Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στη Βουλή στρέφει την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Τα μηνύματα προς τα μέλη της γαλάζιας Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Ποιες οι επόμενες κινήσεις του. Προ των πυλών η Novartis, η Συνταγματική Αναθεώρηση και σημαντικά νομοσχέδια.

Στη Βουλή στρέφει την προσοχή του ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Στην ουσιώδη και αποτελεσματική κοινοβουλευτική παρουσία της ΝΔ ποντάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μετά την επιστροφή του από τις ΗΠΑ, στρέφει την προσοχή του στην εσωτερική πολιτική σκηνή, με έμφαση στη Βουλή.

Είναι ο τόπος στον οποίο το επόμενο διάστημα θα επικεντρωθεί η πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με αιχμές του δόρατος την προανακριτική για την υπόθεση Novartis και τη διαδικασία για τη Συνταγματική Αναθεώρηση, αλλά όχι μόνο αυτές.

Πρόθεση του πρωθυπουργού είναι να φέρει άμεσα προς ψήφιση στη Βουλή σειρά σημαντικών νομοσχεδίων που αφορούν πρωτίστως την καθημερινότητα των πολιτών. Ήδη χθες το υπουργικό συμβούλιο έδωσε το «πράσινο φως» για την κατάθεση από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του σχεδίου νόμου για το άσυλο προς πρόσφυγες και μετανάστες, καθώς και αυτό του υπουργείου Υγείας για την απαγόρευση του καπνίσματος, τον εκσυγχρονισμό του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ) και του ΕΚΑΒ.

Επόμενα βήματα είναι, ανάμεσα στα άλλα, η ψήφιση του αναπτυξιακού και του φορολογικού νομοσχεδίου, η νομοθετική ρύθμιση για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού, το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την αναβάθμιση της Εργάνης και η νομοθετική πρωτοβουλία για τη λειτουργία των ΑΕΙ.

Ο σχεδιασμός του πρωθυπουργού προβλέπει την αξιοποίηση, πέραν των έμπειρων παλαιών στελεχών, και των νέων βουλευτών, τους οποίους συνάντησε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, εκφράζοντάς τους την αμέριστη εμπιστοσύνη του προς το πρόσωπό τους.  Τους έκανε μάλιστα γνωστό ότι θα αναθέσει σε πολλούς από αυτούς τον ρόλο του εισηγητή, ωθώντας τους για πιο ενεργή συμμετοχή στην κοινοβουλευτική δραστηριότητα. «Η συνοχή της Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρέπει να είναι αρραγής. Χαίρομαι που βλέπω μια ομάδα που είναι πολύ δεμένη. Όσα νομοσχέδια θα έρθουν στη Βουλή, θα είναι σε πλήρη στοίχιση με αυτά που λέγαμε προεκλογικά. Δεν θα έρθετε ποτέ στη θέση να αναγκαστείτε να κάνετε στροφή 180 μοιρών», ανέφερε ο πρωθυπουργός προς τα «πρωτάκια» της γαλάζιας Κ.Ο., ενώ και ο ίδιος έχει προαναγγείλει την ενεργή επαναφορά στην Ολομέλεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού», θεωρώντας ότι μόνο οφέλη θα έχει από τη συγκεκριμένη κοινοβουλευτική του παρουσία.

Έντονος προβληματισμός

Ειδικά όσον αφορά το προσφυγικό, το οποίο ευλόγως κυριαρχεί στην επικαιρότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκφράζει την αισιοδοξία του ότι το κλίμα έχει αλλάξει υπέρ της Ελλάδας στη διαχείριση του θέματος, μολονότι ο προβληματισμός του Μεγάρου Μαξίμου εξακολουθεί να είναι έντονος σχετικά με τις εξελίξεις. Στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο αποφασίστηκε η ενίσχυση της φύλαξης των συνόρων, ιδίως με αύξηση των περιπολιών στη θάλασσα και η κατασκευή κλειστών προ-αναχωρησιακών κέντρων για όσους εισήλθαν παράνομα στη χώρα, ενώ θα συνεχιστεί η προσπάθεια αποσυμφόρησης των νησιών με μεταφορά αιτούντων άσυλο στην ενδοχώρα.

Παράλληλα, σε επικοινωνιακό επίπεδο, θα επιδιωχθεί η αποδόμηση των επιχειρημάτων του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -κατά το Μαξίμου- «επιμένει στη διαστρέβλωση, αδιαφορώντας για το αν η πραγματικότητα τον διαψεύδει». Η σημερινή κυβέρνηση, λένε στελέχη της, εδώ και τρεις εβδομάδες κατέθεσε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή το στρατηγικό σχέδιο για την περίοδο 2019-2020, ένα σχέδιο που ουδέποτε κατατέθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. «Χρειάζεται ιδιαίτερο θράσος ώστε αυτοί που έφτιαξαν, παράτησαν και μας κληροδότησαν αυτή την κατάσταση να μετατρέπονται σε τιμητές σε δύο μήνες», αναφέρουν κυβερνητικές πηγές. Σε αυτό θα επικεντρωθεί και στη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v