Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες κόντρες στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Δεν τίθεται θέμα για χτίσιμο αφορολόγητου μέσω του πλαστικού χρήματος, σημειώνει ο υπουργός Οικονομικών. Ονοματική ψηφοφορία σε συγκεκριμένα άρθρα ζητούν ΣΥΡΙΖΑ, Κίνημα Αλλαγής και ΚΚΕ.

Νέες κόντρες στη Βουλή για το αναπτυξιακό νομοσχέδιο

Με διαφορετική ματιά βλέπουν κυβέρνηση και αντιπολίτευση το νομοσχέδιο «Επενδύω στην Ελλάδα και άλλες διατάξεις», που ψηφίζεται απόψε το βράδυ. Στην πολύωρη συζήτηση, από την κυβερνητική πτέρυγα μιλούν για «νέα σελίδα στην οικονομία» και από την αντιπολίτευση εξαπολύουν βέλη για έλλειψη αναπτυξιακής στρατηγικής και για αντιεργασιακές ρυθμίσεις. Να σημειωθεί πως ονομαστική ψηφοφορία για συγκεκριμένα άρθρα -κυρίως αυτά που αφορούν στα εργασιακά- ζητάνε ο ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής και το ΚΚΕ.

Μιλώντας σε κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας αναφέρθηκε στο αφορολόγητο και όσα λέγονται για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι τα δύο ζητήματα δεν συνδέονται και δεν τίθεται κανένα θέμα για «χτίσιμο» αφορολόγητου μέσω του πλαστικού χρήματος, παρά μόνο η υποχρέωση πραγματοποίησης συγκεκριμένου ποσοστού συναλλαγών με κάρτες, προκειμένου οι φορολογούμενοι να αποφύγουν το «πέναλτι» για το υπολειπόμενο ποσό. «Αυτό που ήθελε να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ από την μπροστινή πόρτα, δηλαδή να μειώσει και άλλο το αφορολόγητο, δεν θα το κάνουμε εμείς από την πίσω πόρτα», είπε μεταξύ άλλων.

Νωρίτερα στην Ολομέλεια ο υπουργός είχε απαντήσει στα όσα είπε ο Νίκος Βούτσης από τον ΣΥΡΙΖΑ για «νεοσυντηρητικό και επικίνδυνο κλίμα». Για να απαντήσει ο Χ. Σταϊκούρας πως ο ΣΥΡΙΖΑ έχει ιδεολογική και πολιτική σύγχυση.

Κριτική στην κυβέρνηση πως δεν έχει αναπτυξιακή στρατηγική αλλά προχωρά σε «αποσπασματικές ρυθμίσεις» άσκησε ο Γιάννης Δραγασάκης. Παράλληλα είπε πως με τη νέα κυβέρνηση «δεν θα μείνει τίποτα όρθιο από όσα άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ», ενώ συνέχισε την κριτική λέγοντας πως «καταστρατηγείται η λογική και η έννοια των κινήτρων».

«Με αυτό το σχέδιο νόμου κάνετε 36 αλλαγές στο νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος που φέρατε πριν από λίγους μήνες», είπε μεταξύ άλλων ο Ανδρέας Λοβέρδος από το Κίνημα Αλλαγής. Από το ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης άσκησε έντονη κριτική στις διατάξεις του νομοσχεδίου, κυρίως σε όσες ρυθμίσεις αφορούν στα εργασιακά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v