέλη της, σημείωναν.

Στο εάν η Προανακριτική μπορεί να αποφασίζει ποιος βουλευτής θα μετέχει και ποιος όχι, οι ίδιες κομματικές πηγές απαντούν:

- Αν στηριχθούμε στη γνωμοδότηση που παρουσίασε η ΝΔ (για το Βατοπέδι) αρμόδια είναι η Ολομέλεια της Βουλής.

- Αν πούμε ότι η Προανακριτική λειτουργεί με βάση τις διατάξεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας, τότε αρμόδιο είναι το Δικαστικό Συμβούλιο. Κι αυτό διότι η Εξεταστική είναι επιτροπή της Βουλής που απλώς εξετάζει μία υπόθεση, ενώ η Προανακριτική έχει ανακριτικό χαρακτήρα για τυχόν ποινικές ευθύνες προσώπου και τα μέλη-βουλευτές έχουν ρόλο "εισαγγελέα".

Καλαφατάκης: Οι Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς

Σε δήλωση του ο Σταύρος Καλαφάτης σημειώνει πως: «όσοι είναι βασικοί μάρτυρες όπως εν προκειμένω οι κ.κ. Πολάκης και Τζανακόπουλος, δεν μπορούν να παριστάνουν τους εισαγγελείς.

Όφειλαν οι ίδιοι να είχαν ζητήσει την αυτοεξαίρεσή τους, σύμφωνα και με την από το 2010 γνωμοδότηση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής σε ανάλογη περίπτωση. Δεν το έπραξαν με προφανή σκοπιμότητα να στήσουν ένα σκηνικό αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από την ουσία της υπό διερεύνηση υπόθεσης. Ας το καταλάβουν: η Βουλή δεν εκβιάζεται ούτε χειραγωγείται».

Στο κόκκινο το πολιτικό θερμόμετρο

Νωρίτερα, με το πολιτικό “θερμόμετρο” να έχει χτυπήσει κόκκινο ξεκίνησε η συνεδρίαση της προανακριτικής επιτροπής. Πηγές της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκαν σε παλαιότερη γνωμάτευση με τη σύμφωνη γνώμη και του ΣΥΡΙΖΑ για εξαίρεση βουλευτών και μαρτύρων (για το Βατοπέδι). Πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης σημείωναν πως η εξαίρεση βουλευτών είναι καταφανώς παράνομη, αντιθεσμική και συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα.

Σε υψηλούς τόνους η συνεδρίαση της επιτροπής

Σύμφωνα με πληροφορίες στη διάρκεια της συνεδρίασης ο πρόεδρος της Βουλής προειδοποίησε για εφαρμογή του άρθρου 160Α του Ποινικού Κώδικα αν χρειαστεί (αφορά διατάραξη συνεδριάσεων Επιτροπής Βουλής).

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν πως ο Δημ. Τζανακοπουλος έθεσε το ερώτημα: Θα οδηγήσετε ενώπιον του Δικαστηρίου βουλευτές που τους απέστειλε εδώ ο ελληνικός λαός;

Μάλιστα ο Γ. Ραγκούσης φέρεται να τοποθετήθηκε σε υψηλούς τόνους, λέγοντας: να με αποβάλετε και να φωνάξετε την αστυνομία, ντροπή σας. Ξεφτιλίζεις οτι ήταν ιερό σε αυτή τη Βουλή.

Μάλιστα η χρήση της λέξης «χούντα» προκάλεσε σύμφωνα με πληροφορίες την παρέμβαση του Κ. Καραγκουνη που είπε πως ανάλογες αναφορές εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v