Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Μέχρι και πέντε ψηφοφορίες στη Βουλή. Αποσυνδέεται η διαδικασία από την προκήρυξη εκλογών σύμφωνα με τη "γαλάζια" πρόταση.

Η πρόταση της ΝΔ για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Την πρόταση της παρουσίασε η Νέα Δημοκρατία για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Τελικά προτείνονται έως και πέντε ψηφοφορίες, με στόχο την αποσύνδεση της εκλογής του Προέδρου από την προκήρυξη εκλογών.

Αρχικά προβλέπονται τρεις ψηφοφορίες και απαιτούνται 200, 200 και 180 ψήφοι αντίστοιχα για την εκλογή Προέδρου (όπως και σήμερα). Ωστόσο αν δεν συγκεντρωθούν οι απαιτούμενες ψήφοι δεν προκηρύσσονται εκλογές.

Συγκεκριμένα αν δεν επιτευχθεί ούτε και στην τρίτη ψηφοφορία η αυξημένη πλειοψηφία, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ύστερα από πέντε ημέρες μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (δηλαδή 151).

Αν δεν επιτευχθεί ούτε αυτή η πλειοψηφία,η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται ακόμη μία φορά, ύστερα από πέντε ημέρες, μεταξύ των δύο προσώπων που πλειοψήφησαν και θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε τη σχετική πλειοψηφία.

Σε περίπτωση ισοψηφίας θεωρείται ότι έχει εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκείνος που συγκέντρωσε μεγαλύτερο αριθμό ψήφων στην προηγούμενη ψηφοφορία. Και σε περίπτωση ισοψηφίας κατά την ψηφοφορία εκείνη, εκλέγεται ο πρεσβύτερος στην ηλικία μεταξύ των δύο υποψηφίων.

Το κείμενο αυτό διαμορφώθηκε χθες το απόγευμα, καθώς σε μία αρχική πρόταση δεν γινόταν αναφορά στην απόλυτη πλειοψηφία (για την τέταρτη ψηφοφορία) αλλά μόνο στη σχετική πλειοψηφία. Για το θέμα αυτό δόθηκαν περαιτέρω διευκρινήσεις και τονίστηκε πως αν χρειαστεί τέταρτη ψηφοφορία θα απαιτείται απόλυτη ψηφοφορία και μόνο αν απαιτηθεί και πέμπτη ψηφοφορία η εκλογή θα γίνεται με σχετική πλειοψηφία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v