Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Α. Τσίπρας: Μόνο οι ανόητοι χαίρονται με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

«Μπαίνουμε σε μια αχρείαστη περιπέτεια», μετά το γαλλικό βέτο. Απούσα η Ελλάδα σε όσα εξελίχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής. Εγκλωβισμένος ο Κ. Μητσοτάκης στη λαϊκιστική ρητορική του χθες και στους εσωτερικούς του συσχετισμούς.

Α. Τσίπρας: Μόνο οι ανόητοι χαίρονται με τις εξελίξεις στη Βόρεια Μακεδονία

Την ανησυχία του ότι η χώρα μπαίνει σε περιπέτεια, λόγω των εξελίξεων στη Βόρεια Μακεδονία, εξέφρασε ευθέως ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας πως «μόνο οι ανόητοι στην Ελλάδα χαίρονται».

Μιλώντας στην τηλεόραση του ΚΡΗΤΗ TV, με αφορμή την περιοδεία του στο νησί, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναφέρθηκε στο γαλλικό βέτο για την ένταξη της γείτονος στην ΕΕ, την κίνηση του Ζόραν Ζάεφ να προσφύγει σε εκλογές και την τύχη της Συμφωνίας των Πρεσπών, ενώ επέρριψε συγκεκριμένες ευθύνες στον Κυριάκο Μητσοτάκη για τη στάση του στη Σύνοδο Κορυφής.

«Δεν πιστεύω ότι είναι εύκολο η Συμφωνία των Πρεσπών να καταρρεύσει. Μπαίνουμε όμως σε μια αχρείαστη περιπέτεια. Είναι ανορθολογισμός αυτό που διέπραξε η Ευρωπαϊκή Ένωση και ελπίζω να είναι μια προσωρινή αστοχία. Ελπίζω δηλαδή να συνειδητοποιήσουν πολύ σύντομα ότι διέπραξαν ένα ιστορικό λάθος. Ένα λάθος το οποίο δεν πρέπει να γίνει μοιραίο. Και το λέω αυτό γνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι δυστυχώς η Ελλάδα ήταν απούσα στις διαβουλεύσεις και στα όσα εξελίχθηκαν στη Σύνοδο Κορυφής την προηγούμενη εβδομάδα».

Στη δημοσιογραφική παρατήρηση ότι «κάποιοι πανηγυρίζουν στην Ελλάδα» επειδή μπήκε το γαλλικό βέτο, ο κ. Τσίπρας απάντησε με ιδιαίτερη αυστηρότητα. «Στην Ελλάδα πανηγυρίζουν οι ανόητοι. Αυτοί οι οποίοι δεν έχουν καμία αίσθηση ούτε των γεωπολιτικών συσχετισμών, ούτε του ιστορικού συμφέροντος της χώρας.
Σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι όλοι ανόητοι στη σημερινή κυβέρνηση. Κάποιων τρέμει το φυλλοκάρδι τους και νομίζω ότι ανάμεσα σε αυτούς είναι και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά είναι απόλυτα εγκλωβισμένος στη λαϊκιστική ρητορική του χθες και στους εσωκομματικούς του συσχετισμούς. Όμως εξωτερική πολιτική δεν μπορείς να κάνεις όταν έχεις το βλέμμα σου στους εσωτερικούς συσχετισμούς. Δεν μπορείς να προχωρήσεις με γνώμονα το πρόσκαιρο μικροκομματικό συμφέρον, όταν το βασικό σου θέμα είναι το συμφέρον της χώρας».

(Σημειώνεται ότι χθες ο βουλευτής της ΝΔ Μάριος Σαλμάς δήλωσε: «Σημασία έχει ότι επετεύχθη αυτό το οποίο έλεγε η ΝΔ προεκλογικά. Επετεύχθη το βέτο, η μη εισδοχή» (της Βόρειας Μακεδονίας). Ενώ την Παρασκευή ο έτερος κυβερνητικός βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος εμφανίσθηκε «χαρούμενος» με το βέτο, διότι, όπως είπε, «ο πρωθυπουργός δεν έκανε τον κακό και έμεινε να βλέπει» την εξέλιξη).

Αναφερόμενος στην «αμήχανη» στάση του κ. Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής, χαρακτήρισε «ανήκουστη» την αποδοχή της σύζευξης των δύο περιπτώσεων, Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας, ότι δηλαδή πρέπει όσες χώρες έχουν αλβανικό πληθυσμό να εισέλθουν μαζί στην ενταξιακή πορεία.

«Μα, είναι δυνατόν, με αυτό τον τρόπο εμμέσως εμείς να αναγνωρίζουμε τη λογική της μεγάλης Αλβανίας; Αυτό είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ο κ. Βαρβιτσιώτης στη Βουλή», τόνισε. Και πρόσθεσε: «Έπρεπε την ύστατη στιγμή, τουλάχιστον, να αναδείξουμε ότι αυτή η σύζευξη είναι και άκαιρη και ανιστόρητη. Ότι η Βόρεια Μακεδονία έκανε τα πολύ μεγάλα βήματα, αποδεχόμενη τις αλλαγές στο Σύνταγμα, αποδεχόμενη μια σειρά από μεταρρυθμίσεις, αποδεχόμενη την ελληνικότητα των ιστορικών συμβόλων. Και σε ένα εύθραυστο πολιτικό περιβάλλον, όπου κυριαρχούσαν οι εθνικιστές τόσα χρόνια, έπρεπε να δοθεί το πράσινο φως και έπρεπε η Ελλάδα να παίξει ρόλο ως προς αυτό».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v