Έντονη είναι η ανησυχία στην κυβέρνηση από την κλιμάκωση των προκλήσεων της Άγκυρας στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, καθώς και την προαναγγελθείσα τουρκική εισβολή στη Συρία. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης, όπως γνωρίζουν πολύ καλά στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι απρόβλεπτες και ο κίνδυνος πολλαπλασιασμού των προσφυγικών ροών από την ασιατική χώρα, περισσότερο ορατός από κάθε άλλη φορά.
Την ίδια ώρα, ο Ταγίπ Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να ξεκινήσει γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και η Τουρκία με νέα NAVTEX δεσμεύει θαλάσσια περιοχή δυτικά της Κύπρου με πραγματικά πυρά, συνθέτοντας ένα εκρηκτικό μείγμα στα ανατολικά σύνορά μας.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προτίθεται να συζητήσει το ζήτημα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, με τον οποίο θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου και ενώ, όπως έκανε γνωστό χθες, στο περιθώριο της τριμερούς συνάντησης Ελλάδας - Κύπρου - Αιγύπτου στο Κάιρο, οι τουρκικές προκλήσεις μπήκαν στην ατζέντα της επόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ με πρωτοβουλία της Ελλάδας.
Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να επιμείνει να διατηρεί το θέμα στην κορυφή της ατζέντας σε διεθνές επίπεδο, ζητώντας την άμεση συνεργασία των εταίρων για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Όπως άλλωστε αναφέρει διαρκώς στις δημόσιες παρεμβάσεις του, τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης, κάτι που επιτάσσει την κοινή πανευρωπαϊκή -και όχι μόνο- δράση απέναντι στις κινήσεις Ερντογάν. Το εν λόγω ζήτημα το είχε θέσει -υπενθυμίζεται- στην 74η Σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και θα τεθεί επί τάπητος και στο αυριανό τετ α τετ που θα έχει ο κ. Μητσοτάκης με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.
Ξεκάθαρες θέσεις
Στο πλαίσιο της διεθνοποίησης των τουρκικών προκλήσεων, ο πρωθυπουργός μαζί με τους ηγέτες της Αιγύπτου και της Κύπρου καταδίκασαν χθες την τακτική της Άγκυρας, που αντιβαίνει στο Διεθνές Δίκαιο και στις σχέσεις καλής γειτονίας. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε πως έθεσε τα ζητήματα και στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, ο οποίος διατύπωσε δύο ξεκάθαρες επίσημες θέσεις: αφενός, υπέρ της προστασίας και της εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας και αφετέρου, κατά των παράνομων γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ και στο οικόπεδο 7. Οι τρεις ηγέτες επανέλαβαν την ισχυρή δέσμευσή τους στον σεβασμό της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας.
Παράλληλα, ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Αιγύπτου εξέφρασαν την απόλυτη στήριξή τους στην εξεύρεση λύσης του Κυπριακού που θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, χωρίς στρατεύματα κατοχής και χωρίς εγγυήσεις, ενώ τάχθηκαν υπέρ της άμεσης επανέναρξης των ενδοκυπριακών συνομιλιών.
Όσον αφορά τη σχεδιαζόμενη επέμβαση της Τουρκίας στη βορειοανατολική Συρία, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η χώρα μας, όπως και η Ε.Ε., αντιτίθεται στην εισβολή, υπογραμμίζοντας ότι «οποιαδήποτε επανάληψη των εχθροπραξιών θα επιδεινώσει τα βάσανα του συριακού λαού, θα προκαλέσει μετακινήσεις πληθυσμών και θα υπονομεύσει τις πολιτικές προσπάθειες που γίνονται για την επίλυση της σύγκρουσης αυτής».
Μία ακόμα δύσκολη πτυχή του προσφυγικού προβλήματος για την κυβέρνηση είναι ότι θα πρέπει να έρθει αντιμέτωπη με τις τοπικές κοινωνίες της ηπειρωτικής Ελλάδος, όπου θα μετεγκατασταθούν οι πρόσφυγες και μετανάστες από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου, όπως ορίζεται στον σχετικό σχεδιασμό. Ήδη, οι πρώτες αντιδράσεις έχουν προβληματίσει το κυβερνητικό επιτελείο, το οποίο καλείται να διαχειριστεί το δύσκολο «σταυρόλεξο», διατηρώντας τις αναγκαίες ισορροπίες. Χθες, μάλιστα, το Μέγαρο Μαξίμου διέψευσε σενάρια που ήθελαν την κυβέρνηση να δημιουργεί Κλειστές Δομές Φιλοξενίας - Προαναχωρησιακά Κέντρα σε διάφορα ενεργά ή μη στρατόπεδα της ενδοχώρας.
«Το Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο Υποδοχής εφαρμόζεται ήδη και όσα είδαν το φως της δημοσιότητας δεν έχουν καμία σχέση με αυτό», ανέφεραν κυβερνητικές πηγές.